Το πρότζεκτ της FIFA κι οι καταγγελίες για σεξουαλικό εξαναγκασμό

Οι ποδοσφαιρικές εγκαταστάσεις που χρηματοδοτήθηκαν από τη FIFA στην Αϊτή αποτελούν, σύμφωνα με καταγγελίες, το εφαλτήριο του προέδρου της Ομοσπονδίας της Αϊτής, Ιβ Ζαν Μπαρτ για τον εκβιασμό νεαρών παικτριών, προκειμένου να κοιμηθούν μαζί του.

haiti1

Το Νοέμβριο του 2007, η Αϊτή συγκλονίστηκε από ένα σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης, που είχε στο επίκεντρό της την ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ από τη Σρι Λάνκα. Όπως κατήγγειλαν αξιωματούχοι της χώρας, οι «κυανόκρανοι» είχαν δημιουργήσει στο προάστιο Μαρτιζάν του Πορτ-ο-Πρενς, στο οποίο η βία και η εγκληματικότητα βρισκόταν στα ύψη, έναν οίκο ανοχής ανήλικων. Οι σοκαριστικές ομολογίες έκαναν λόγο για βιασμό παιδιών κάτω από δέκα ετών, ενώ ως αντάλλαγμα για την εκπόρνευση τούς έδιναν φαγητό, λίγα χρήματα κι ίσως κάποιο κινητό τηλέφωνο. Το 2016, η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα πήρε την απόφαση να αποζημιώσει ένα θύμα, καθώς κι ένα παιδί που γεννήθηκε ως αποτέλεσμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

H Aϊτή αποτελεί την φτωχότερη χώρα στο Δυτικό Ημισφαίριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, πάνω από έξι εκατομμύρια άνθρωποι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Βρίσκεται, επίσης, συχνά στο επίκεντρο φυσικών καταστροφών. Ο μεγάλος σεισμός του 2010 άφησε πίσω του περίπου 300.000 νεκρούς, ενώ ο κυκλώνας “Μάθιου” το 2016 προκάλεσε τεράστιες καταστροφές. Μέσα στη φτώχεια, την καταστροφή και την εγκληματικότητα, το ποδόσφαιρο κι η μουσική αποτελούν τους δύο βασικούς λόγους που κάνουν τον κόσμο να χαμογελά, προσφέροντας διέξοδο στα παιδιά. Το πρώτο, όμως, βρίσκεται τούτες τις μέρες στο επίκεντρο για τους λάθους λόγους. Οι εφιάλτες της σεξουαλικής κακοποίησης επέστρεψαν, μόνο που τώρα έχουν πρωταγωνιστή τον άνθρωπο που ηγείται του ποδοσφαίρου στη χώρα.

Πίσω από τη βιτρίνα των ποδοσφαιρικών εγκαταστάσεων

Σύμφωνα με τις καταγγελίες που έφερε στο φως της δημοσιότητας ο «Guardian», ο Ιβ Ζαν Μπαρτ, γνωστός κι ως «Νταντού», που βρίσκεται στην κορυφή του ποδοσφαίρου της Αϊτής εδώ και 20 χρόνια, έχει εξαναγκάσει αρκετές παίκτριες που μένουν στις εγκαταστάσεις του Κρουά ντε Μπουκέ να κοιμηθούν μαζί του. Στο προάστιο της πρωτεύουσας της Αϊτής στεγάζονται οι διοικητικές υπηρεσίες της Ομοσπονδίας, ενώ αρχικά δημιουργήθηκε ένας ξενώνας για 32 άτομα, ο οποίος επεκτάθηκε για αγόρια και κορίτσια που στελεχώνουν τις νεότερες ομάδες. Οι εγκαταστάσεις χρηματοδοτήθηκαν από τη FIFA και το πρόγραμμα «Γκολ», που ξεκίνησε το 2003. Πρόκειται για ένα πλάνο οικονομικής ενίσχυσης στις αναπτυσσόμενες χώρες, προκειμένου να αναβαθμίσουν το ποδόσφαιρό και κατ’ επέκτασh όλες τις κοινωνικές δομές. Στην Αϊτή είναι έντονος ο κοινωνικός παράγοντας, καθώς το ποδόσφαιρο λειτουργεί ως εναλλακτική της φτώχειας και της εγκληματικότητας, έχοντας κι εκπαιδευτικό χαρακτήρα για τα παιδιά. Με αφορμή τα προκριματικά της Εθνικής για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2018, η FIFA δημιούργησε ένα μικρό ντοκιμαντέρ για τον ρόλο του, ευλογώντας φυσικά και τα γένια της. Τώρα, με τις υποθέσεις των εκβιασμών να βλέπουν το φως της δημοσιότητας, τα πράγματα φαίνεται ότι είναι διαφορετικά.  

«Υπάρχει μια κυρία που εργάζεται εκεί και πιέζει τα κορίτσια να κάνουν σεξ με τον Νταντού. Όταν δει ένα ελκυστικό κορίτσι στέλνει αυτή την κυρία να του πει ότι θα την πετάξουν έξω από τις εγκαταστάσεις. Τότε ξεκινά να κλαίει κι η κυρία της λέει: Ο μοναδικός τρόπος για να λυθεί το ζήτημα είναι να μιλήσεις με τον Ντάντου. Τη στιγμή εκείνη το κορίτσι δεν έχει άλλη επιλογή, πέραν του να δεχθεί την σεξουαλική κακοποίηση», ανέφερε χαρακτηριστικά μάρτυρας που μίλησε στη βρετανική εφημερίδα.

Επικαλούμενη πηγές από την χώρα της Καραϊβικής, η εφημερίδα προσθέτει πως αρκετές παίκτριες που πλέον έχουν αποχωρήσει από το αθλητικό κέντρο έχουν εξαναγκαστεί σε σεξ με τον πρόεδρο, ενώ μία χρειάστηκε να κάνει έκτρωση. «Της ασκήθηκαν πιέσεις για να μη μιλήσει. Μία άλλη από τις καλύτερες νεαρές μας παίκτριες έχασε την παρθενιά της από τον Νταντού όταν ήταν 17 χρονών και το 2018 χρειάστηκε να κάνει έκτρωση. Αυτά τα κορίτσια που ζούσαν σε ένα προπονητικό κέντρο της FIFA… Είναι κρίμα, το μόνο που ήθελαν ήταν να παίξουν για τη χώρα τους, αλλά αν μιλήσουν θα απολυθούν. Είναι σε κατάσταση ομηρίας», υποστήριξε άλλη μάρτυρας, κρατώντας επίσης την ανωνυμία της. Μια ακόμα καταγγελία αναφέρει πως ένας φίλος του Νταντού προσπάθησε να τη βιάσει και του ξέφυγε. Οι γονείς της τα ξέρουν όλα, όμως ο πρόεδρος κάνει ό,τι μπορεί για να το κρατήσει κρυφό. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι καταγγέλλοντες, ο Ζαν Μπαρτ είναι πολύ ισχυρός κι οι παίκτριες δεν φοβούνται μόνο για τους εαυτούς τους και την καριέρα στο ποδόσφαιρο, αλλά και για τους γονείς και τις οικογένειές τους.

Εγκατάλειψη κι αιτήματα για έρευνα

 Πέραν των πολύ σοβαρών καταγγελιών για την σεξουαλική κακοποίηση, προπονητής που ήταν στις μικρές ομάδες της Αϊτής υποστήριξε πως οι εγκαταστάσεις έχουν αφεθεί στη μοίρα τους, με τραγικές συνθήκες υγιεινής, βασικές ελλείψεις και υπερπληρότητα των δωματίων. Όπως τόνισε, ο επιθεωρητής της FIFA που πέρασε από το χώρο, δεν είχε να πει τίποτα. Από το 2016 κι έπειτα, η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία έχει πάρει έξι εκατομμύρια δολάρια για την επένδυση στις εγκαταστάσεις.

Η απάντηση του Ζαν Μπαρτ ήταν άμεση: «Δεν έχει υπάρξει ποτέ καμιά καταγγελία για την Ομοσπονδία, ούτε για το προσωπικό που εργάζεται στις εγκαταστάσεις, ούτε για εμένα προσωπικά. Αυτού του είδους η σεξουαλική παρενόχληση είναι σχεδόν αδύνατη στη βάση μας, με δεδομένη τη δομή της, της εκπαιδευτικές αρχές και τη διαρκή επίγνωσή μας». Χαρακτήρισε τις καταγγελίες ως προσπάθεια αποσταθεροποίησης της Ομοσπονδίας και φθοράς στον ίδιο και την οικογένειά του, ενώ υποστήριξε πως «αν υπήρχαν τέτοια κρούσματα, θα παρότρυνα τα θύματα να τα καταγγείλουν στις αρμόδιες αρχές. Είμαστε έτοιμοι, σε επίπεδο Ομοσπονδίας, να τα υποστηρίξουμε».

Οι απαντήσεις του, πάντως, φαίνεται ότι δεν έπεισαν. Οργανώσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Αϊτή ζητούν επίσημη έρευνα και του καταλογίζουν ότι προσπαθεί να υποβαθμίσει τις καταγγελίες. «Οι απαντήσεις του, τα δελτία Τύπου και το βίντεο που κάνει τον γύρο των κοινωνικών δικτύων και τον δείχνει να παίρνει συνέντευξη από ένα νεαρό κορίτσι, εμφανώς σε άβολη θέση, ενώ έχει το χέρι του στον ώμο της μας σοκάρουν βαθύτατα», δήλωσε χαρακτηριστικά η Κέι Φανμ από το Δίκτυο Αλληλεγγύης Γυναικών. Η FIFA έχει μεταβιβάσει τις καταγγελίες στην Επιτροπή Ηθικής κι η Ομοσπονδία Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής δηλώνει έτοιμη να συνδράμει τις έρευνες.

Όσον αφορά τον πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας, Τζιάνι Ιφαντίνο; Η τελευταία φορά που επικοινώνησε με τον Ζαν Μπαρτ ήταν για να του δώσει συγχαρητήρια για έκτη σερί επανεκλογή του…

 

Πρώτη δήλωση 12χρονης για Κολωνό: «Θέλω να γίνω εισαγγελέας, να κλείνω στη φυλακή ανθρώπους όπως αυτούς που με βίασαν» (Video)

6168031

Πρώτη δήλωση 12χρονης για Κολωνό: «Θέλω να γίνω εισαγγελέας, να κλείνω στη φυλακή ανθρώπους όπως αυτούς που με βίασαν» (Video)

«Σήμερα είναι η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου», ήταν η φράση που είπε στη…

Χρήστος Χατζηπαναγιώτης: Οι πρώτες δηλώσεις μετά την περιπέτεια υγείας – «Αν καθυστερούσαμε πέντε λεπτά, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά» (video)

Χατζηπαναγιώτης

Χρήστος Χατζηπαναγιώτης: Οι πρώτες δηλώσεις μετά την περιπέτεια υγείας – «Αν καθυστερούσαμε πέντε λεπτά, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά» (video)

«Αν ήμουν μόνος μου, ίσως το άφηνα να δω αν θα περάσει», ανέφερε στις δηλώσεις…

«Για κοίτα με στα μάτια»… μήπως το κεντρικό άρθρο του in.gr είναι μια απάντηση Μαρινάκη στον Μητσοτάκη;

in.gr

«Για κοίτα με στα μάτια»… μήπως το κεντρικό άρθρο του in.gr είναι μια απάντηση Μαρινάκη στον Μητσοτάκη;

«Πάντως τα "συμφέροντα" που δεν κατονομάζει ο πρωθυπουργός δεν κρύβονται, ούτε χρειάζονται κανέναν πληρεξούσιο», αναφέρεται…

Σοκαριστικές λεπτομέρειες για το ακέφαλο πτώμα στην Καρδίτσα: Άγριο ζώο μπήκε στο σπίτι της

ΕΚΑΒ

Σοκαριστικές λεπτομέρειες για το ακέφαλο πτώμα στην Καρδίτσα: Άγριο ζώο μπήκε στο σπίτι της

Σοκάρει η ιατροδικαστική εξέταση της 85χρονης που βρέθηκε χωρίς κεφάλι στην Καρδίτσα

Καραμανλής: Θλιμμένη παράσταση στον αέρα του ΣΚΑΪ – «Δεν ήταν εύκολο το να κατέβω ξανά υποψήφιος» (video)

6028608

Καραμανλής: Θλιμμένη παράσταση στον αέρα του ΣΚΑΪ – «Δεν ήταν εύκολο το να κατέβω ξανά υποψήφιος» (video)

«Στην πολιτική δεν μπήκα στα 20, μπήκα στα 40 μου. Δεν είναι σκοπός για μένα…

Δικηγόρος μητέρας 12χρονης: «Κατήγγειλε τον βιαστή του παιδιού της και πήγε φυλακή. Μόνο εδώ συμβαίνουν αυτά» (Video)

6167994

Δικηγόρος μητέρας 12χρονης: «Κατήγγειλε τον βιαστή του παιδιού της και πήγε φυλακή. Μόνο εδώ συμβαίνουν αυτά» (Video)

Αθώα κρίθηκε η μητέρα της 12χρονης από τον Κολωνό από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών.…