Πρωτοβουλία Αλβανών μεταναστ(ρι)ών και αλληλέγγυων: Θα πάρουμε ποτέ σύνταξη;

Την αγωνία και την αδικία που βιώνουν αλβανοί μετανάστες-στριες που ζουν πάνω από 30 χρόνια στην Ελλάδα σχετικά με τον χρόμο συνταξιοδότησης τους εκφράζει με ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία Αλβανών μεταναστ(ρι)ών και Αλληλέγγυων απαιτώντας να αποσυνδεθεί ο χρόνος νόμιμης διαμονής από τον υπολογισμό της σύνταξης κοινωνικής ασφάλισης!

Απαιτούν τη σύναψη διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας που να συμψηφίζει δίκαια τον χρόνο εργασίας σε κάθε χώρα.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:

Θα πάρουμε ποτέ σύνταξη;

Έχουν περάσει πάνω από 30 χρόνια από τα πρώτα κύματα αλβανικής μετανάστευσης στην Ελλάδα. Πολλές και πολλοί από εμάς ήρθαμε σε νεαρή ηλικία, γεμάτοι ελπίδες που γρήγορα διαψεύστηκαν. Με πολύ κόπο, ιδρώτα και θυσίες διεκδικήσαμε μια αξιοπρεπή ζωή. Το σίγουρο είναι πως όλα αυτά τα χρόνια δουλέψαμε, δουλέψαμε πάρα πολύ σε κάθε λογής δουλειά. Οι περισσότερες από εμάς “μαύρα” ή με ελάχιστα ένσημα. Μέσω της εκμετάλλευσής μας συνεισφέραμε και με το παραπάνω στο “οικονομικό θαύμα” του 2000.

Τώρα όμως, που εμείς φτάνουμε σε ηλικία συνταξιοδότησης, συνειδητοποιούμε πως μάλλον δε θα πάρουμε ποτέ σύνταξη ή θα πάρουμε ψίχουλα. Κι αυτό εξαιτίας των ρατσιστικών διατάξεων σε βάρος των μεταναστών που ψηφίστηκαν το 2016 επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Δυστυχώς, οι πιέσεις της δεξιάς και της ακροδεξιάς όρισαν τότε, για άλλη μια φορά, την πολιτική ατζέντα, όπως συμβαίνει έως τώρα. Η κυβέρνηση της ΝΔ, ενέτεινε και μελλοντικά θα συνεχίζει να εντείνει τις ρατσιστικές διακρίσεις εις βάρους μας.

Ποιος δικαιούται σύνταξη;

Στο ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα, σύνταξη δικαιούνται να πάρουν τα άτομα που έχουν ορισμένα ελάχιστα χρόνια εργασίας με ασφάλιση και νόμιμη διαμονή στη χώρα. Ο υπολογισμός του ποσού που λαμβάνει το κάθε άτομο γίνεται βάσει αυτών των παραγόντων. Δυστυχώς, οι όροι αυτοί χειροτέρεψαν, όπως προείπαμε, από το νόμο Κατρούγκαλου που ψήφισε το 2016.

Τι ίσχυε πριν το νόμο Κατρούγκαλου το 2016;

Με τον προηγούμενο νόμο, για να πάρει κάποιο άτομο σύνταξη, έπρεπε να:
– έχει τουλάχιστον 4500 ένσημα (15 χρόνια εργασίας με πλήρη ασφάλιση)
-έχει συμπληρώσει το όριο ηλικίας (67 χρόνια)

Με αυτές τις 2 προϋποθέσεις λάμβανε το ελάχιστο ποσό των 484€ προ κρατήσεων που σήμαινε περίπου 450€καθαρά.

Τι ισχύει με τον νόμο Κατρούγκαλου (2016 και μετά)

Ο νόμος αυτός έσπασε τη σύνταξη σε δύο κομμάτια. Το ένα κομμάτι ονομάστηκε εθνική σύνταξη που την χορηγεί το κράτος και το άλλο ανταποδοτική που την χορηγούν τα ασφαλιστικά ταμεία. Το τελικό ποσό υπολογίζεται ως άθροισμα αυτών των δύο.Για να μπορέσει ένα άτομο να συνταξιοδοτηθεί πρέπει να πληροί τις ίδιες περίπου προϋποθέσεις που υπήρχαν και πριν.

Αυτό που αλλάζει δραματικά είναι ο τρόπος υπολογισμού του ποσού της εθνικής σύνταξης διότι ο νόμος Κατρούγκαλου προσέθεσε έναν ακόμα παράγοντα. Τα έτη μόνιμης και νόμιμης διανομής στην Ελλάδα.

Η εθνική σύνταξη έχει μέγιστο ποσό τα 414€.

Για να λάβει κάποιος αυτό το ποσό πρέπει να έχει6000 ένσημα (20 χρόνια εργασίας με πλήρη ασφάλιση) 40 χρόνια μόνιμης και νόμιμης διανομής στην Ελλάδα εκτός των ομογενών που είναι 30.

Να έχει συμπληρώσει το όριο ηλικίας (67)
Για κάθε χρόνο από τα 40 έτη που δε μπορεί να αποδείξει ότι ζούσε νόμιμα στην Ελλάδα η εθνική σύνταξη μειώνεται κατά 1/40. Επίσης μειώνεται κατά 2% για κάθε χρόνο που λείπει από τα 20 (με κατώτατο όριο τα 15 έτη).

Δηλαδή αν κάποιος/α έχει 15 έτη ασφάλισης η εθνική σύνταξη διαμορφώνεται στα 373€ αρχικά. Αλλά και πάλι
μειώνεται για κάθε έτος που λείπει από τα 40 έτη νόμιμης διαμονής (εκτός αν είναι ομογενής όπου ζητώνται 30).

Στην εθνική προστίθεται η ανταποδοτική σύνταξη που υπολογίζεται από τα έτη και είδη ασφάλισης. Σε γενικές
γραμμές το ποσό αυτό για τους μετανάστες και μετανάστριες κυμαίνεται από τα 80€ ως τα 150€ περίπου.Θα κάνουμε 2 παραδείγματα για τον κατά προσέγγιση υπολογισμό της σύνταξης μεταναστών/στριών που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Παράδειγμα 1.

Μετανάστης/στρια που ήρθε στην Ελλάδα το 1992. Νομιμοποιήθηκε το 2001 και μένει από τότε με άδεια παραμονής, άρα 22 χρόνια νόμιμης διαμονής. Εργάζεται με πλήρη ασφάλιση από το 2003 (20 χρόνια). Το ποσό που θα πάρει είναι :414*(22/40) ή 227,7€ από την εθνική σύνταξη + περίπου 158.7€ από την ανταποδοτική = 386,4€

Παράδειγμα 2.

Μετανάστης/στρια που ήρθε στην Ελλάδα το 1997. Νομιμοποιήθηκε το 1999, έμεινε στην Ελλάδα μέχρι το 2010 (11 χρόνια νόμιμα). Γύρισε ξανά νόμιμα το 2017 (μέχρι σήμερα 6 χρόνια) και έχει 15 χρόνια νόμιμης εργασίας (4500 ένσημα). Το ποσό που θα πάρει είναι :373*(18/40) ή 168€ από την εθνική σύνταξη + περίπου 115€ από την ανταποδοτική = 283€

*Για τον υπολογισμό της ανταποδοτικής θεωρήσαμε σενάριο μέσου μικτού μισθού 1000€ (820 € καθαρά)

Γιατί ο νόμος αυτός είναι ρατσιστικός;

Ο νόμος αυτός είναι ρατσιστικός, γιατί συνδέοντας το διάστημα νόμιμης παραμονής στην χώρα με το ποσό της σύνταξης, κάνει δυσμενή διάκριση προς τους μετανάστες. Ένας μετανάστης, που έχει συνεισφέρει ακριβώς τα ίδια λεφτά στα ταμεία, θα πάρει πολύ μικρότερη σύνταξη.

Αν στο Παράδειγμα 1 βάλουμε στη θέση του μετανάστη ένα Έλληνα η σύνταξη που προκύπτει είναι περίπου 530€.

Το ίδιο το ελληνικό κράτος κατάλαβε το πρόβλημα που προκύπτει με τα 40 χρόνια νόμιμης διαμονής και μείωσε το διάστημα για τους ομογενείς στα 30 χρόνια για να μην μειωθούν οι συντάξεις τους. Με το νόμο αυτόν δηλαδή, οι αλλοδαποί κρίνονται με διαφορετικά κριτήρια διαμονής. Δεύτερον, ένας μετανάστης, ένας ομογενής και ένας Έλληνας που έχουν δουλέψει το ίδιο διάστημα με τον ίδιο μισθό θα πάρουν άλλη σύνταξη!

Τα ποσά που προκύπτουν για τις συντάξεις των μεταναστών είναι σχεδόν στο σύνολό τους κάτω από το ποσό των 360€ που το ελληνικό κράτος δίνει ως επίδομα – ελεημοσύνη για όσους υπερήλικες δεν έχουν δικαίωμα συνταξιοδότησης. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, όμως, έχει μπει ως διάκριση το κριτήριο των 35 χρόνων διαμονής που κουτσουρεύει το επίδομα για τους μετανάστες.

Τι ζητάμε;

Για εμάς είναι προφανές πως με αυτά τα λεφτά δε μπορούμε να ζήσουμε. Θεωρούμε κατάφωρη αδικία και πρωτοφανή ληστεία του κόπου μας τον νόμο Κατρούγκαλου. Επιφυλασσόμαστε για νομικές διεκδικήσεις.

• Απαιτούμε εδώ και τώρα να αποσυνδεθεί ο χρόνος νόμιμης διαμονής από τον υπολογισμό της σύνταξης κοινωνικής ασφάλισης!

• Απαιτούμε τη σύναψη διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας που να συμψηφίζει δίκαια τον χρόνο εργασίας σε κάθε χώρα!