ΓΜ

Γιώργος Μιχαήλ

Πρυτανεύει η διαχείριση της πανδημίας; Η μήπως η διαχείριση των κοινωνικών αντιδράσεων

Ο σκουπιδοτενεκές της ιστορίας θα ανοίξει αργά η γρήγορα, για να υποδεχτεί κάποια στιγμή, όλους εκείνους που προσποιούνται ότι ασχολούνται με την ευημερία και την υγεία της κοινωνίας, ενώ ο στόχος τους είναι να βολέψουν τους εαυτούς τους, και τα παρατρεχάμενα συμφέροντα

lockdown 1

Γνωρίζουμε οι περισσότεροι ακόμη και από τις συμβουλές της γιαγιάς μας, ότι ο καθαρός αέρας ακόμα και στο κρύο, βοηθάει στην υγεία, με την προϋπόθεση να είμαστε καλά ντυμένοι για να μην κρυώσουμε και αρπάξουμε καμμιά γρίπη.  Αντίθετα, παρατηρούμε ότι ο κλειστός χώρος   που   ρυπαίνεται από  τα χνώτα, τους καπνούς από τα τσιγάρα κτλ, επιβαρύνει την υγεία και οδηγεί στη διάδοση των λοιμώξεων.

Αυτές οι παραδοσιακές συμβουλές επισημαίνονται στις μέρες μας  και από έγκριτους επιστήμονες, ,όπως ο Κωνσταντίνος Φαρσαλινός καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Πάτρας, αλλά και ο διακεκριμένος Γερμανός ερευνητής  των αερολυμάτων Γκέρχαρντ Σόιχ . Πηγή: www.rosa.gr       

ΟΙ δυο  επιστήμονες, τονίζουν με έμφαση,  ότι σε γενικές γραμμές , στις δύσκολες αυτές μέρες της πανδημίας, είναι βλακώδες  και επικίνδυνο για την υγεία, να απαγορεύεται η βόλτα στην πλατεία, ή στο  μικρό άλσος της γειτονιάς, όπου υπάρχει καθαρός αέρας, και να επιβάλλεται από   το απόγευμα το κλείσιμο στο σπίτι μέχρι τις 5 το πρωί.  

Ο καθηγητής Φαρσαλινός , λέει  μάλιστα, ότι η εμμονή να μείνουμε κλεισμένοι   στο σπίτι(lockdown),  δεν προστατεύει από την διάδοση του ιού, αλλά ο εγκλεισμός    εντείνει τη διάχυση των ιώσεων στον πληθυσμό. Αντίθετα, η έξοδος στη φύση, στον ήλιο  και στο οξυγόνο , βοηθάνε   στην ευρωστία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, αλλά και στη βελτίωση της ψυχολογίας μας. Και είναι γνωστό ότι η καλή ψυχολογία   έχει  πολύ  θετική επίδραση στην  άμυνα του οργανισμού  ενάντια στις ιώσεις. Ο ψυχολογικά καταπονημένος άνθρωπος, είναι πασίγνωστο, ότι είναι  επιρρεπής σε ιογενείς μολύνσεις αλλά και σε άλλες παθήσεις ,ενώ όταν αρρωστήσει, η ανάρρωση του   είναι  συνήθως δύσκολη.

 Η χωρίς λόγο χρήση της μάσκας σε ανοιχτούς χώρους, όπου υπάρχει καθαρός αέρας και οξυγόνο, μειώνει την ευχέρεια της  αναπνοής  και φυσικά της οξυγόνωσης, και δεν χρειάζεται να είναι κανείς λοιμωξιολόγος για να αντιληφθεί  ότι η χρήση της στο ύπαιθρο όπου δεν υπάρχει φόβος συγχρωτισμού, επιδρά αρνητικά στην αναπνευστική λειτουργία και φυσικα στην ανοσοποιητική αντίσταση του ανθρώπινου οργανισμού.

Η απομόνωση που είναι συνέπεια του εγκλεισμού και η έλλειψη της  κοινωνικής επαφής με άλλους ανθρώπους , οδηγεί και αυτή πολλές φορές σε ψυχολογική κατάπτωση, με τις γνωστές παρενέργειες στην ψυχική, αλλά και στη σωματική μας υγεία.

Κατά συνέπεια, το lockdown, όπως είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής  Φαρσαλινός,  δεν έχει  ιατρική αλλά μάλλον αστυνομική λειτουργικότητα και βοηθάει  μόνο στον    έλεγχο της κοινωνικής αντίδρασης των ανθρώπων, και όχι στον έλεγχο της πανδημίας.  Ο κορονοιός, που στις σοβαρές περιπτώσεις επιβαρύνει δραστικά  τους πνεύμονες, προκαλώντας τις τόσο βασανιστικές και συχνά θανατηφόρες βιολογικές επιπτώσεις ,αντιμετωπίζεται με την κινητικότητα, την ενυδάτωση και την οξυγόνωση, για την θωράκιση της καρδιακής λειτουργίας και την  βελτίωση της αναπνοής, που  συνιστούν τις  κορυφαίες αμυντικές διαδικασίες για την αποφυγή των σοβαρών επιπλοκών από την  ίωση .

 Δυστυχώς όμως, η κυβέρνηση με τα επανειλημμένα  lockdown κάνει ακριβώς το αντίθετο, επιβάλλοντας τον εγκλεισμό και την απαγόρευση της εξόδου στο ανοιχτό περιβάλλον.

Ο ιός βρίσκεται στο κλειστό και στο όχι  καλά αεριζόμενο περιβάλλον. Ζει  μέσα στον οργανισμό των ξενιστών,  που είναι οι φορείς του, και όταν υπάρχει συγχρωτισμός εκπέμπεται  με τα υγρά  σταγονίδια της αναπνοής. Στο ύπαιθρο, δεν υπάρχουν ιοί που να πετούν  από μόνοι τους στον καθαρό αέρα. Και αυτό είναι κάτι πασίγνωστο στην ιατρική  κοινότητα.

 Όπως είναι και πασίγνωστο σε όλους μας,  ότι ο σκουπιδοτενεκές της ιστορίας θα ανοίξει αργά η γρήγορα, για να υποδεχτεί κάποια στιγμή, όλους εκείνους που προσποιούνται ότι ασχολούνται με την ευημερία και την υγεία της κοινωνίας, ενώ ο στόχος τους είναι να βολέψουν τους εαυτούς τους, και τα παρατρεχάμενα συμφέροντα ..

 

*Ο Γιώργος Θ. Μιχαήλ  είναι  Αρχιτέκτονας- βιομηχανικός σχεδιαστής       

 

 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Σκληρή απάντηση από τον Ιάσονα Αποστολόπουλο στον Πύρρο Δήμα: «Τι σημαίνει ξεφτίλα μαμά;»

252295075 10165879121585385 8369428181626529769 n

Σκληρή απάντηση από τον Ιάσονα Αποστολόπουλο στον Πύρρο Δήμα: «Τι σημαίνει ξεφτίλα μαμά;»

Επίθεση στον Πύρρο Δήμα έκανε ο Ιάσονας Αποστολόπουλος σχετικά με τα σχόλια του πρώην αρσιβαρίστα…

Χάρης Δούκας: Δέχεται επίθεση από τον Ζούκοφ, τον Πλεύρη και δεξιά τρολ επειδή είπε… «μπάτσος» – Τι πραγματικά έγινε (video)

Χάρης Δούκας

Χάρης Δούκας: Δέχεται επίθεση από τον Ζούκοφ, τον Πλεύρη και δεξιά τρολ επειδή είπε… «μπάτσος» – Τι πραγματικά έγινε (video)

Μάλιστα θέση στον χορό πήρε και ο Θάνο Πλεύρης - Τι πραγματικά ειπώθηκε από τον…

Πάτρα: «Βρήκε η παλάμη μου εκεί και μαύρισε το χέρι μου», λέει ο 17χρονος που υπέστη ηλεκτροπληξία (Video)

image 3

Πάτρα: «Βρήκε η παλάμη μου εκεί και μαύρισε το χέρι μου», λέει ο 17χρονος που υπέστη ηλεκτροπληξία (Video)

Ένα 24ωρο μετά τα όσα έγιναν στο Λύκειο της Πάτρας, ο 17χρονος φέρνει στο μυαλό του εικόνες, που θα θυμάται για καιρό.

Βίντεο–ντοκουμέντο κατέγραψε τη δράση των διαρρηκτών στα βόρεια προάστια – Κλωτσούν μέχρι να σπάσουν την πόρτα

433589017 703248218462576 2760550193709265598 n

Βίντεο–ντοκουμέντο κατέγραψε τη δράση των διαρρηκτών στα βόρεια προάστια – Κλωτσούν μέχρι να σπάσουν την πόρτα

Bίντεο ντοκουμέντο με τη σπείρα που ξάφριζε σπίτια σε Εκάλη και Νέα Ερυθραία - Αίσθηση…

Έλενα Ακρίτα: Ξεμπρόστιασε τα γέλια Βορίδη και Μιχαηλίδου στη Βουλή – «Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι» (εικόνα)

Ακρίτα 1

Έλενα Ακρίτα: Ξεμπρόστιασε τα γέλια Βορίδη και Μιχαηλίδου στη Βουλή – «Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι» (εικόνα)

Την ώρα που συζητούσαν για τους 57 νεκρούς των Τεμπών, ο Βορίδης με τη Μιχαηλίδου…