Κρήτη: Πρωτοφανής απόφαση-Τηλεκπαίδευση… εν μέσω Εγκέλαδου

Αλλαλούμ επικρατεί για ακόμη μια φορά στο υπουργείο παιδείας, αναφορικά με τα σχολεία μετά τον ισχυρό σεισμό.  

5385151 0

Αρχικά και σύμφωνα με  απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου, Νίκου Συριγωνάκη, κλειστές θα παραμείνουν, οι σχολικές μονάδες της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου αύριο, Τρίτη, και την ερχόμενη Τετάρτη. Στην συνέχεια όμως και σύμφωνα με προιστάμενο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν, Ηρακλείου, τα μαθήματα στις πληγείσες περιοχές θα γίνει με  τηλεκπαίδευση

Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν και πώς θα γίνει τηλεκπαίδευση;

Οι αντιδράσεις, από πλευράς εκπαιδευτικών, δεν άργησαν να έρθουν και  αφορούσαν στα εξής: πολλοί δάσκαλοι και καθηγητές, την εποχή της πανδημίας, πήγαιναν στα σχολεία για να κάνουν μάθημα εξ αποστάσεως αφού δεν είχαν δικό τους εξοπλισμό ή πρόσβαση στο διαδίκτυο. Τώρα, πώς θα πάνε σε μία σχολική μονάδα που παραμένει κλειστή για λόγους ασφαλείας; Ακόμα, όπως τονίζουν, δεν έχει καταρτιστεί πρόγραμμα τηλεκπαίδευσης, τα βιβλία, οι τσάντες των παιδιών έμειναν στα σχολεία, επικρατεί, με λίγα λόγια, ένα μπάχαλο και πώς θα συντονιστούν για μόλις δύο 24ωρα; Αξίζει τον κόπο;

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση του ο Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε.αναφέρει:

“Η στάση ευθύνης των συναδέλφων και η ωριμότητα των μαθητών. Εκτός πραγματικότητας η άμεση υλοποίηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Υπό αυτές τις συνθήκες είναι ανέφικτη και δε θα εφαρμοστεί”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Δ. Θεοτοκόπουλος».

Και η ανακοίνωση συνεχίζει: “Χαιρετίζουμε την εξαιρετική επαγγελματική συμπεριφορά και στάση ευθύνης των συναδέλφων αλλά και την ωριμότητα και ψυχραιμία που επέδειξαν οι μαθητές μας κατά τη διάρκεια του μεγάλου σεισμού. Οι συνάδελφοι με υποδειγματικό τρόπο εφάρμοσαν τα σχέδια των σχολείων τους και παρά τις σοβαρές υλικές ζημιές, ειδικότερα σε σχολεία του Δήμου Μινώα Πεδιάδος και του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων, δεν αντιμετώπισαν ζητήματα με τυχόν τραυματισμούς ή οτιδήποτε άλλο.

Η απόφαση της Περιφέρειας Κρήτης για αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων την Τρίτη 28 και την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου ήταν επιβεβλημένη, καθώς πρέπει αφενός να παρακολουθηθεί η μετασεισμική ακολουθία αλλά και να ελεγχτούν όλα τα σχολικά κτίρια του νομού. Είναι ενδεικτικό πως πέρα από τις μεγάλες καταστροφές στα σχολεία του Αρκαλοχωρίου, Θραψανού, Μελεσσών και της ευρύτερης περιοχής, υλικές ζημιές και ρωγμές έχουν καταγραφεί και σε σχολεία του δήμου Ηρακλείου. Συνεπώς, πρέπει να γίνει ενδελεχής έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες, πριν ανοίξουν ξανά τα σχολεία.

Με έκπληξη είδαμε την απόφαση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. ν. Ηρακλείου, που εστάλη σήμερα το απόγευμα στα σχολεία και κάνει λόγο για άμεση ενεργοποίηση της τηλεκπαίδευσης, όπου είναι εφικτό.

Προφανώς και πουθενά δεν είναι εφικτή η «άμεση» υλοποίηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στο νομό μας, όταν:
    • πραγματοποιούνται διαρκείς και έντονοι μετασεισμοί, που υποχρεώνουν τις οικογένειες και τα παιδιά να βρίσκονται εκτός σπιτιού για λόγους ασφαλείας.
    • ο σχολικός εξοπλισμός των μαθητών (σχολικά εγχειρίδια κ.ά.) παρέμεινε στο σχολείο.
    • τα σχολεία είναι κλειστά και μέχρι να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος από τις υπηρεσίες, δε δύναται να αξιοποιηθεί ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός τους.
    • επικρατεί κλίμα ανησυχίας και φόβου, λόγω των συνεχών μετασεισμών, η συναισθηματική και ψυχολογική κατάσταση των μαθητών αντενδείκνυται για εκπαιδευτική και μαθησιακή διαδικασία εξ αποστάσεως.

Συνεπώς, θεωρούμε τη συγκεκριμένη απόφαση εκτός πραγματικότητας και καλούμε τόσο την Περιφερειακή Διεύθυνση Κρήτης όσο και τη Διεύθυνση ΠΕ Ηρακλείου να ανακαλέσουν, διότι η άμεση υλοποίηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, υπό αυτές τις συνθήκες, είναι ανέφικτη. Προέχει η ασφάλεια μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων”.  

Αγωνία από τους γονείς

Οι γονείς αναρωτιούνται αν στα σπίτια τα παιδιά είναι ασφαλή. Κάποιοι θα παραμείνουν εκτός των τεσσάρων τοίχων του σπιτιού τους αφού ο σεισμός προκάλεσε ζημιές σε αυτά. Συνεπώς, κάποια παιδιά θα μείνουν εκτός μίας διαδικασίας μάθησης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται…Μάλιστα Μέτρα στέγασης και σίτισης των μαθητών και των οικογενειών τους που έχουν πληγεί από τον ισχυρό σεισμό που ταρακούνησε το Ηράκλειο ζητά η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Περιφέρειας Κρήτης. πιπλέον, οι γονείς ζητούν μέτρα αντισεισμικής θωράκισης σε όλα τα σχολεία.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση:

 

ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΘΩΡΑΚΙΣΗΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ!

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Κρήτης βρίσκεται στο πλευρό των οικογενειών που πλήγηκαν από το σεισμό 5.8 ρίχτερ, σήμερα 27 Οκτωβρίου, στο νομό Ηρακλείου. Με αγωνία παρακολουθούμε τις τραγικές συνέπειες που έρχονται κάθε λίγο στο φως. Μετράμε έναν νεκρό άνθρωπο και αρκετούς τραυματίες, εκατοντάδες σπίτια γκρεμισμένα ή με σοβαρές ζημιές που τα καθιστούν ακατάλληλα, σχολεία με ρωγμές και πεσμένους σοβάδες.

Για άλλη μια φορά αναδεικνύονται οι διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και οι ανεπάρκειες του κράτους σε μέτρα και έργα αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας, ως μέρος ενός ευρύτερου ζητήματος, των τεράστιων ελλείψεων στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας (αντισεισμικά, αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά κ.ά. έργα), που η ομοσπονδία έχει αναδείξει πολλές φορές στο παρελθόν.

 

διαίτερα για το ζήτημα της σχολικής στέγης έχουμε εδώ και χρόνια επισημάνει στην Κυβέρνηση, στην Περιφέρεια Κρήτης και στους Δήμους, τα πολλά και σοβαρά προβλήματα, ένα από τα οποία είναι και η έλλειψη αντισεισμικής θωράκισης. Οι σοβαρές καταστροφές σε σχολεία κυρίως στους δήμους Μινώα Πεδιάδος και Αρχανών Αστερουσίων (Δημοτικά Σχολεία Αρκαλοχωρίου, Νηπιαγωγείο Μελεσσών κ.α.) μαρτυρούν το δίκαιο αίτημα των γονέων για σύγχρονη σχολική στέγη, ασφαλή για τα παιδιά μας.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

  • Μέτρα στέγασης και σίτισης των μαθητών και των οικογενειών τους που πλήγηκαν από το σεισμό.
  • Να προχωρήσει άμεσα η αποκατάσταση όλων των ζημιών και να γίνουν όλες οι αναγκαίες επεμβάσεις όχι μόνο στα σεισμόπληκτα αλλά σε όλα τα σχολικά κτίρια, σύμφωνα με τις τελευταίες αντισεισμικές προδιαγραφές.
  • Να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την ανέγερση νέων σύγχρονων και ασφαλών σχολείων όπου αυτά κριθούν ακατάλληλα.

 

Καλλιάνος: Η συγκινητική ανάρτηση για τον πατέρα του – «Έκανα ότι μπορούσα, δεν τα κατάφερα. Σου ζητώ συγγνώμη»

4950603

Καλλιάνος: Η συγκινητική ανάρτηση για τον πατέρα του – «Έκανα ότι μπορούσα, δεν τα κατάφερα. Σου ζητώ συγγνώμη»

«Εύχομαι τα παιδιά τους να μην τους δουν ποτέ όπως σε είδα εγώ. Ο Θεός…

Συγκλονίζει η σύζυγος του Καλλιάνου: «Δεν είναι καλά ψυχολογικά, έχουν στερέψει τα δάκρυα» (Video)

kallianos copy 4

Συγκλονίζει η σύζυγος του Καλλιάνου: «Δεν είναι καλά ψυχολογικά, έχουν στερέψει τα δάκρυα» (Video)

«Είναι στο αυτοκίνητο, κάνει βόλτες, δε μπορεί να ηρεμήσει, δεν τον χωράει ο τόπος. Δεν…

Πλακιάς για Φλέσσα: «Εγώ τα παιδιά μου φοιτήτριες τα έστειλα – Δεν φταίω και δεν σκότωσα κανέναν»

InCollage 20240425 140114310

Πλακιάς για Φλέσσα: «Εγώ τα παιδιά μου φοιτήτριες τα έστειλα – Δεν φταίω και δεν σκότωσα κανέναν»

«Θα ήθελα να μην αναφέρετε πάλι το όνομα ΤΕΜΠΗ ,δεν γνωρίζετε μην μιλάτε», τόνισε ο…

Δίκη Ιάσονα: «Φτου σου, ψεύτη» – Χαμός στην αίθουσα μετά την κατάθεση του συνοδηγού αστυνομικού

604e6647825e631a983d9b22 1

Δίκη Ιάσονα: «Φτου σου, ψεύτη» – Χαμός στην αίθουσα μετά την κατάθεση του συνοδηγού αστυνομικού

Ούτε λίγο ούτε πολύ κατέθεσε πως δεν έφταιγε το όχημα για το τροχαίο που στέρησε…