Newsroom

Newsroom

Ψηφίστηκε η ακροδεξιά ρύθμιση για την ψήφο των μεταναστών

Η αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου από τους μη πολιτογραφημένους μετανάστες από τρίτες χώρες σε ό,τι αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και…

vouli 30

Η αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου από τους μη πολιτογραφημένους μετανάστες από τρίτες χώρες σε ό,τι αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και η καθιέρωση σταυρού προτίμησης στις ευρωεκλογές κυριάρχησαν, με εντάσεις και διαφωνίες, στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, που ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής και το οποίο ρυθμίζει τον τρόπο διεξαγωγής των ευρωεκλογών.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ υπερασπίστηκαν την τροπολογία για το θέμα του «εκλέγειν και εκλέγεσθαι» των μεταναστών, επικαλούμενοι την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και τη συνταγματική τάξη, απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης περί απαράδεκτης ρύθμισης.

Νωρίτερα, ως «πολιτικό κλείσιμο του ματιού προς την άκρα Δεξιά και προς την εκλογική πελατεία της Χρυσής Αυγής» χαρακτήρισε ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Ν.Βούτσης την τροπολογία της κυβέρνησης για την ψήφο των μεταναστών.

Μάλιστα ο κ. Βούτσης κατήγγειλε «μεθόδευση» εκ μέρους της κυβέρνησης, ώστε να τεθεί τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή, με σκοπό το εκλογικό όφελος.

Η θέση αυτή έδωσε την αφορμή σε βουλευτές της ΧΑ να εκτοξεύσουν νέες βολές κατά της κυβέρνησης αλλά και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς προς τον παριστάμενο υπουργό Εσωτερικών Λ.Γρηγοράκο, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του βουλευτή της ΝΔ Ανδρ.Ψυχάρη ο οποίος άσκησε σκληρή κριτική στο προεδρείο της Βουλής γιατί δεν παίρνει μέτρα κατά των χρυσαυγιτών.

Αναφερθείς στο θέμα της άρσης του εκλογικού δικαιώματος για τους νόμιμους μετανάστες και ομογενείς, ο κ. Βούτσης είπε ότι «είναι ντροπή».

«Είναι 480.000 μετανάστες που έχουν χαρτιά, για τους άλλους 500.000 που δεν έχουν χαρτιά είναι άλλο θέμα. Οι πρώτοι, όμως, είναι άνθρωποι που μένουν εδώ, έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς, πληρώνουν φόρους», είπε σημειώνοντας ότι «αυτούς τους 480.000 έρχεται η διάταξη που τους απαγορεύει να ψηφίσουν, βάσει της απόφασης του ΣτΕ».

«Είναι πολιτικό κλείσιμο του ματιού προς την άκρα Δεξιά και προς την εκλογική πελατεία της Χρυσής Αυγής. Εν παρενθέσει λέω ότι και εκεί γίνεται μία μεθόδευση, απ’ ό,τι φαίνεται, για να τεθεί εκτός νόμου αυτό το κόμμα». «Άρα, λοιπόν, κάνετε παιχνιδάκια και σε αυτό το ζήτημα», δήλωσε ο κ. Βούτσης.

Ο βουλευτής της ΧΑ Μ.Αρβανίτης επικαλούμενος τα λεγόμενα του κ. Βούτση, κατηγόρησε την κυβέρνηση για μεθοδεύσεις σε βάρος του κόμματός του. Μάλιστα επειδή την ώρα που μιλούσε, ο παριστάμενος αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών του είχε στρέψει την πλάτη συνομιλώντας με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Π.Κουκουλόπουλο, ακούστηκε από τα έδρανα της ΧΑ ο χαρακτηρισμός «καραγκιόζη», κάτι που πυροδότησε ένταση στην αίθουσα.  

«Εκπίπτετε κι άλλο στον όποιο σεβασμό μας», είπε η προεδρεύουσα κυρία Μαρία Κόλια Τσαρουχά, ενώ έντονα αντέδρασε ο κ. Ψυχάρης καλώντας το προεδρείο να επιβάλλει ποινές, μεταξύ των οποίων και η περικοπή της βουλευτικής αποζημίωσης.

«Ακούστηκε η φράση καραγκιόζηδες, και γίνεται αποδεκτό αυτό;», διερωτήθηκε, επισημαίνοντας: «Δεν μπορεί να ασχολείται ο Πρόεδρος της Βουλής με τα …κουλουράκια και όχι με τέτοια θέματα», ασκώντας κριτική στον πρόεδρο της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη, ο οποίος, όπως τόνισε, «έχει την ευθύνη να πιάσει από το αυτί, να επιβάλλετε ποινές που προβλέπει ο  Κανονισμός της Βουλής». Μάλιστα είπε ότι «δεν είμαστε παιδάκια, να λήξει κάποια στιγμή αυτό το θέμα». «Σήμερα φώναζε κάποιος περί καραγκιόζηδων! Τι περιμένουμε, κάποιος να βιαιοπραγήσει ή να κρατήσει μαχαίρι;», πρόσθεσε ο κ. Ψυχάρης.

Ο χρυσαυγίτης Αλ.Χρυσοβαλάντης επιτέθηκε στον «γαλάζιο» βουλευτή λέγοντάς του ότι «μεγαλώσατε σε πλούσια σπίτια κ. Ψυχάρη, ο καραγκιόζης είναι λαϊκός ήρωας, διακρίνεται για την ευφυΐα του και τη σπιρτάδα του και μπορεί να είναι επιτιμητικός τίτλος». Ωστόσο η προεδρεύουσα του είπε: «Να μην μας περνάτε και για ηλίθιους».

Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Ν.Τσούκαλης απηύθυνε έκκληση στο προεδρείο να προασπίσει τις θεσμικές λειτουργίες ώστε «να μην βρισκόμαστε στη δύσκολη θέση να μιλάμε αμέσως μετά τις άκρως υποκριτικές κορώνες της Χρυσής Αυγής για προάσπιση της Βουλής», όπως είπε.

«Αναρωτιέμαι τι άλλο έχουμε να ακούσουμε όταν το “καραγκιόζης” έγινε έπαινος, ο ναζιστικός χαιρετισμός τιμή για την αρχαία Ελλάδα και ο Κασιδιάρης συνταγματολόγος από το βήμα της Βουλής», είπε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Π.Κουκουλόπουλος.

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…