Newsroom

Newsroom

Πρωτοφανής επίθεση από τα ΜΑΤ σε χιλιάδες φοιτητές στην συναυλία του Θαν. Παπακωνσταντίνου

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, δυνάμεις των ΜΑΤ επιτέθηκαν με δακρυγόνα και κρότου λάμψης, με σκοπό να σταματήσουν τη συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου μέσα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Περίπου 5.000 άτομα βρίσκονταν εκείνη την ώρα στον χώρο του Πανεπιστημίου, με την κατάσταση να γίνεται αποπνικτική.

thanasis papakonstantinou

Απρόκλητη επίθεση της Ελληνικής Αστυνομίας  έγινε λόγο μετά τα μεσάνυχτα σε συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Όπως μετέφερε ο δημοσιογράφος Χρήστος Αβραμίδης, το Πανεπιστήμιο θύμιζε στρατόπεδο, με ΜΑΤ να βρίσκονται σε κάθε σημείο, ενώ χιλιάδες κόσμου τράπηκαν σε φυγή μετά τη ρίψη χημικών από την αστυνομία μέσα στο πλήθος. Κόσμος ωστόσο παρέμεινε συγκεντρωμένος.

 

 

Επικράτησε πανικός καθώς τα δακρυγόνα δημιούργησαν ασφυκτική ατμόσφαιρα, ενώ υπήρξε κίνδυνος σοβαρών τραυματισμών, λόγω των χιλιάδων ανθρώπων που προσπαθούσαν να διαφύγουν. Να σημειωθεί ότι μέσα στο πλήθος που δέχτηκε τα δακρυγόνα βρίσκονταν και μικρά παιδιά, αλλά και ηλικιωμένοι άνθρωποι.

Μαρτυρίες αυτοπτών αναφέρουν ότι η επίθεση ήταν εντελώς απρόκλητη και σχετίζεται με την προσπάθεια της ΕΛΑΣ να εγκαταστήσει την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, παρά την αντίθεση της ακαδημαϊκής κοινότητας.


Στη συναυλία βρισκόταν και η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ράνια Σβίγκου, η οποία έκανε και σχετική ανάρτηση:

Μετά την επίθεση της αστυνομίας εντός του ΑΠΘ, πραγματοποιήθηκε αυθόρμητη πορεία φοιτητών από την Καμάρα προς τον πανεπιστημιακό χώρο.

Οι αστυνομικές δυνάμεις περικύκλωσαν τους διαδηλωτές συνοδεία «Αύρας» και έπνιξαν στα χημικά την πορεία. Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, έγιναν τέσσερις προσαγωγές και μία σύλληψη.