Newsroom

Newsroom

"Πρωθυπουργός" ψευδοκράτους: Η Τουρκία έχει Σχέδιο Β για το Κυπριακό

Σχέδιο Β, για την περίπτωση που δεν υπάρξει αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης για το Κυπριακό, έχει εκπονήσει η τουρκική πλευρά, σύμφωνα με τον «πρωθυπουργό» του ψευδοκράτους, Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν.

586c8ae41dc524f7128b4cc1

Σε δηλώσεις στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή», μετά από συναντήσεις του με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογαν, και τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο Τουρκοκύπριος πολιτικός είπε ότι υπάρχει πλήρης συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, τόσο στο Κυπριακό όσο και σε άλλους τομείς.

Αναφερόμενος στο θέμα των εγγυήσεων, είπε ότι η Τουρκία διατηρεί στρατό στα κατεχόμενα, όπως και η Ελλάδα στις ελεύθερες περιοχές, όπου – κατά τον ισχυρισμό του – υπάρχουν 20.000 Έλληνες στρατιώτες.

Για τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού, ο «πρωθυπουργός» των κατεχομένων, είπε ότι θα είναι θαύμα αν το 2017 καταστεί η χρονιά της λύσης, διαμηνύοντας ότι ούτε η Μόρφου, ούτε η Καρπασία, θα επιστραφούν στους Ελληνοκυπρίους.

Συναντήσεις Αναστασιάδη-Ακιντζί

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι παρούσα και θα εκπροσωπείται στη Γενεύη, υπογραμμίζοντας πως δεν μπορούν να ληφθούν αποφάσεις χωρίς τη συμμετοχή της.

Σε δηλώσεις στην τηλεόραση του κρατικού ΡΙΚ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε επίσης ότι βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι διευθετήσεις για το θέμα της εκπροσώπησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διάσκεψη, καθώς και για τον τρόπο εκπροσώπησης των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Είπε ότι ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στη Διάσκεψη δεν θα είναι ο ίδιος με των άλλων συμμετεχόντων, επισημαίνοντας ωστόσο ότι θα έχουν ενεργό εμπλοκή.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε επίσης ότι στη διεθνή της 12ης Ιανουαρίου το μόνο αντικείμενο συζήτησης θα είναι το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι εν όψει των συνομιλιών της Γενεύης έχουν εντατικοποιηθεί οι συνομιλίες μεταξύ των διαπραγματευτών των δύο κοινοτήτων Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί.

Οι διαπραγματευτές είχαν χθες συνάντηση κατά την οποία συζήτησαν τα κεφάλαια του εδαφικού, του περιουσιακού και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η συνάντηση ήταν ουσιαστική και διεξήχθη σε καλό κλίμα.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι δύο διαπραγματευτές προετοίμασαν και τη σημερινή συνάντηση του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί, στις 10 το πρωί, την προτελευταία πριν από τις συνομιλίες της Γενεύης. 

Πριν τις συνομιλίες της Γενεύης (9, 10 και 11 Ιανουαρίου) και της Διάσκεψης για την Κύπρο (12/1) έχει προγραμματιστεί ακόμη μία συνάντηση των ηγετών στις 7 Ιανουαρίου.

Αύριο, ο πρόεδρος της Κύπρου θα ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο για τις εξελίξεις ενόψει και της Γενεύης, ενώ σήμερα αργά το απόγευμα ο κ. Αναστασιάδης θα ενημερώσει για το Κυπριακό τα μέλη της Ιεράς Συνόδου στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου.

Εθνική γραμμή επιδιώκει το Μαξίμου

Κοινή εθνική γραμμή για το μείζον θέμα του Κυπριακού επιδιώκει να θεσπίσει το Μαξίμου μέσω των απανωτών συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς την επόμενη Δευτέρα. Η πολυμερής Σύνοδος της Γενεύης θα κρίνει το ζήτημα που ταλανίζει εδώ και πολλά χρόνια Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία, με τη χάραξη ομόφωνης πολιτικής στάσης απέναντι στις τουρκικές αξιώσεις να αποτελεί το κύριο ζητούμενο.

Σκοπός των συναντήσεων εκτός από τη διεξοδική ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών, είναι ο σχηματισμός ομόφωνης εθνικής στάσης για να αποφευχθούν παρεκκλίνουσες αντιπολιτευτικές απόψεις που πιθανώς να αποτελέσουν επιχειρήματα της τουρκικής πλευράς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Οι προγραμματισμένες συναντήσεις μεταξύ Τσίπρα και πολιτικών αρχηγών:

  • 10:00 Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρόεδρος ΝΔ
  • 12:00 Φώφη Γεννηματά, Επικεφαλής Δημοκρατικής Συμπαράταξης
  • 14:00 Δημήτρης Κουτσούμπας, Γενικός Γραμματέας ΚΚΕ
  • 17:00 Σταύρος Θεοδωράκης, Επικεφαλής του Ποταμιού
  • 19:30 Βασίλης Λεβέντης, Πρόεδρος Ένωσης Κεντρώων
  • 20:30 Πάνος Καμμένος, Πρόεδρος ΑΝΕΛ

Οι θέσεις της κυβέρνησης ταυτίζονται πλήρως με αυτές της Λευκωσίας, καθόσον οι «κόκκινες γραμμές» που έχει υιοθετήσει η Κύπρος για το ζήτημα των εγγυήσεων ευθυγραμμίζονται με αυτές της Αθήνας. Το γεγονός αυτό επανεπιβεβαιώθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Νίκου Αναστασιάδη στην Αθήνα, την περασμένη Παρασκευή.

Ο τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, θα δώσει το «παρών» στη διάσκεψη, ενώ στο Μαξίμου φρονούν πως σίγουρη πρέπει να θεωρείται και η συμμετοχή της πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τερέζα Μέι. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός είχε το μεσημέρι της Δευτέρας τηλεφωνική επικοινωνίας με την κ. Μέι, αναπτύσσοντας αναλυτικά τις θέσεις της Ελλάδας σ’ ό,τι αφορά τις τρέχουσες εξελίξεις για το Κυπριακό, ενόψει της πολυμερούς διάσκεψης στη Γενεύη. «O πρωθυπουργός ζήτησε την υποστήριξη της κ. Μέι για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο» τονίζουν κυβερνητικές πηγές.

Επιπρόσθετα, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας στο περιθώριο της Συνόδου, δίχως να έχει διευκρινιστεί αν αυτή θα πραγματοποιηθεί κατά τη πριν ή μετά τις διαβουλεύσεις. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επικοινωνήσει τηλεφωνικά τόσο με τον πρόεδρο της Κομισόν, Ζακ Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, και με την γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ. 

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ