Newsroom

Newsroom

Πρόβλημα στο FIR Αθηνών: Καμία απογείωση ή προσγείωση λόγω τεχνικού ζητήματος στις ραδιοσυχνότητες

Το τεχνικό ζήτημα επηρρεάζει όλες τις πτήσεις προς και από την Ελλάδα και ήδη γίνεται αγώνας δρόμου για την αποκατάσταση του προβλήματος.

Ελευθέριος Βενιζέλος

Σοβαρή διαταραχή στις αεροπορικές μετακινήσεις προκαλεί τεχνικό μπλακ άουτ που καταγράφεται στο FIR Αθηνών, με αποτέλεσμα να αναστέλλονται προσγειώσεις και απογειώσεις σε όλα τα ελληνικά αεροδρόμια. Το τεχνικό πρόβλημα εκδηλώθηκε αιφνιδιαστικά, οδηγώντας τις αεροπορικές εταιρείες σε μαζικές καθυστερήσεις και αναστολές δρομολογίων, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση αποκατάστασης των συστημάτων.

Δυσλειτουργία στα κεντρικά συστήματα επικοινωνίας

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το πρόβλημα εντοπίζεται στα κεντρικά συστήματα ραδιοσυχνοτήτων των Κέντρων Ελέγχου Περιοχής Αθηνών και Μακεδονίας της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Η δυσλειτουργία στις επικοινωνίες καθιστά αδύνατη την ασφαλή διαχείριση των πτήσεων, με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας να υποχρεώνονται σε διακοπή των διαδικασιών καθοδήγησης αεροσκαφών.

Eπηρεάζονται πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού

Το τεχνικό ζήτημα επηρεάζει το σύνολο των πτήσεων προς και από την Ελλάδα, τόσο στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» όσο και στα περιφερειακά αεροδρόμια. Οι αεροπορικές εταιρείες ενημερώνουν επιβάτες για καθυστερήσεις και ενδεχόμενες ακυρώσεις, ενώ πτήσεις που βρίσκονται σε τροχιά λαμβάνουν οδηγίες παραμονής σε αναμονή ή αλλαγής προορισμού μέχρι νεωτέρας.

 

Σοβαρό πρόβλημα στο ελληνικό FIR  αδύνατες οι προσγειώσεις και απογειώσεις στα αεροδρόμια της χώρας λόγω τεχνικού ζητήματος στις ραδιοσυχνότητες

Αγώνας δρόμου για την αποκατάσταση

Την ίδια ώρα, οι τεχνικές υπηρεσίες της ΥΠΑ βρίσκονται σε συναγερμό για την πλήρη επαναφορά των συστημάτων. Αναμένεται επίσημη ανακοίνωση για την πορεία της αποκατάστασης, ενώ δεν αποκλείεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το προσωρινό κλείσιμο του FIR Αθηνών έως ότου διασφαλιστεί η πλήρης αποκατάσταση των επικοινωνιών και των επιχειρησιακών λειτουργιών.

Τι είναι το FIR

Το FIR (Flight Information Region) είναι μία περιοχή ελέγχου που ορίζεται στον αεροπορικό χώρο για την παροχή υπηρεσιών αεροναυτιλίας και επικοινωνίας στα αεροσκάφη.

Για παράδειγμα, στην Ελλάδα υπάρχουν δύο βασικά FIRs: Το FIR Αθηνών και το FIR Μακεδονίας. Τα Κέντρα Ελέγχου Περιοχής (ACC) σε κάθε FIR είναι υπεύθυνα για την καθοδήγηση των αεροσκαφών σε συγκεκριμένες ζώνες του εναέριου χώρου, εξασφαλίζοντας τη σωστή διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας και την ασφαλή πλοήγηση των πτήσεων.

Διαβάστε επίσης:

Στη Νέα Υόρκη ο Μαδούρο: Μεταφέρθηκε στο Μητροπολιτικό Κέντρο Κράτησης

Πάτρα: Νεκρός 30χρονος μετά από άγρια συμπλοκή σε νυχτερινό κέντρο

Μητσοτάκης: Επικίνδυνη δήλωση για την απαγωγή Μαδούρο και την επέμβαση στη Βενεζουέλα

Γιάννης Σμαραγδής για τον «Καποδίστρια»: «Η δυσφήμιση ξεκίνησε πριν καν αρχίσει η ταινία»

Δείτε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο koutipandoras.gr

Οι Προτάσεις μας

Κουφοντίνας: «Αυτή η συζήτηση γίνεται σε εχθρικό έδαφος» – Η παρέμβαση στο τρέιλερ του ντοκιμαντέρ «Φάκελος 17Ν»

Κουφοντίνας

Κουφοντίνας: «Αυτή η συζήτηση γίνεται σε εχθρικό έδαφος» – Η παρέμβαση στο τρέιλερ του ντοκιμαντέρ «Φάκελος 17Ν»

Την έρευνα υπογράφει ο Αλέξης Παπαχελάς, διευθυντής της εφημερίδας «Καθημερινή» και δημοσιογράφος του ΣΚΑΙ

Θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ ο Οσετκόφσκι της Παρτίζαν: Εκτός ομάδας μέχρι νεοτέρας

6839478

Θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ ο Οσετκόφσκι της Παρτίζαν: Εκτός ομάδας μέχρι νεοτέρας

Σοκ επικρατεί στους ανθρώπους της Παρτίζαν, μετά την ανακοίνωση ότι ο Αμερικανογερμανός σέντερ βρέθηκε θετικός…

Τρίκαλα: Γιαγιά μαθητή τσακώθηκε με τη διεύθυνση του σχολείου και βρέθηκε στο αστυνομικό τμήμα

trikala

Τρίκαλα: Γιαγιά μαθητή τσακώθηκε με τη διεύθυνση του σχολείου και βρέθηκε στο αστυνομικό τμήμα

Όπως αναφέρουν πηγές, η γυναίκα φέρεται να εξαπέλυσε λεκτική επίθεση εναντίον της διεύθυνσης, με αποτέλεσμα…

ΗΠΑ: Στέλνουν το μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο στον κόσμο στη Μέση Ανατολή εν μέσω πιέσεων προς το Ιράν

ΗΠΑ

ΗΠΑ: Στέλνουν το μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο στον κόσμο στη Μέση Ανατολή εν μέσω πιέσεων προς το Ιράν

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιχειρεί να ασκήσει πίεση στο Ιράν για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά…

Φυλή: 44χρονος συνελήφθη για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων – Συνεργαζόταν με γονέα θύματος

fili

Φυλή: 44χρονος συνελήφθη για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων – Συνεργαζόταν με γονέα θύματος

Στη δικογραφία περιλαμβάνεται ακόμη 35χρονος, έγκλειστος σε κατάστημα κράτησης της χώρας και γονέας ανήλικου θύματος

Σχετικά με ΚΟΙΝΩΝΙΑ