Πώς κινήθηκε το μαύρο χρήμα της μίζας – Αυτό είναι το κατηγορητήριο σε βάρος του ζεύγους Μαρτίνη

Στις 18 σελίδες του κατηγορητηρίου εις βάρος του Ανδρέα Μαρτίνη και της συζύγου του Γεωργίας φαίνεται πως αποκαλύπτεται η πολυδαίδαλη διαδρομή του μαύρου χρήματος μέσα από λογαριασμούς αλλά και offshore εταιρία. Το ζεύγος Μαρτίνη οδηγήθηκε την Τρίτη στον Εισαγγελέα από τον οποίο έλαβε προθεσμία να απολογηθεί για τη μίζα των 3,2 εκατ. ευρώ την Παρασκευή.

NewsRoom 17/05/2016 | 18:24

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κατηγορητήριο αναφέρονται ένα προς ένα όλα τα βήματα που έγιναν σε βάθος δεκαπενταετίας προκειμένου να χαθούν τα ίχνη μίζας περίπου 3,2 εκατομμυρίων μάρκων που φέρεται να καρπώθηκε ο Ανδρέας Μαρτίνης προκειμένου να πείσει το ΔΣ του νοσοκομείου να πει το «ναι» για την προμήθεια από την συγκεκριμένη εταιρία νοσοκομειακού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού.   

Σύμφωνα με την κατηγορία τα χρήματα διακινήθηκαν μέσω έξι λογαριασμών για να φτάσουν σε offshore εταιρία και τελικά να διοχετευτούν στην αγορά αφού με μέρος από αυτά αγοράστηκε ακίνητο δίπλα στο Ερρίκος Ντυνάν.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Ανδρέας Μαρτίνης εκμεταλλεύτηκε την ιδιότητα του προέδρου του ΔΣ που κατείχε και «διαχειρίστηκε και χρησιμοποίησες περιουσία εν γνώσει ότι η περιουσία προέρχεται από το έγκλημα της απάτης…».

Παράλληλα, φέρεται να χρησιμοποίησε «τον ελληνικό και διεθνή χρηματοπιστωτικό τομέα με τη διακίνηση εσόδων προερχόμενων με σκοπό να προσδοθεί νομιμοφάνεια στα εν λόγω έσοδα».

Ο Ανδρέας Μαρτίνης και η σύζυγος του αρνούνται την κατηγορία του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος που τους αποδίδεται και την Παρασκευή στις απολογίες τους θα ισχυριστούν πως τα εκατομμύρια που φέρονται να έλαβαν αποτελούν περιουσία της κ. Μαρτίνη την οποία διαχειριζόταν δικηγόρος και εξάδελφός της. «Όλα τα ακίνητα είναι φορολογημένα και δηλωμένα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Μαρτίνης βγαίνοντας από το γραφείο του ανακριτή διαφθοράς λίγο πριν οδηγηθεί, φορώντας χειροπέδες, στο αυτοκίνητο της αστυνομίας.

Ο βασικός ισχυρισμός του ζευγαριού που , σύμφωνα με πληροφορίες, θα επικαλεστεί και στις απολογίες του είναι πως τα επίμαχα χρήματα εστάλησαν από τον δικηγόρο και εξάδελφο στην κα Μαρτίνη μετά από ρευστοποίηση περιουσίας καθώς η ίδια και η οικογένεια της είναι κάτοχος μεγάλης κληρονομιάς στο εξωτερικό.

Η εταιρία "Hospitalia International GmbH" και η σύμβαση με το Ερρίκος Ντυνάν

Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο κατηγορητήριο στις 6 Απριλίου 1998 το κοινωφελές ίδρυμα με την επωνυμία Ερρίκος Ντυνάν εξέδωσε πρόσκληση για την υποβολή προφορών προμήθειας νοσοκομειακού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού στο νοσοκομείο.

Μεταξύ των προσφορών που υποβλήθηκαν συμπεριλαμβανόταν εκείνη της εταιρίας "Hospitalia International GmbH", η οποία υποβλήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 1998 και, μάλιστα, ήταν η μοναδική που αφορούσε το σύνολο των δέκα τμημάτων - τομέα ενδιαφέροντος. Ωστόσο η προσφορά της εταιρίας δεν ήταν η χαμηλότερη εκ του συνόλου των προσφορών που υποβλήθηκαν.

«Κατόπιν τούτου η επιτροπή προμηθειών του ιδρύματος με την 22/10/1998 εισηγητική έκθεσή της κατέληξε στην επιλογή της προσφοράς της εταιρίας, με ομόφωνη απόφαση της επιτροπής προμηθειών» αναφέρεται στο κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος του κ. Μαρτίνη τονίζοντας πως

«Σε εκτέλεση της απόφασης στις 16 Δεκεμβρίου 1998 υπογράφηκε σύμβαση μεταξύ του Ερρίκος Ντυνάν εκπροσωπούμενου από εσένα και της εταιρίας "Hospitalia International" με τίμημα, το οποίο μη συμπεριλαμβανομένου το ΦΠΑ ανερχόταν σε 11.246.014.650 δρχ.

Ως πρόεδρος είτε της επιτροπής προμηθειών είτε του κοινωφελούς ιδρύματος παρασιώπησες το γεγονός ότι είχες λάβει από την εταιρία Hopitalia International την υπόσχεση καταβολής υψηλού χρηματικού ποσού 1.873.000.565 δολάρια σε περίπτωση που το ΔΣ αποφάσιζε την ανάθεση της σύμβασης στην εν λόγω εταιρία.

Αν δε τα λοιπά μέλη της επιτροπής προμηθειών και του ΔΣ γνώριζαν την πραγματικότητα, δεν θα συναινούσαν στην ανάθεση προμήθειας στην εν λόγω εταιρία, ειδικά μάλιστα με το τίμημα που τελικά επιτεύχθηκε».

Σύμφωνα με την κατηγορία «η επιβάρυνση του συμβατικού τιμήματος με το ποσό που αποτελούσε προμήθεια για την ανάθεση της σύμβασης προκύπτει ευκρινώς από το γεγονός ότι στις 28 / 12/ 1998 ο λογαριασμός 0251-380142-0 (Τ. Contoyannopoylos ref MIJAS) πιστώθηκε από την εταιρία Hospitalia International με 1.873.565,04 δολάρια (3.130.850 γερμανικά μάρκα), ενώ στο άρθρο 4 της σύμβασης προβλεπόταν ότι το ποσό 3,5 εκατ. μάρκα που αποτελεί μέρος του ποσοστού 20% του συμβατικού τιμήματος, το οποίο θα καταβαλλόταν ως προκαταβολή εντός 10 ημερών από την υπογραφή της σύμβασης η οποία συνέβη στις 16/12 / 1998 επομένως έως τις 26/12/1998».

Όπως υπογραμμίζεται «Ο λόγος για τον οποίο γίνεται μνεία στη σύμβαση του ποσού των 3,5 εκατ. μάρκων ως διακριτού μέρους της προκαταβολής του 20% του συμβατικού τιμήματος είναι αδιαφανής ιδίως μάλιστα εν όψει της εντελώς ασαφούς αιτιολογίας "εκκίνηση του έργου και κόστος σχεδιασμού", ο οποίος είναι άγνωστο τί ακριβώς αφορά και δεν εξειδικεύεται περαιτέρω».

Η ανάδοχος εταιρία, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, αφού έλαβε το ποσό της προκαταβολής, που προήλθε από το αδίκημα της απάτης, το ενσωμάτωσε στην περιουσία της και το προοριζόμενο για τον κατηγορούμενο μέρος της το μεταβίβασε στον οριστικό λογαριασμό.

Όσο για τη βλάβη στο κοινωφελές ίδρυμα φέρεται να «είναι ισόποση της προμήθειας που τελικά επιβάρυνε το συνολικό τίμημα».

Πώς κινήθηκε το μαύρο χρήμα

Η μίζα εμφανίζεται να ακολούθησε μια πολυδαίδαλη διαδρομή μέσω τραπεζικών λογαριασμών και offshore εταιριών. Έτσι, το ποσό των 3.133.350,17 γερμανικών μάρκων το οποίο η Hospitalia International φέρεται να κατέβαλε στον κατηγορούμενο, σύμφωνα με την κατηγορία, «διοχετεύθηκε στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελβετίας διερχόμενο από 6 διαφορετικούς λογαριασμούς», που ανήκαν είτε τον Ανδρέα Μαρτίνη είτε στη σύζυγό του και σε κάποιες περιπτώσεις σε κοινό λογαριασμό τους. Επιπλέον, κάτοχος λογαριασμού στον οποίο μπήκαν χρήματα φέρεται να είναι και ο δικηγόρος ξάδελφος της Γεωργίας Μαρτίνη ο οποίος εμφανίζεται από τους κατηγορούμενους και ως διαχειριστής. Στόχος όλων αυτών των κινήσεων , σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές, ήταν «να συγκαλυφθεί η αληθινή προέλευση του ποσού και να χαθούν τα ίχνη της κίνησης του από λογαριασμό σε λογαριασμό. Στη συνέχεια διοχετεύθηκε στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδα και μετατράπηκε σε ακίνητη περιουσία» (σ.σ κτίριο δίπλα στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν που στεγάζει τον τηλεοπτικό σταθμό Mega).

Στο κατηγορητήριο αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Η χρησιμοποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα προκειμένου να τοποθετηθεί σε αυτό το ποσό των 3,1 εκατ. μάρκα που αποκόμισες με την ουσιαστική αποπεράτωση του κακουργήματος της απάτης και με σκοπό να προσδοθεί νομιμοφάνεια στο εν λόγω ποσό καθώς και η μετατροπή του ως άνω ποσού σε ακίνητη περιουσία την οποία εσύ και η σύζυγός σου Γ. Μαρτίνη τελέσατε γνωρίζοντας ότι προέρχεται από το κακούργημα της τελεσθείσας από εσένα απάτης και με σκοπό να συγκαλυφθεί η παράνομη προέλευση της συνιστούν πράξεις νομιμοποίησής εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, προερχομένων από το βασικό αδίκημα της απάτης εκ της οποίας η ζημία υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ.

Το δε άνοιγμα 6 διαφορετικών λογαριασμών στην Ελβετική τράπεζα Credit Suisse, οι διαδοχικές μεταφορές του ίδιου ποσού μεταξύ των λογαριασμών αυτών εν μέσω πλείστων άλλων εισροών και εκροών χρηματικών ποσών προθεσμιακών καταθέσεων κλπ, προκειμένου να συγκαλυφθεί η πραγματική προέλευση και η ροή του ποσού των 3,1 εκατ. γ. μάρκων από τον ένα λογαριασμό στον άλλο και η σύσταση υπεράκτιας εταιρίας με έδρα τη Μοράβια Λιβερίας προκειμένου να αποκτήσει αυτή την κυριότητα των επίδικών ακινήτων συνιστούν αφενός επανειλημμένη τέλεση της πράξης της νομιμοποίησης και αφετέρου κατ' επάγγελμα τέλεση της πράξης αυτής επί σκοπό πορισμού εισοδήματος βάση σχεδίου και όχι ευκαιριακή με τη διαμόρφωση υποδομής εκ μέρους σου και του συζύγου σου Γ. Μαρτίνη δικαιούχων των εν λόγω ελβετικών λογαριασμών».

Σε άλλο σημείο του κατηγορητηρίου αναφέρεται πως «για χρονικό διάστημα της τάξης της 15ετίας εσύ και η σύζυγός σου εισπράττατε μίσθωμα ύψους 5.500 ευρώ μηνιαίως με αποτέλεσμα στο συνολικό χρονικό διάστημα να έχετε αποκομίσει ποσό 990.000 ευρώ» ενώ καταγράφεται και το ποσό των 600.000 δολαρίων το οποίο φέρεται να επενδύθηκε μέσω εταιρίας το 1998, και τα εισοδήματα αυτού εμπίπτουν στην έννοια του εισοδήματος.

Συγκεκριμένα, καταγράφεται πως από τον Οκτώβριο του 1998 άρχισε η διακίνηση των χρημάτων από λογαριασμούς συμφερόντων της εταιρίας Hospitalia International αλλά και λογαριασμούς του οικονομικού διαχειριστή της ενδιάμεσης εταιρία MIJAS LTD, προς λογαριασμούς του Ανδρέα και της Γεωργίας Μαρτίνη».

Στις 7/8/2001, σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, εισέρχεται σε τραπεζικό λογαριασμό της Alpha Bank τηρούμενο από την εταιρία State Enterprises SA, Monrovia Liberia. Πρόκειται για έμβασμα 1,1 εκατ. δολάρια προερχόμενο από λογαριασμό στην Credit Suisse Ελβετίας με δικαιούχους το ζεύγος Μαρτίνη.

Την επόμενη ημέρα το ποσό δραχμοποιείται και εκδίδονται τρεις επιταγές ενώ την μεθεπόμενη ημέρα, στις 9 / 8/2001, το Ερρίκος Ντυνάν ως οικοπεδούχος μεταβιβάζει στην State Enterprises ακίνητα κυριότητας του, ευρισκόμενα εντός του κτιρίου που αποκαλείται Πολιτεία Busuness Centre και το οποίο αποτελεί μέρος του ευρύτερου κτιριακού συγκροτήματος εντός του οποίου στεγάζεται το Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν. Το τίμημα της πώλησης, όπως αναφέρεται, ανήλθε στο ποσό των 277.400.000 δρχ. που αναφέρεται στο συμβόλαιο ότι καταβλήθηκε ενώπιον συμβολαιογράφου.

Στις 30 Νοεμβρίου, φέρονται να μεταβιβάστηκαν στην ίδια εταιρία δύο θέσεις στάθμευσης έναντι 10 εκατ. δρχ. Τα ακίνητα παρέμειναν στην κυριότητα της State Enterprises έως τις 28/12/2010 οπότε και μεταβιβάστηκαν, έναντι 418.540,68 ευρώ, στην Γεωργία Μαρτίνη, με τον Ανδρέα Μαρτίνη να κρατά την επικαρπία.

Την ίδια ημέρα η State Enteprises έπαυσε τις εργασίες της δηλώνοντας τη μεταβολή αυτή στην αρμόδια ΔΟΥ.

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.