Πρωτιά της Ινδίας στην ατμοσφαιρική ρύπανση

Η ραγδαία επιδείνωση στη χώρα προκαλεί περίπου 1,1 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους, ξεπερνώντας ακόμα και την Κίνα

58a41e871dc52425798b4714

Σύμφωνα με την έκθεση από το Ινστιτούτο Επιπτώσεων στην Υγεία της Βοστώνης και το Ινστιτούτο Αξιολόγησης Δεδομένων Υγείας του Σιάτλ, ο αριθμός των πρόωρων θανάτων στην Κίνα που προκαλείται από τα επικίνδυνα σωματίδια γνωστά ως PM2.5, έχει σταθεροποιηθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά έχει αυξηθεί απότομα στην Ινδία.

Στην Ινδία καταγράφηκε ιδιαίτερα ανησυχητική αύξηση, της τάξης σχεδόν του 50%, στους πρόωρους θανάτους από σωματιδιακή ύλη, για το διάστημα μεταξύ 1990 και 2015, αναφέρει η έκθεση.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση επιδεινώθηκε σε διάφορα μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Ασίας, αλλά βελτιώθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, αναφέρει η έκθεση, χάρη στις πολιτικές για τον περιορισμό των εκπομπών από τα 1990, μεταξύ άλλων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρουσίασαν μείωση της τάξης του 27% στη μέση ετήσια έκθεση σε λεπτά σωματίδια, ενώ μικρότερη πτώση σημειώθηκε στην Ευρώπη. Ωστόσο, 88.000 Αμερικανοί και 258.000 Ευρωπαίοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου λόγω των επιπέδων των σωματιδίων σήμερα, αναφέρει η έκθεση.

Τα σωματίδια αυτά, με διάμετρο μικρότερη από 2,5 χιλιοστά, απελευθερώνονται κυρίως από οχήματα, ιδιαίτερα εκείνα με κινητήρες ντίζελ, καθώς και από τη βιομηχανία και φυσικές πηγές, όπως η σκόνη. Χάρις στο μικρό τους μέγεθος, εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος μέσω των πνευμόνων, αυξάνοντας τον κίνδυνο για καρδιακές νόσους, εγκεφαλικά επεισόδια και σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, όπως το άσθμα και η πνευμονία.

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…