Πώς "είδαν" τα ξένα ΜΜΕ το συλλαλητήριο για το Μακεδονικό

Το χθεσινό συλλαλητήριο στην Αθήνα για το Μακεδονικό συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των ξένων ΜΜΕ τα οποία με εκτενή ρεπορτάζ τους αναφέρθηκαν στην μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, έκαναν ιστορικές αναδρομές για το ζήτημα ενώ σχολιάστηκε και η ομιλία του μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

5a781ada1dc524ce6a8b45ce

Το πρακτορείο Reuters αναφέρεται στο πλήθος ανθρώπων που συγκεντρώθηκε στην πλατεία Συντάγματος κρατώντας κυματιστές μπλε και λευκές σημαίες.

«Οι διαδηλωτές ανύψωσαν μια γιγαντιαία ελληνική σημαία πάνω από τη διαδήλωση την Κυριακή. Κρατούσαν πανό με την ένδειξη «Κάτω τα χέρια από τη Μακεδονία!» και έψαλαν τον εθνικό ύμνο» αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα.

 «Το θέμα προκαλεί έντονες αντιδράσεις στους Έλληνες, που θεωρούν την Μακεδονία, το αρχαίο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου αναπόσπαστο τμήμα της πατρίδας και της κληρονομιάς τους.» Παράλληλα αναφέρεται στις διπλωματικές κινήσεις για την επίλυση του θέματος.


«Τουλάχιστον 140.000 Έλληνες γέμισαν τους δρόμους της Αθήνας σε μια διαμαρτυρία για τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει εδώ και δεκαετίες για την ονομασία Μακεδονία» αναφέρει χαρακτηριστικά το BBC σε άρθρο του με τίτλο «Μαζική διαδήλωση στην Αθήνα για τη διαμάχη για το όνομα της Μακεδονίας»

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, «πολλοί Έλληνες αντιδρούν στη χρήση του ονόματος από τη χώρα, λέγοντας ότι κρύβει εδαφικές διεκδικήσεις για την περιοχή της Βόρειας Ελλάδας». Μάλιστα υπογραμμίζει την παρουσία του Μίκη Θεοδωράκη λέγοντας πως απηύθυνε μήνυμα στο πλήθος ο συνθέτης του Ζορμπά, στο σπίτι του οποίου έριξαν αναρχικοί το Σάββατο κόκκινη μπογιά.


«Οι Έλληνες διαδηλώνουν κατά του συμβιβασμού για τη Μακεδονία», ανέφερε το επίσης βρετανικό δίκτυο Skynews, το οποίο μάλιστα ενημέρωνε με διαρκείς συνδέσεις για το συλλαλητήριο. 

Μάλιστα, φιλοξένησε και δηλώσεις του πολιτικού αναλυτή Τζέιμς Κερ Λίντσεϊ του Πανεπιστημίου St Mary’s ο οποίος υπογράμμισε: «Υπάρχει μια πραγματική αίσθηση ότι με τη νέα κυβέρνηση που ήρθε στην εξουσία πέρυσι στην ΠΓΔΜ υπάρχει μια ευκαιρία για αλλαγή σελίδας για έναρξη της διαδικασίας ενσωμάτωσης στους ευρωατλαντικούς θεσμούς».


Στο συλλαλητήριο για το Μακεδονικό αναφέρθηκε και η Washighton Post με άρθρο τους που είχε τίτλο «Οι Έλληνες διαδηλώνουν για να υπερασπιστούν το όνομα “Μακεδονία”». 

Περισσότεροι από 100.000 διαδηλωτές από όλη την Ελλάδα συναγωνίστηκαν την Κυριακή στην κεντρική πλατεία της Αθήνας για να διαμαρτυρηθούν για πιθανό ελληνικό συμβιβασμό σε μια διαμάχη με τα γειτονικά Σκόπια σχετικά με το επίσημο όνομα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας» αναφέρει το δημοσίευμα. 

Παράλληλα το δημοσίευμα αναφέρει πως οι αστυνομικοί ανέμενα την προσέλευση 140.000 πολιτών και κάνει μια ιστορική αναδρομή για το πώς ξεκίνησε η διαμάχη.

«Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι η χρήση του ονόματος υποδηλώνει εδαφικές αξιώσεις στη δική της περιοχή της Μακεδονίας, όπου έζησε ένας από τους πιο διάσημους αρχαίους Έλληνες, ο Μέγας Αλέξανδρος» αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα.


Η γαλλική Le Soir επισημαίνει σε δημοσίευμα της ότι «Την Κυριακή, στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα, αναπτύχθηκε μια παλίρροια ελληνικών σημαιών, ξεκίνησε η διαμαρτυρία από όσους είναι αντίθετοι σε έναν συμβιβασμό για το όνομα της Μακεδονίας που οραματίστηκε από την ελληνική κυβέρνηση» αναφέρει το δημοσίευμα.

Μάλιστα, αναφέρεται και ποιος οργάνωσε την εκδήλωση λέγοντας ότι χρηματοδοτήθηκε από ομάδες από την ελληνική διασπορά, συνταξιούχους στρατιωτικούς συλλόγους, θρησκευτικές ομάδες και πολιτιστικούς συλλόγους από την Ελληνική Μακεδονία.


«Ελλάδα: Διαδήλωση στην Αθήνα για να εγκαταλείψει η Μακεδονία το όνομά της», έγραψε με τη σειρά της η γαλλική Le Monde.


To CNN αναφέρεται και εκείνο με τη σειρά του στη μεγάλη διαδήλωση και στο πλήθος κόσμου που συγκεντρώθηκε. Σχολιάζει τη μεγάλη σημαία της Βεργίνας που απλώθηκε ενώ παράλληλα κάνει και ιστορική αναδρομή στο ζήτημα. 


Όσον αφορά το γερμανικό τύπο «Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλώνουν κατά της χρήσης του ονόματος Μακεδονία» γράφει η Zeit.

«Η ιστορική Μακεδονία ήταν για τους Έλληνες πάντα κομμάτι της χώρας τους, γι αυτό και πολλοί Έλληνες είναι κατά του προσδιορισμού μιας χώρας μ’ αυτόν τον όρο…. Εκπρόσωποι της “Μακεδονίας” λένε από την άλλη ότι η χώρα τους είναι γνωστή εδώ και πολύ καιρό ως “Μακεδονία”. Ο ΟΗΕ αναγκάστηκε να αναζητήσει έναν συμβιβασμό μετά την κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας το 1991. Η χώρα αναγνωρίζεται από τους διεθνείς θεσμούς όπως ο ΟΗΕ ως «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», ΠΓΔΜ. Περίπου 130 χώρες, ωστόσο, την αποκαλούν απλώς Μακεδονία. Πολλοί Έλληνες ονομάζουν την χώρα όπως την πρωτεύουσά της, Σκόπια».


«Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλώνουν για τη διάσωση του ελληνισμού», γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Παράλληλα, δεν ξεχνάει αν αναφερθεί στη στάση της Μόσχας πάνω στο θέμα σημειώνοντας ότι οι Έλληνες βρήκαν «υποστήριξη κατά των Σλαβομακεδόνων από τη Ρωσία. Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, με την ειλικρίνεια που τον χαρακτηρίζει ενίοτε, ανέφερε ποιο είναι το θέμα για τη Ρωσία: ότι οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα που βρίσκονταν τόσον καιρό εν υπνώσει, ενεργοποιήθηκαν “όταν οι ΗΠΑ αποφάσισαν ότι η Μακεδονία πρέπει να μπει στο ΝΑΤΟ”, είχε πει ο Λαβρόφ στα μέσα Ιανουαρίου». Και στραφείς σ’ έναν Έλληνα δημοσιογράφος ο επικεφαλής της διπλωματίας του Πούτιν πρόσθεσε ότι η Αθήνα δεν πρέπει να αφήνει να της ασκούνται πιέσεις: “Αφού η Ελλάδα είναι ήδη στο ΝΑΤΟ δεν χρειάζεται να κάνει παραχωρήσεις. Η Μακεδονία πρέπει να κάνει παραχωρήσεις, αφού αυτή θέλει να μπει στο ΝΑΤΟ”…»


Διαβάστε επίσης: «Παράλογοι οι φόβοι των Ελλήνων για τη Μακεδονία»

Οι ΗΠΑ «ταΐζουν» την πολεμική μηχανή του Ισραήλ με στρατιωτική βοήθεια 13 δισ. δολαρίων

AP23317538119864

Οι ΗΠΑ «ταΐζουν» την πολεμική μηχανή του Ισραήλ με στρατιωτική βοήθεια 13 δισ. δολαρίων

Ανεξάρτητη διεθνής έρευνα ζητά ο ΟΗΕ για τους ομαδικούς τάφους στα δυο μεγαλύτερα νοσοκομεία της…

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

ataman 2 1

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού μίλησε μετά την ήττα της ομάδας του, δίνοντας σήμα ανασύνταξης και…