Newsroom

Newsroom

Προβληματισμός για το λιμάνι που ετοιμάζουν οι Τούρκοι στο Αιγαίο κόντρα στον Πειραιά

Του Μαρίνου Γκασιάμη Η θυγατρική της Αζέρικης ενεργειακής εταιρίας SOCAR, στην Τουρκία θα λειτουργήσει σταθμό εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πετλίμ…

1 1848

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Η θυγατρική της Αζέρικης ενεργειακής εταιρίας SOCAR, στην Τουρκία θα λειτουργήσει σταθμό εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πετλίμ στο Αιγαίο. Η λειτουργία θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ώστε αυτό να καταστεί ανταγωνιστικό του αντίστοιχου σταθμού στον Πειραιά.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ (Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας) Βασίλης Κορκίδης μιλώντας στο koutipandoras.gr σχολιάσε την εξέλιξη αυτή ως εξής: «Ήδη τους έχουμε «παραχωρήσει» 37 ναυπηγεία κλείνοντας την ναυπηγοεπισκευή μας, τώρα να τους «παραχωρήσουμε» και το ΣΕΜΠΟ και την διακίνηση των εμπορευματοκιβωτίων στην ΝΑ Μεσόγειο; Πολύ δεν πάει; Πάντως εγώ θεωρώ ότι θα πρέπει να προχωρήσει ο διαγωνισμός στο λιμάνι του Πειραιά, γιατί με αυτό τον τρόπο μπορούμε να αναχαιτίσουμε την τάση να έχουμε ανταγωνισμό στην γειτονιά μας.
Αυτή την στιγμή έχουμε την συνάντηση δύο παγκοσμίων παικτών. Της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας και ενός διεθνούς παίχτη μεταφορών που είναι η COSCO. Θεωρώ ότι θα είναι εις βάρος μας να χαλάσουμε κάτι τέτοιο.
Σε κάθε περίπτωση πάντως μπορεί να έχουν χαμηλότερες τιμές οι Τούρκοι στο handling αλλά θα έχουν κόστος στην οδική μεταφορά προς την Κεντρική Ευρώπη»

Σχετικά με την εξέλιξη αυτή ζητήσαμε και ένα πρώτο σχόλιο-αντίδραση από το αρμόδιο υπουργείο και τελούμε εν αναμονή.

Την εξαγγελία για τον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων στο Πετλίμ της Τουρκίας, στις ακτές του Αιγαίου, έκανε ο διευθύνον σύμβουλος της SOCAR Τουρκίας Κενάν Γιαβούζ
Σύμφωνα με τα όσα δημοσίευσε η Hurriyet ο Γιαβούζ δήλωσε πως η «Ο σταθμός εμπορευματοκιβωτίων του Πετλίμ θα τεθεί σε λειτουργία τον Σεπτέμβριο αυτής της χρονιάς. Τα κεφάλαια που θα επενδυθούν στην κατασκευή του θα φτάσουν τα 400 εκατομμύρια δολάρια.Το πιο σημαντικό προτέρημα του λιμανιού είναι ότι θα αποτελέσει την μεγάλη εναλλακτική του λιμανιού του Πειραιά στο Αιγαίο ώστε να υποδεχτούμε τα μεγαλύτερα κοντέινερ στο λιμάνι μας».
Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο Γιαβούζ στις 2 Ιουνίου στην ομιλία του στην 22η διεθνή έκθεση πετρελαίου και αερίου της Κασπίας στο Μπακού
Στα εγκαίνια προσκλήθηκαν ο Τούρκος και ο Αζέρος πρόεδρος
«Τον εμπορικό σταθμό θα διαχειρίζεται για τα επόμενα 28 χρόνια η Ολλανδική εταιρία ΑPM Terminals, μίας από τις μεγαλύτερες εταιρίες στον τομέα αυτό» πρόσθεσε ο Γιαβούζ

Το 2014 η ιδιοκτήτρια εταιρία του λιμανιού του Πετλίμ πούλησε το 30% των μετοχών της στην Goldman Sachs για 300 εκατομμύρια δολάρια.
Το υπόλοιπο 70% κατέχουν οι εταιρίες Πετλίμ και Πετκιμ που ελέγχονται από την SOCAR Τουρκίας
Η έκταση του λιμένα θα είναι 42 εκτάρια για αποθήκευση κοντέινερ και 6 εκτάρια για παροχή υπηρεσιών.
Υπολογίζεται πως θα μπορεί να υποδεχθεί για πρώτη φορά στην Τουρκία πλοία χωρητικότητας 11.000 ΤΕU.

Η SOCAR Τουρκίας σκοπεύει και την κατασκευή διυλιστηρίου. Η επένδυση θα φτάσει τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μέλπω Λεκατσά: Μια ιστορική μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ (Video)

λεκατσα

Μέλπω Λεκατσά: Μια ιστορική μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ (Video)

Ως φοιτήτρια στη Φαρμακευτική τότε, η Μέλπω Λεκατσά, έστησε μαζί με άλλους φοιτητές ένα πρόχειρο…

«Κόλαφος» ο Δημήτρης Παπανώτας για την Αχτσιόγλου: «Δεν θα με κακοποιούν πολιτικά κατά αυτόν τον τρόπο» (video)

παπανωτας

«Κόλαφος» ο Δημήτρης Παπανώτας για την Αχτσιόγλου: «Δεν θα με κακοποιούν πολιτικά κατά αυτόν τον τρόπο» (video)

Ο δημοσιογράφος, Δημήτρης Παπανώτας, μίλησε το Σάββατο (20/04) για την αποπομπή του από το ευρωψηφοδέλτιο…