Πρότυπα κυβερνοασφάλειας για την ψηφιακή οικονομία και την 5G

Οι νέοι κανόνες για την πιστοποίηση της κυβερνοασφάλειας παρέχουν στην Ευρώπη το πλαίσιο για την πιστοποίηση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο προϊόντων, διαδικασιών και υπηρεσιών, με θετικές  επιπτώσεις στην ψηφιακή οικονομία και την ασφάλεια 5G.

FS hacker hacking

«Ταυτόχρονα, η νέα μόνιμη εντολή του Οργανισμού κυβερνοασφάλειας της ΕΕ περιλαμβάνει αυξημένες αρμοδιότητες και πόρους για την καλύτερη στήριξη των κρατών μελών με την αντιμετώπιση των απειλών και των επιθέσεων κυβερνοασφάλειας», δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής και αρμόδιος για την Ψηφιακή Ενιαία Αγορά, Άντρους Άνσιπ. 

«Η ψηφιακή ενιαία αγορά της Ευρώπης μπορεί να υλοποιηθεί μόνον εάν περιλαμβάνει ισχυρές δεσμεύσεις για την κυβερνοασφάλεια. Η παρούσα Επιτροπή προώθησε τη διασφάλιση ότι η Ευρώπη διαθέτει τις απαραίτητες ικανότητες προτείνοντας, μεταξύ άλλων, ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο πιστοποίησης και χρηματοδοτώντας την έρευνα και την ανάπτυξη στον τομέα της κυβερνοασφάλειας στο πλαίσιο του επόμενου μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ», πρόσθεσε ο Επίτροπος, τονίζοντας ότι οι «εργασίες για την ασφάλεια του 5G αποτελούν ιδιαίτερη προτεραιότητα, δεδομένου ότι έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει όλες τις πτυχές του μέλλοντός μας.» 

Η επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, Μαρίγια Γκαμπριέλ, επεσήμανε για το θέμα ότι «η πράξη της ΕΕ για την κυβερνοασφάλεια έχει καταδείξει την ανάγκη για μια ενωσιακή προσέγγιση που θα ανταποκρίνεται σε όλες τις προκλήσεις, θα προστατεύει τους πολίτες μας και θα παραμένει ανταγωνιστική. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, η Ευρώπη έχει δώσει μόνιμη εντολή στον Οργανισμό κυβερνοασφάλειας της ΕΕ».

Με την πράξη για την κυβερνοασφάλεια, συνεχίζει, με την οδηγία για την ασφάλεια των δικτύων και των πληροφοριακών συστημάτων, καθώς και με το προτεινόμενο ευρωπαϊκό κέντρο ικανοτήτων κυβερνοασφάλειας, έχουμε προβάλει ένα ισχυρό ευρωπαϊκό πρότυπο, το οποίο βασίζεται στις δημοκρατικές μας αξίες και διαφυλάσσει τα συμφέροντα των πολιτών μας».

Τον Μάιο 2019, το Συμβούλιο θέσπισε καθεστώς κυρώσεων, το οποίο επιτρέπει στην ΕΕ να επιβάλλει στοχευμένα περιοριστικά μέτρα για την αποτροπή και την αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων που συνιστούν εξωτερική απειλή για την ΕΕ και τα κράτη μέλη της.

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…