Pushbacks: Γκάφα Μηταράκη με το βίντεο του τουρκικού λιμενικού

Αλλά αφού το θέμα προβλήθηκε κατάλληλα από τα φιλοκυβερνητικά κανάλια, ποιος νοιάζεται για την αλήθεια;

mitarakis Medium

Σε απίστευτη γκάφα ολκής υπέπεσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης που δημοσιοποίησε βίντεο που δείχνει το τουρκικό Λιμενικό να απωθεί με τη βία πρόσφυγες στη θάλασσα, σημειώνοντας ότι το βίντεο απεικονίζει το τουρκικό Λιμενικό να προωθεί πρόσφυγες στην Ελλάδα, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο και την ευρωτουρκική κοινή δήλωση. Μόνο που το βίντεο είναι 3 ετών παλιό και δείχνει απόπειρα των Τούρκων λιμενικών να εμποδίσουν τη βάρκα να περάσει προς τα ελληνικά νησιά.

 

Γιατί το βίντεο που ανάρτησε στο twitter του ο κ. Μηταράκης, αναφέροντας ότι τραβήχτηκε από πρόσφυγα που διασώθηκε από το ελληνικό Λιμενικό, χωρίς να αναφέρει άλλες διευκρινίσεις, αποδεικνύεται ότι τραβήχτηκε πριν τουλάχιστον τρία χρόνια και ότι δεν αφορά προώθηση προσφύγων, αλλά αναχαίτισή τους από το τουρκικό Λιμενικό προκειμένου να μην περάσουν στην Ελλάδα.

 

«Πλάνα από το τουρκικό λιμενικό να σπρώχνει με τη βία πρόσφυγες προς την Ελλάδα, κατά παραβίαστη του διεθνούς δικαίου και της κοινής δήλωσης ΕΕ [-Τουρκίας]. Αυτό το βίντεο τραβήχτηκε από πρόσφυγα που σώθηκε από την Ελλάδα. Είναι μια ακόμα απόδειξη της εργαλειοποίησης του προσφυγικού από την Τουρκία» γράφει ο Νότης Μηταράκης.

Φυσικά, αμέσως μετά την «μπάλα» πήραν στα σχόλια διάφοροι ακροδεξιοί ενώ δεν έχασαν την ευκαιρία και τα φιλοκυβερνητικά κανάλια: «Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι την ανάρτηση με το βίντεο του κ. Μηταράκη έσπευσαν να τα υιοθετήσουν αμέσως τα τηλεοπτικά κανάλια Mega και Star, αναπαράγοντας τους ισχυρισμούς του υπουργού, με τον Γιάννη Πρετεντέρη να ξιφουλκεί στο δελτίο ειδήσεων του MEGA υπέρ των επαναπροωθήσεων», όπως σημειώνεται και σε ρεπορτάζ του Γ. Παγούδη στην Eφημερίδα των Συντακτών.

Ωστόσο, το βίντεο – με τις σπαρακτικές κραυγές των επιβατών την ώρα που οι Τούρκοι λιμενικοί χτυπούν με κοντάρια τη μηχανή της βάρκας – δεν είναι τωρινό, αλλά τραβηγμένο τρία χρόνια πριν, «και δεν δείχνει push forward αλλά pushback! Το τουρκικό λιμενικό σταμάτησε την βάρκα πριν μπει στα ελληνικά ύδατα, συνέλαβε τους πρόσφυγες και τους γύρισε στο Δικελί» όπως γράφει ο διασώστης Ιάσονας Αποστολόπουλος που παραθέτει και το σχετικό βίντεο όπως αναρτήθηκε 3 χρόνια πριν:

Όπως σημειώνει περαιτέρω η ΕφΣυν:

«Σύμφωνα με ανάρτηση του δημοσιογράφου του Spiegel Γιώργου Χρηστίδη στο twitter, το βίντεο –το οποίο είχε δημοσιοποιηθεί στις 8 Σεπτεμβρίου 2019–είχε προκαλέσει αντιδράσεις στην Τουρκία για τη βία κατά των προσφύγων, με αποτέλεσμα να βγάλει απολογητική ανακοίνωση το τουρκικό Λιμενικό, το οποίο δικαιολόγησε τη βία με το επιχείρημα ότι δεν μπορούσε να σταματήσει αλλιώς το σκάφος των προσφύγων.

Σύμφωνα όμως με δημοσιογραφικές πληροφορίες από πρόσφυγες που επέβαιναν στη βάρκα, το τουρκικό Λιμενικό πραγματοποιούσε επιχείρηση αναχαίτισης, εμποδίζοντας τη βάρκα να περάσει στα ελληνικά ύδατα. Tελικά τους οδήγησαν πίσω στην Τουρκία και τους κράτησαν στο Δικελί, απέναντι από τη Λέσβο, εκεί όπου κατέληγαν τότε οι πρόσφυγες που απελαύνονταν από την Ελλάδα, δυνάμει της ευρωτουρκικής κοινής δήλωσης.

Μάλιστα υπάρχει και σχετικό δημοσίευμα της Χουριέτ με την ανακοίνωση του λιμενικού της Τουρκίας να ζητά συγνώμη και προσπαθεί να δικαιολογήσει τη βία, αναφέροντας ότι η βάρκα με τους πρόσφυγες δεν σταματούσε με άλλο τρόπο».

Αξιοσημείωτο δε, είναι ότι ο Νότης Μηταράκης – που ως τώρα απέρριπτε παρόμοια βίντεο από πρόσφυγες ή από το τουρκικό λιμενικό ως προπαγάνδα και κατασκευασμένα – με τη σημερινή ανάρτηση – γκάφα κάνει ακριβώς εκείνο για το οποίο κατηγορούσε τους άλλους. Μένει να δούμε αν η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (που είχε υποτίθεται ερευνήσει τα βίντεο από τα pushbacks, αλλά τα βρήκε όλα καλώς καμωμένα από την ελληνική πλευρά….) θα ερευνήσει και το βίντεο που ο υπουργός διέδωσε και θα μας πει τα συμπεράσματά της για την εγκυρότητά του…

Πρωτοφανές συμβάν στη Δράμα: Έκοψαν τα φρένα σε ΙΧ 38χρονης μητέρας – «Μα δεν έχει διαπραχθεί έγκλημα»…έλεγαν οι αστυνομικοί

andraz lazic lcirqLKB8B4 unsplash

Πρωτοφανές συμβάν στη Δράμα: Έκοψαν τα φρένα σε ΙΧ 38χρονης μητέρας – «Μα δεν έχει διαπραχθεί έγκλημα»…έλεγαν οι αστυνομικοί

«“Πρέπει να σ’ αγαπούν πολύ”, μου είπε με ύφος (ο μηχανικός) και ανέφερε ότι στα…

Μεγάλες στιγμές στα μπουζούκια: Ο Γονίδης φίλησε στο στόμα τον Ζαφείρη Μελά (video)

profile player 960x540 20

Μεγάλες στιγμές στα μπουζούκια: Ο Γονίδης φίλησε στο στόμα τον Ζαφείρη Μελά (video)

Τους πάντες αιφνιδίασε ο Σταμάτης Γονίδης στο νυχτερινό κέντρο που δουλεύει όταν αντιλήφθηκε τον Ζαφείρη…

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: «Θα γινόταν φονικό» – 39χρονος απείλησε να βλάψει τη μητέρα του

περιπολικο

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: «Θα γινόταν φονικό» – 39χρονος απείλησε να βλάψει τη μητέρα του

Ο 39χρονος είναι χρήστης ναρκωτικών ουσιών, ενώ στο παρελθόν έχει καταδικαστεί και έχει εκτίσει ποινές…