Πρωτοφανής διχασμός στο ΠΑΣΟΚ - Βγήκαν τα "μαχαίρια" στη Χ. Τρικούπη

Βγήκαν τα «μαχαίρια» στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ το Σαββατοκύριακο, αφού στελέχη του κόμματος διαφωνούν ανοικτά πια με την απόφαση της ηγετικής ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο επερχόμενο συνέδριο, οι σύνεδροι να είναι διορισμένοι.

NewsRoom 24/04/2017 | 11:30

Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Ξεκαλάκης και ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης πρότειναν να γίνει είτε ιδρυτικό συνέδριο είτε συνέδριο ανοιχτό, με τη συμμετοχή της κοινωνικής βάσης της παράταξης. Επιπλέον ζήτησαν να ξεκινήσει ξανά ο διάλογος με το Ποτάμι, τις Κινήσεις και τα πρόσωπα που βρίσκονται εκτός της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, πρόταση που όχι μόνο δεν πέρασε, αλλά αποκλείστηκε αμέσως.

Τα πνεύματα μάλιστα οξύνθηκαν έτι περαιτέρω όταν το προεδρείο της Επιτροπής ανακοίνωσε ότι η ομιλία της Φώφης Γεννηματά γίνεται δεκτή ως απόφαση που είχε γίνει δεκτή κατά πλειοψηφία από την Κεντρική Επιτροπή και ομόφωνα από το Πολιτικό Συμβούλιο μία μέρα νωρίτερα. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση των αντιπολιτευόμενων, οι οποίοι έκαναν λόγο για αυταρχικές λογικές «τύπου Ερντογάν». Ενδεικτικό μάλιστα του κακού κλίματος που επικρατεί στον χώρο, είναι η δημοσιοποίηση δύο αποφάσεων, μία της πλειοψηφίας και μία των διαφωνούντων.

Από τη Χαριλάου Τρικούπη βέβαια, δεν γίνεται αποδεκτή η δεύτερη πρόταση, αφού ξεκαθαρίζουν πως αναγνωρίζουν μόνο την απόφαση που διακινήθηκε μέσω του Γραφείου Τύπου. To ΠΑΣΟΚ απάντησε, μέσω non paper, με σκληρές εκφράσεις αλλά δίχως να τους αναφέρει ονομαστικά στους Ανδρουλάκη και Ξεκαλάλη, κάνοντας αναφορά σε «Δούρειους ίππους οι οποίοι δρουν ουσιαστικά ως χορηγοί του καταρρέοντος ΣΥΡΙΖΑ».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Προχωρούμε αταλάντευτα στην υλοποίηση των αποφάσεων του Κεντρικού Συντονιστικού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την πραγματοποίηση του Πολιτικού Προγραμματικού Συνεδρίου της ΔΗΣΥ στο τέλος Ιουνίου.

Συνέδριο που θα αποτελέσει ένα ακόμη ποιοτικό άλμα για την δημιουργία του μεγάλου ρεύματος πλειοψηφίας του προοδευτικού χώρου.

Ρεύμα που ήδη δημιουργείται στην κοινωνία, με την μεγάλη συσπείρωση πολιτών στις τάξεις μας και την μαζική συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις μας.

Αυτό που καταγράφεται ακόμη και σε σημερινές μετρήσεις της κοινής γνώμης.

1. Συνέδριο που θα αποτυπώνει το πολιτικό μας στίγμα, την νέα στρατηγική μας για την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου και θα επεξεργαστεί το Πρόγραμμα « Ελλάδα» για την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

2. Ως σύνεδροι θα μετέχουν εκλεγμένα στελέχη στα θεσμικά όργανα των πολιτικών φορέων της ΔΗΣΥ και εκλεγμένοι από την Κοινωνία εκπρόσωποι στα μαζικά κοινωνικά κινήματα, στην Αυτοδιοίκηση, στους Επαγγελματικούς και Επιστημονικούς φορείς. Έτσι εξασφαλίζεται η άμεση συμμετοχή των ενεργών δυνάμεων της κοινωνίας στις διαδικασίες μας.

3. Το συνέδριο σύμφωνα με τις αποφάσεις μας είναι ανοιχτό στην συμμετοχή φορέων και στελεχών του ευρύτερου κεντροαριστερού χώρου. Είναι ευπρόσδεκτος οποίος το επιθυμεί να συμμετέχει καταθέτοντας τις απόψεις του και να συνδιαμορφώσουμε όλοι μαζί τις τελικές αποφάσεις μας.

4. Μηχανισμοί στελεχών που ενώ εμφανίζονται ως «νέα», διέπονται και χρησιμοποιούν τις πιο παλιές και καταδικασμένες αντιλήψεις και πρακτικές στο όνομα της εξυπηρέτησης προσωπικών στόχων, δεν μπορούν να υπονομεύσουν τη πορεία προς το Συνέδριο της ΔΗΣΥ.

Επέλεξαν να μετατραπούν – απροσχημάτιστα πια – σε δούρειους ίππους έξω – παραταξιακών συμφερόντων επιχειρώντας να ανακόψουν την ανοδική πορεία της παράταξης και να δράσουν ουσιαστικά ως χορηγοί του καταρρέοντος ΣΥΡΙΖΑ.

5. Θα αναληφθούν άμεσα οι επιβεβλημένες πολιτικές αποφάσεις και πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση. Την απάντηση στην προσπάθεια ναρκοθέτησης της πορείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ως φορέα διεύρυνσης, μετεξέλιξης και ενοποίησης του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς, θα δώσουν οι προοδευτικοί πολίτες, η μεγάλη πολιτική και κοινωνική βάση της παράταξης.

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.