Πρώην στέλεχος της Λαϊκής καταγγέλλει τον Βγενόπουλο για απόπειρα χρηματισμού

Μια άκρως σημαντική καταγγελία πρώην σπουδαίου στελέχους της Λαϊκής Τράπεζας το οποίο συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των 150 μαρτύρων που θα εξεταστούν στη δίκη του Ανδρέα Βγενόπουλου το Σεπτέμβριο στην Κύπρο, αποκαλύπτει η εφημερίδα «Πολίτης».

57a313ad1dc524d3178b4db0

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, ο Βγενόπουλος, εις βάρος του οποίου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για δωροδοκία του πρώην κεντρικού τραπεζίτη της Κύπρου Χριστόδουλου Χριστοδούλου, φέρεται πως επιχείρησε το 2006 να χρηματίσει τον Κίκη Λαζαρίδη, πρώην σημαίνον στέλεχος της Λαϊκής Τράπεζας.

Ειδικότερα, όπως γράφει ο «Πολίτης», το 2006 όταν ο Χριστόδουλος Χριστοδούλου ήταν ο κεντρικός τραπεζίτης και ο Ανδρέας Βγενόπουλος οικοδομούσε την άλωση της Λαϊκής, ο Κίκης Λαζαρίδης είχε προβεί σε καταγγελία προς την Κεντρική Τράπεζα, όπως λένε οι πληροφορίες, για απόπειρα χρηματισμού του από τον Ανδρέα Βγενόπουλο.

Βάσει αυτών των πληροφοριών αναφέρει ο “Πολίτης”, εικάζεται πως είναι στη μαρτυρία του Κίκη Λαζαρίδη που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό η κατηγορία που αναφέρει ότι οι Χριστοδούλου και Βγενόπουλος συμφώνησαν την εργοδότηση του τότε γαμπρού του Χριστόδουλου Χριστοδούλου, Ανδρέα Κιζουρίδη, προκειμένου να επιτρέψει τον διορισμό του Βγενόπουλου στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Λαϊκής παρά το γεγονός ότι εκκρεμούσε καταγγελία εναντίον του.

«Παρέλαση» μαρτύρων

Στη δίκη, η οποία θα γίνει στις 30 Σεπτεμβρίου στο Κακουργιοδικείο στην Κύπρο, κατηγορούμενοι εκτός από τον Ανδρέα Βγενόπουλο είναι επίσης ο στενός του συνεργάτης και διευθυντικό στέλεχος εταιριών του ομίλου MIG ακόμη και σήμερα Κυριάκος Μάγειρας, ο επίσης συνεργάτης του Μιχάλης Φόλες, ο εφοπλιστής Μιχάλης Ζολώτας μέσω εταιρίας του οποίου φαίνεται σύμφωνα με το κατηγορητήριο να έγινε ο χρηματισμός, ο Χριστόδουλος Χριστοδούλου και η κόρη του Αθηνά. Παράλληλα, κατηγορούνται και οι εταιρίες MIG, η Focus του Μιχάλη Ζολώτα και η A.C. Christodoulou.

Ο κατάλογος των μαρτύρων κατηγορίας είναι μεγάλος. Όπως αναφέρει ο «Πολίτης» πρόκειται να εξεταστούν 150 μάρτυρες ενώ μεταξύ άλλων, αναμένεται ότι θα παρουσιαστεί μαρτυρία, ενώπιον δικαστηρίου πλέον, για τα όσα έγιναν ή παραλείφθηκαν, με αποτέλεσμα την κατάρρευση της Λαϊκής Τράπεζας και την καταστροφή της άλλοτε ευημερούσας κυπριακής οικονομίας. Στους μάρτυρες κατηγορίας υπάρχουν τα ονόματα επιχειρηματιών, πρώην στελεχών της Λαϊκής Τράπεζας, πρώην και νυν στελεχών της Κεντρικής Τράπεζας και δημοσιογράφων.

Τα πρώην στελέχη Λαϊκής

Όπως αναφέρει το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Πολίτη», από τα πρώην στελέχη της Λαϊκής Τράπεζας, τα οποία φαίνεται πως έδωσαν σημαντικά στοιχεία στους ανακριτές για τα όσα διαδραματίστηκαν την περίοδο 2006-2007, όταν στρώθηκε το χαλί στον Ανδρέα Βγενόπουλο για να αλώσει την τράπεζα, ξεχωρίζουν τα ονόματα του Χρίστου Στυλιανίδη, του Νεοκλή Λυσάνδρου και του Παναγιώτη Κουννή.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο τελευταίοι είναι κατηγορούμενοι στην υπόθεση της Λαϊκής Τράπεζας που αφορά κατηγορίες χειραγώγησης της αγοράς και η οποία παραμένει στο στάδιο της παραπομπής σε δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου αφού ακόμα δεν έχουν εντοπιστεί για να εκδοθούν στην Κύπρο οι συγκατηγορούμενοί τους Ευθύμιος Μπουλούτας και Μάρκος Φόρος. Και οι εν λόγω τρεις μάρτυρες διετέλεσαν υψηλόβαθμα στελέχη της Λαϊκής και όταν κλήθηκαν να καταθέσουν φαίνεται πως είπαν πολλά. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο εξ αυτών, ήτοι ο Χρίστος Στυλιανίδης και ο Παναγιώτης Κουννής, ήταν προϊστάμενοι του τότε γαμπρού του Χριστόδουλου Χριστοδούλου Ανδρέα Κιζουρίδη ο οποίος είναι κατηγορούμενος, όπως και η πρώην σύζυγός του, θυγατέρα του πρώην διοικητή, Αθηνά Χριστοδούλου.

*Οι ανακριτές φαίνεται πως έχουν εντοπίσει στοιχεία τα οποία συνδέουν τον Ανδρέα Βγενόπουλο με τη Focus η οποία έδωσε το 1 εκατ. ευρώ στην εταιρεία της θυγατέρας του Χριστόδουλου Χριστοδούλου.

Μάρτυρες από την Κεντρική Τράπεζα

Αρκετοί από τους μάρτυρες κατηγορίας, σύμφωνα με τον «Πολίτη» είναι νυν και πρώην λειτουργοί της Κεντρικής Τράπεζας. Από αυτούς ενδιαφέρον υπάρχει γύρω από το όνομα του τέως υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Σπύρου Σταυρινάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν το στέλεχος της Κεντρικής στο οποίο ο τότε διοικητής Χρ. Χριστοδούλου διαβίβασε το αίτημα της Marfin Financial Group Holdings S.A., για απόκτηση 9,98% του μετοχικού κεφαλαίου της Λαϊκής Τράπεζας με πρόθεση απόκτησης ποσοστού μέχρι και 20 τοις εκατό εντός του 2006.

Μάρτυρας είναι επίσης ο αφυπηρετήσας ανώτερος λειτουργός της Κεντρικής Τράπεζας Κώστας Πουλλής, ο οποίος είχε ανάμιξη σε διάφορα ζητήματα τα οποία αφορούσαν το Tosca Fund, το οποίο επιστράτευσε ο Ανδρέας Βγενόπουλος προκειμένου να επιτύχει -με πλάγιο τρόπο- τον έλεγχο του μετοχικού κεφαλαίου της Λαϊκής.

Πόλα, Μιλτής και Βαγγέλης

Ενδιαφέρον, σύμφωνα με τον «Πολίτη» παρουσιάζει και η παρουσία στον κατάλογο των μαρτύρων κατηγορίας της κ. Πόλας Κυπριανίδου, της οποίας το ελεγκτικό γραφείο τέθηκε στο μικροσκόπιο των ανακριτών, κυρίως, στο πλαίσιο των ερευνών για τις χρηματοδοτήσεις κομμάτων από την περιβόητη Focus. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη μαρτυρία διαφάνηκε πως η κ. Κυπριανίδου ήρθε σε επαφή με τη Focus μέσω του επιχειρηματία Βαγγέλη Γεωργίου, και από τις καταθέσεις τους διαφάνηκε πως οι ίδιοι τελούσαν υπό άγνοια ακόμα και για την ύπαρξη του Μιχάλη Ζολώτα και ότι πάντα θεωρούσαν ότι πίσω από τη Focus ήταν ο Ανδρέας Βγενόπουλος.

Και βεβαίως, το παζλ αυτής της κατηγορίας μαρτύρων συμπληρώνει ο πρώην πρόεδρος της Ομόνοιας Μιλτιάδης Νεοφύτου ο οποίος έδωσε κατάθεση την οποία στο παρελθόν αποκάλυψε ο «Πολίτης» και αφορούσε τη συμμετοχή του στην ομάδα της οικονομικής διαχείρισης της προεκλογικής εκστρατείας του Δημήτρη Χριστόφια το 2007-2008.

Οι επιχειρηματίες

Στο πλαίσιο των ερευνών κλήθηκαν και έδωσαν καταθέσεις και γνωστοί επιχειρηματίες. Ανάμεσά τους ο πρόεδρος του Ομίλου Σιακόλα, Νίκος Σιακόλας, τα στελέχη του ομίλου «Λεπτός» Μιχαλάκης Λεπτός και Γεώργιος Λεπτός, καθώς και ο κ. Ευθύβουλος Παρασκευαΐδης.

Οι δημοσιογράφοι

Ως μάρτυρες θα κληθούν και δημοσιογράφοι οι οποίοι είχαν συμμετοχή σε δημοσιεύσεις της περιόδου εκείνης ή έλαβαν δηλώσεις από κατηγορουμένους και ειδικότερα από τον Χριστόδουλο Χριστοδούλου, όταν το καλοκαίρι του 2013 ο «Πολίτης» αποκάλυψε ότι άρχισε να διερευνάται η υπόθεση του 1 εκατ. ευρώ που έλαβε από τη Focus η εταιρεία A.C. Christodoulou Consultants Ltd. Πρόκειται για τον αρχισυντάκτη του «Πολίτη» Σωτήρη Παρούτη, τον δημοσιογράφο Λάζαρο Μαύρο του συγκροτήματος ΔΙΑΣ, τον δημοσιογράφο του ΡΙΚ Θωμά Κεττένη, τη δημοσιογράφο Ελίτα Μιχαηλίδου η οποία έλαβε συνέντευξη από τον Ανδρέα Βγενόπουλο και την οικονομική συντάκτρια Νάνσια Χαρίδη, το όνομα της οποίας ενεπλάκη στην υπόθεση της Focus.

Οι κρατικοί λειτουργοί

Τον κατάλογο των μαρτύρων κατηγορίας συμπληρώνουν άτομα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, βεβαίως οι ανακριτές της υπόθεσης, μέλη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της Ελλάδας, λειτουργοί από το Κτηματολόγιο, τον Φόρο Εισοδήματος, τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις και μια δικαστική λειτουργός.

Πηγή: «Πολίτης»

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

ΚΚΕ

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

«Το ανιστόρητο σποτ προσφέρει άθελα του και μια πολύτιμη υπηρεσία. Φανερώνει ποιον πραγματικά θεωρεί αντίπαλο…