Newsroom

Newsroom

Ψάχνει λιμάνι για 13η μέρα το Ocean Viking με 356 μετανάστες

Ανάμεσά τους είναι περισσότεροι από 100 ανήλικοι εκ των οποίων οι 90 ασυνόδευτοι

ap mig

Οι δύο μη κυβερνητικές οργανώσεις που πραγματοποιούν επιχειρήσεις διάσωσης στη Μεσόγειο επεσήμαναν ότι η Ιταλία αγνοεί τις εκκλήσεις τους να επιτρέψει στο πλοίο τους που μεταφέρει 356 μετανάστες να ελλιμενιστεί, αποκαλύπτοντας για μία ακόμη φορά την αποτυχία της Ευρώπης να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της μετανάστευσης.

Το νορβηγικής σημαίας Ocean Viking, το οποίο περιμένει ήδη 13 ημέρες λιμάνι για να αποβιβάσει τους μετανάστες που έχει διασώσει, έχει ήδη λάβει αρνητική απάντηση από τη Μάλτα, ενώ δεν έχει λάβει απάντηση στα δύο αιτήματά που έχει υποβάλει προς τις ιταλικές αρχές.

Το πλοίο μεταφέρει κυρίως Αφρικανούς από το Σουδάν, τους οποίους διέσωσε από τη Μεσόγειο σε τέσσερις διαφορετικές επιχειρήσεις. Ανάμεσά τους είναι περισσότεροι από 100 ανήλικοι εκ των οποίων οι 90 ασυνόδευτοι, επεσήμαναν οι Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF). Τρία παιδιά είναι κάτω των 5 ετών, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το Ocean Viking το οποίο έχουν ναυλώσει οι MSF μαζί με την γαλλική ΜΚΟ Μεσόγειος SOS φαίνεται ότι θα προκαλέσει νέα αντιπαράθεση στην Ιταλία, όπου μόλις πριν από δύο μέρες αποβιβάστηκαν οι περίπου 100 μετανάστες που μετέφερε ένα άλλο πλοίο, το Open Arms, αφού παρέμειναν στη θάλασσα επί τρεις εβδομάδες.

«Είναι ντροπή!», σχολίασε ο Τζέι Μπέργκερ συντονιστής των MSF μιλώντας μέσω δορυφορικού τηλεφώνου από το Ocean Viking, το οποίο βρίσκεται στα διεθνή ύδατα μεταξύ της Μάλτας και του ιταλικού νησιού Λινόζα.

«Το να αφήνουν τους μετανάστες στα πλοία που τους έχουν διασώσει επί εβδομάδες μέχρι η κρίση να γίνει έκτακτη ανάγκη έχει γίνει ο κανόνας», πρόσθεσε. «Δεν προσπαθούμε να εισέλθουμε με τη βία στα ιταλικά ή τα μαλτέζικα χωρικά ύδατα. Αναμένουμε λύση, αλλά παίρνει πολύ χρόνο», κατήγγειλε ο Μπέργκερ.

Το πλοίο έστειλε αίτημα στις ιταλικές αρχές να ελλιμενιστεί στις 9 και τις 12 Αυγούστου, επεσήμαναν οι ΜΚΟ.

Μειώνονται οι προμήθειες

Στο Ocean Viking οι προμήθειες έχουν αρχίσει να τελειώνουν και το πλήρωμα έχει θέσει περιορισμούς στα ντους που μπορούν να κάνουν οι μετανάστες προκειμένου να εξοικονομηθεί νερό, δήλωσε ο διευθυντής επιχειρήσεων της Μεσόγειος SOS Φρεντερίκ Πενάρ.

«Ένα πλοίο διασώσεων είναι σαν ασθενοφόρο. Οι άνθρωποι θα πρέπει να μεταφέρονται (με αυτό), όχι να ζουν εκεί», τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι δεν είναι βέβαιο ότι οι μετανάστες που μεταφέρει το Ocean Viking θα μπορέσουν να αντέξουν αναμονή αντίστοιχη με αυτή του Open Arms, δηλαδή μία ακόμη εβδομάδα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τις χώρες μέλη της ΕΕ να επιδείξουν περισσότερη «αλληλεγγύη» και να δεχθούν να πάρουν τους μετανάστες που βρίσκονται στο Ocean Viking.

Κανένα λιμάνι εκτός από την Τρίπολη δεν έχει δεχθεί το πλοίο, επεσήμαναν οι ΜΚΟ. Ωστόσο θεωρούν το λιμάνι αυτό της Λιβύης μη ασφαλές και φοβούνται ότι οι μετανάστες θα βρεθούν σε κέντρα κράτησης όπου οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι κανόνας, αν επιστρέψουν στην εμπόλεμη χώρα.

Ο Λούκα Πιγκότσι, ένας γιατρός που βρίσκεται στο Ocean Viking, εξήγησε ότι η κατάσταση της υγείας των μεταναστών στο πλοίο είναι καλή. Όμως εξέφρασε ανησυχία για τις επιπτώσεις που θα έχουν στην ψυχολογική τους κατάσταση οι βιαιότητες που υπέστησαν όταν προσπαθούσαν να διαφύγουν από τη χώρα τους.

Κανένα πλοίο διάσωσης στη Μεσόγειο

Από τότε που το Ocean Viking παραμένει εγκλωβισμένο μεταξύ της Μάλτας και της Ιταλίας, η περιοχή της Μεσογείου όπου γίνονται τα περισσότερα ναυάγια με μετανάστες παραμένει αφύλακτη.

Στην περιοχή εξακολουθεί να δρα μόνο το λιμενικό της Λιβύης, ο φόβος των μεταναστών, καθώς στέλνει συστηματικά τους διασωθέντες σε κέντρα κράτησης στη χώρα.

Χθες ο Σαμ Τέρνερ, επικεφαλής της αποστολής των MSF στη Λιβύη, επέκρινε την παρατεταμένη απουσία ανθρωπιστικών πλοίων στη Μεσόγειο: «Όχι μόνο αυτοί οι άνθρωποι εξακολουθούν να υποφέρουν από ένα παρατεταμένο ταξίδι στη θάλασσα, αλλά άλλοι θα εξακολουθήσουν να πεθαίνουν επειδή μας εμποδίζουν να συνεχίσουμε τις επιχειρήσεις διάσωσης», κατήγγειλε αναφερόμενος στην αναμονή του Ocean Viking.

O Τέρνερ σημείωσε, επικαλούμενος τις εκτιμήσεις του λιμενικού της Λιβύης, ότι «περίπου τα μισά πλοιάρια που αναχωρούν, χάνονται στη θάλασσα, κάτι που σημαίνει πως εκατοντάδες άνθρωποι χάνονται χωρίς να αφήνουν ίχνη».

Καινούργιου: Ξέσπασε κατά του Δημάρχου για το άρμα με Κασσελάκη – «Δεν είναι πολιτική σάτιρα, είναι χυδαίο, είναι ομοφοβικό» (video)

Καινούργιου

Καινούργιου: Ξέσπασε κατά του Δημάρχου για το άρμα με Κασσελάκη – «Δεν είναι πολιτική σάτιρα, είναι χυδαίο, είναι ομοφοβικό» (video)

«Σας αρέσει αυτή η εικόνα να βγαίνει για την πόλη σας για τον τόπο σας;»,…

Φήμες και θεωρίες πολιορκούν το Παλάτι: «Πέθαναν» τον Κάρολο, σωσίας η Μίντλετον – Το χρονικό του…παραλόγου

AP23186564078814

Φήμες και θεωρίες πολιορκούν το Παλάτι: «Πέθαναν» τον Κάρολο, σωσίας η Μίντλετον – Το χρονικό του…παραλόγου

Όργιο φημολογίας και θεωριών συνωμοσίας επικρατεί για το τι συμβαίνει στο παλάτι του Μπάκιγχαμ. Τα…

Ο Άδωνης Γεωργιάδης έδιωξε από το κέντρο υγείας Βάρδας τον επίορκο γιατρό που χρηματιζόταν από φαρμακευτικές εταιρείες

5848271

Ο Άδωνης Γεωργιάδης έδιωξε από το κέντρο υγείας Βάρδας τον επίορκο γιατρό που χρηματιζόταν από φαρμακευτικές εταιρείες

Την αναστολή των καθηκόντων του επίορκου γιατρού αποφάσισε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Άδωνης Γεωργιάδης μετά…

Ασημακοπούλου: Απόδημος ξεσκεπάζει τα ψέματα της κυβέρνησης με ένα απίστευτο βίντεο – «Το σκάνδαλο είναι μεγαλύτερο»

Απόδημος

Ασημακοπούλου: Απόδημος ξεσκεπάζει τα ψέματα της κυβέρνησης με ένα απίστευτο βίντεο – «Το σκάνδαλο είναι μεγαλύτερο»

«Ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται», ανέφερε ο Δημήτρης Σαββίδης στο βίντεο…

Κασσελάκης: Η τελευταία συνέντευξη πριν το στρατό… με τον Λιάγκα έξω από το στρατόπεδο (video)

Κασσελάκης 1

Κασσελάκης: Η τελευταία συνέντευξη πριν το στρατό… με τον Λιάγκα έξω από το στρατόπεδο (video)

Ο Στέφανος Κασσελάκης μίλησε για όλα λίγη ώρα πριν περάσει την πύλη του στρατοπέδου στη…