ΓΜ

Γιάννης Μυλόπουλος

Ψάξτε εκτός Θεσσαλονίκης για… ανέμελους κε Υπουργέ!

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης απέδωσε την εκτός ελέγχου έξαρση της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη στον χαρακτήρα των Θεσσαλονικέων. Που είναι, λέει, χειρότερος από εκείνον των Αθηναίων, οι οποίοι κατά την… εμβριθή ανάλυση των αιτίων της εξάπλωσης της πανδημίας από τον κ. υπουργό, τήρησαν περισσότερο τα μέτρα και γι’ αυτό η πανδημία δεν ξέφυγε, όπως στη Θεσσαλονίκη.

5202886

Ακούγοντας τις αναλύσεις των υπουργών, βγάζεις συμπέρασμα για την κυβέρνηση την οποία υπηρετούν και εξηγείς πολύ καλά τα κατορθώματά της. Η απόκρυψη των πραγματικών γεγονότων και η διαστρέβλωση της αλήθειας είναι η βάση στην οποία στηρίζεται η αντιεπιστημονική σκέψη.
Όταν αυτή η πρακτική συνοδεύεται και από την ανάδειξη ηθικολογικών αιτίων προκειμένου να εξηγηθούν κοινωνικά φαινόμενα, τότε γίνεται ο ορισμός του ανορθολογισμού και της παραδοξολογίας. Όταν η αντιεπιστημονική και ανορθολογική σκέψη γίνεται συνειδητή πολιτική πρακτική, τότε είναι σαφές ότι τα κίνητρά της είναι ταπεινά και έχουν να κάνουν με το… παραμύθιασμα του κόσμου.

Η απεγνωσμένη και απελπισμένη ανάγκη απαλλαγής της μόνης υπεύθυνης για όσα συμβαίνουν κυβέρνησης από τις εγκληματικές της ευθύνες και η προσπάθεια επίρριψης των ευθυνών σε συγκεκριμένες κοινωνικές, ηλικιακές ή τώρα και γεωγραφικές ομάδες, αναγκάζει πρωθυπουργό και υπουργούς να λένε απίθανες παραδοξολογίες που μετά προσπαθούν να τις μαζέψουν και δεν μαζεύονται. Όπως πρόσφατα η ανάλυση Γεραπετρίτη για τον… θετικό ρόλο που διαδραματίζουν οι ΜΕΘ στην αύξηση των θανάτων από την πανδημία.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, πριν αποδώσει ευθύνες συλλήβδην στους Θεσσαλονικείς ή σε όποιαν άλλη κοινωνική ή γεωγραφική ομάδα, προκειμένου να αποσείσει τις ευθύνες από την κυβέρνησή του, οφείλει και να γνωρίζει και να αναφέρει τα πραγματικά γεγονότα. Τα οποία στη συγκεκριμένη περίπτωση της εξάπλωσης της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη, έχουν ως εξής:

1. Η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη με τις χειρότερες συγκοινωνίες στην Ελλάδα. Είναι γνωστή στο πανελλήνιο η αμαρτωλή ιστορία του ιδιωτικού μονοπωλίου του ΟΑΣΘ, με τους μετόχους που εισέπρατταν κέρδη από μια κατά τα άλλα χρεωκοπημένη και επιδοτούμενη από το κράτος επιχείρηση, της οποίας ο στόλος αποδεκατίζονταν λόγω έλλειψης ανανέωσης και συντήρησης. Το τίμημα της έλλειψης λεωφορείων το πλήρωσαν οι Θεσσαλονικείς εδώ και χρόνια με άγριο στρίμωγμα στα λιγοστά λεωφορεία. Το στρίμωγμα σε εποχή πανδημίας έκανε τα λεωφορεία να γίνουν χώροι υπερμετάδοσης της πανδημίας. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το Νοέμβριο βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό 40 εργαζόμενοι στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ.

2. Η Θεσσαλονίκη, ως γνωστόν, βρίσκεται πολύ κοντά στα βόρεια σύνορα της χώρας και η οικονομία της επηρεάζεται αισθητά από τις μετακινήσεις πληθυσμών από τις γειτονικές μας χώρες. Τα σύνορα λοιπόν, ενώ έπρεπε από την πρώτη στιγμή της υγειονομικής υποτροπής, από τον Αύγουστο δηλαδή ακόμη να κλείσουν, έκλεισαν τελικά αφότου επιβλήθηκε το lockdown το Νοέμβριο. Που σημαίνει ότι τα μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης της νόσου στη Θεσσαλονίκη δεν μπορούσαν να αποδώσουν, γιατί το παράθυρο για την είσοδο νέων φορέων του ιού από τα σύνορα, παρέμενε ανοικτό. Ό,τι μέτρα και αν πάρεις για να γεμίσεις ένα τρύπιο βαρέλι, αν δεν κλείσεις την τρύπα, δουλειά δεν πρόκειται να κάνεις. Ας ψάξουν λοιπόν να βρουν τις ευθύνες γιατί τα σύνορα παρέμεναν ανοικτά ενώ είχε ήδη επιβληθεί καθολικό lockdown.

3. Το επιδημιολογικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη ήταν επικίνδυνα αυξημένο από τον Οκτώβριο ακόμη. Οι επιστήμονες του ΑΠΘ ζητούσαν λοιπόν από καιρό να ληφθούν αυστηρά απαγορευτικά μέτρα για τη Θεσσαλονίκη, αλλά η κυβέρνηση εκώφευε.

4. Οι ίδιοι οι δήμαρχοι του πολεοδομικού συγκροτήματος, φιλοκυβερνητικής προέλευσης, όπως οι δήμαρχοι Αμπελοκήπων και Πυλαίας-Χορτιάτη, από τον Οκτώβριο ζητούσαν, όπως τώρα παραδέχθηκαν, να ληφθούν άμεσα μέτρα, γιατί το έβλεπαν το κακό να διογκώνεται, αλλά δεν τους άκουγαν. Ακόμη και ο Νεοδημοκράτης περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας, ο Απόστολος Τζιτζικώστας, παραδέχθηκε ότι έπρεπε να ληφθούν πιο νωρίς μέτρα για να εμποδιστεί η εξάπλωση της νόσου.

5. Στη γιορτή του πολιούχου της Θεσσαλονίκης, του Αγίου Δημητρίου, με το επιδημιολογικό φορτίο στα λύματα να έχει φτάσει στα ύψη, αντί να απαγορεύσουν επίσημες γιορτές και εκκλησιασμούς, κάλεσαν την ίδια την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις. Με αποτέλεσμα ιεράρχες που συμμετείχαν στη δοξολογία, όπως ο μητροπολίτης Λαγκαδά, αλλά και ποιος ξέρει και πόσοι πιστοί, να χάσουν τελικά τη ζωή τους εξ αιτίας της ολέθριας εκείνης απόφασης, που μετέτρεψε το ναό και τον αυλόγυρο του Αγίου Δημητρίου σε χώρο υπερμετάδοσης της πανδημίας.
Αντί λοιπόν ο υπουργός Ανάπτυξης να περιφέρει αντιεπιστημονικές και ανορθολογικές θεωρίες για τις ευθύνες όσων ζουν στη Θεσσαλονίκη στη διόγκωση της πανδημίας, να κοιτάξει πρώτα στον καθρέφτη.

Και αντί να αποδίδουν ευθύνες αλλού κι αλλού, βασισμένοι σε παραδοξολογίες, ας δουν κατάματα την πραγματικότητα των δικών τους εγκληματικών πράξεων και παραλείψεων που οδήγησαν τη χώρα να θρηνεί εκατόμβες νεκρών καθημερινά. Και αν ψάχνουν για… ανέμελους και ανεύθυνους που συλλαμβάνονται σε εκδρομές στην Πάρνηθα να παραβιάζουν τα απαγορευτικά μέτρα, μάλλον προς το κέντρο της Αθήνας πρέπει να κοιτάξουν…

*Ο Γιάννης Μυλόπουλος είναι καθηγητής ΑΠΘ

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Καλλιάνος: Πώς το ξέσπασμα για τον πατέρα του «ανάγκασε» το Twitter να πει αλήθειες για τη ΝΔ και τη δημόσια υγεία (video)

Καλλιάνος ξέσπασμα

Καλλιάνος: Πώς το ξέσπασμα για τον πατέρα του «ανάγκασε» το Twitter να πει αλήθειες για τη ΝΔ και τη δημόσια υγεία (video)

Αρκετά είναι τα σχόλια που ακούστηκαν από χρήστες του Twitter σχετικά με το σοβαρό οικογενειακό…

Survivor: Το ριάλιτι του ΣΚΑΪ έκανε τηλεοπτικό προϊόν τους τραμπουκισμούς σε γυναίκα – «Θα της χώσω κάνα χαστούκι» (video)

Survivor

Survivor: Το ριάλιτι του ΣΚΑΪ έκανε τηλεοπτικό προϊόν τους τραμπουκισμούς σε γυναίκα – «Θα της χώσω κάνα χαστούκι» (video)

«Θέλω να ζητήσω συγγνώμη στη Σταυρούλα για αυτό που είπα για τη σφαλιάρα. Αλλά όταν…

Ξύλο στη Βουλή: Ο πρώην βουλευτής των Σπαρτιατών, Φλώρος, γρονθοκόπησε βουλευτή της Ελληνικής Λύσης (Εικόνες)

6200555

Ξύλο στη Βουλή: Ο πρώην βουλευτής των Σπαρτιατών, Φλώρος, γρονθοκόπησε βουλευτή της Ελληνικής Λύσης (Εικόνες)

Με πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο Βασίλης Γραμμένος είπε προς τον ανεξάρτητο βουλευτή «εσένα θα…

«Μας ψεκάζουν με κουρκουμά» – Οι επικές αντιδράσεις στα social media μετά την επέλαση της αφρικανικής σκόνης

Σκόνη 1

«Μας ψεκάζουν με κουρκουμά» – Οι επικές αντιδράσεις στα social media μετά την επέλαση της αφρικανικής σκόνης

Για την πρωτοφανή σκόνη που είδαμε στη χώρα μας πήραν θέση οι χρήστες του Twitter