Πρωτοβουλίες Ντάισελμπλουμ, αποκαλύψεις Κατρούγκαλου για το κλείσιμο της αξιολόγησης

Μικρές είναι οι προσδοκίες για το σημερινό EuroWorking Group που διεξάγεται στις Βρυξέλλες, καθώς κατά τα φαινόμενα δεν πρόκειται να δοθεί το ανάλογο σήμα στους εκπροσώπους των δανειστών για να επιστρέψουν στην Αθήνα. Αυτός φαίνεται είναι και ο λόγος που ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ξεκινά νέο γύρο διαβουλεύσεων, με σκοπό να κλείσει αισίως η αξιολόγηση.

589c9ea61dc524c7108b4b82

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle, ο πρόεδρος του Eurogroup παίρνει νέες πρωτοβουλίες προγραμματίζοντας διαβουλεύσεις με αξιωματούχους της Ευρωζώνης, αλλά και της ελληνικής πλευράς. Στόχος είναι να καλλιεργηθεί πρόσφορο έδαφος που θα αμβλύνει τις αποστάσεις, προκειμένου να επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των πιστωτών στην Ελλάδα. 

Το βασικό πρόβλημα που έχει παγώσει τη διαπραγμάτευση είναι η εμμονή του ΔΝΤ για προληπτική νομοθέτηση της μείωσης του αφορολόγητου και των συντάξεων, αφού κατά τις προβλέψεις του Ταμείου μόνο έτσι τα δυσβάσταχτα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% μόνο έτσι θα έρθουν εις πέρας. Η Αθήνα από την πλευρά της αρνείται εμφατικά τη ψήφιση προληπτικών μέτρων, αντιπροτείνοντας το μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων. Ουσιαστικά, η Αθήνα προσβλέπει σε μία λύση – πακέτο, η οποία θα εμπεριέχει την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), όπως επίσης και την περαιτέρω διευκρίνιση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους. Ως προς τα δυσβάσταχτα πλεονάσματα που επιμένει το Βερολίνο ότι η Ελλάδα πρέπει να πιάνει για σειρά ετών, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αντιτείνει πως αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω της λύσης 25% συν 1%, με το τελευταίο ποσοστό να επιστρέφει στην οικονομία μέσω φοροελαφρύνσεων.

Κατά τις πληροφορίες που έρχονται από τις Βρυξέλλες, όλες οι πλευρές εργάζονται έτσι ώστε στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία σε όλα τα ανοικτά ζητήματα, η οποία θα πάρει σάρκα και οστά μέσα σε λίγες μέρες με την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα.

«Έχουν δρομολογηθεί εξελίξεις για την κατάρτιση περιγράμματος συμφωνίας»

Σημαντικές κρίνονται οι αποκαλύψεις που δημοσιεύει ο Θάνος Αθανασίου στο real.gr, αναφορικά με τα λεγόμενα του αναπληρωτή υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Γιώργου Κατρούγκαλου. «Έχουν δρομολογηθεί εξελίξεις για την κατάρτιση περιγράμματος συμφωνίας άμεσα, με βασικό χαρακτηριστικό τη μη υποχώρηση σε θέματα αρχής» δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος, προσθέτοντας: 

«Δεν μπορούμε να έχουμε επ’ άπειρον παράταση των διαπραγματεύσεων, ώστε η χώρα να ενταχθεί σύντομα και στην ποσοτική χαλάρωση»

Όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός, αν η ελληνική πλευρά μιλούσε μόνο με τους Ευρωπαίους, η διαπραγμάτευση θα είχε ήδη κλείσει από το Δεκέμβριο. 

«Ο λόγος που δεν κλείνει είναι η αμφιθυμία του ΔΝΤ και η ανειλικρίνεια της Κρ.Λαγκάρντ που δεν μπορεί να ξαναανοίγει θέματα που έχουν κλείσει σε προηγούμενη φάση» κατέληξε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: «Θα γινόταν φονικό» – 39χρονος απείλησε να βλάψει τη μητέρα του

περιπολικο

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: «Θα γινόταν φονικό» – 39χρονος απείλησε να βλάψει τη μητέρα του

Ο 39χρονος είναι χρήστης ναρκωτικών ουσιών, ενώ στο παρελθόν έχει καταδικαστεί και έχει εκτίσει ποινές…

Δίκη Πισπιρίγκου: Έκλαιγε στην αγκαλιά της η αδερφή της – «Το μωρό ήταν σαν να σύρθηκε στο μαξιλάρι» (Video)

5794007

Δίκη Πισπιρίγκου: Έκλαιγε στην αγκαλιά της η αδερφή της – «Το μωρό ήταν σαν να σύρθηκε στο μαξιλάρι» (Video)

Με καταθέσεις μαρτύρων συνεχίζεται η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου, που καταδικάστηκε για τον φόνο της…