Newsroom

Newsroom

Πρωτοφανείς επιθέσεις στη Νορβηγία

Νεκρούς και συντρίμια άφησε πίσω της η ισχυρότατη έκρηξη στο συγκρότημα των κτιρίων που στεγάζουν υπουργείο αλλά και το γραφείο…

Νεκρούς και συντρίμια άφησε πίσω της η ισχυρότατη έκρηξη στο συγκρότημα των κτιρίων που στεγάζουν υπουργείο αλλά και το γραφείο του πρωθυπουργού, ενώ ένας άνδρας άνοιξε πυρ εναντίον πλήθους σε κατασκήνωση της νεολαίας του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος
Τουλάχιστον επτά θάνατοι έχουν μέχρι στιγμής επιβεβαιωθεί από την ισχυρότατη έκρηξη, που σύμφωνα με τα νορβηγικά μέσα ενημέρωσης και την αστυνομία, οφειλόταν σε βόμβα, ενώ ερευνάται αν συνδέεται με την έκρηξη αυτή, ένα άλλο περιστατικό με πυροβολισμούς σε συγκέντρωση του κυβερνώντος κόμματος, όπου σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έχουν αναφερθεί θύματα.
Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ανάληψη της ευθύνης για την επίθεση, αν και η Νορβηγία, χώρα-μέλος του NATO, έχει γίνει στόχος απειλών στο παρελθόν, κυρίως εξαιτίας της εμπλοκής της στις συρράξεις στο Αφγανιστάν και στη Λιβύη.
Δέκα άνθρωποι έχουν διακομιστεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Όσλο μετά την έκρηξη που σημειώθηκε κοντά στην έδρα της κυβέρνησης. “Πολλοί από αυτούς είναι σοβαρά τραυματισμένοι” δήλωσε εκπρόσωπος του νοσοκομείου ο οποίος δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αν υπάρχουν νεκροί από την έκρηξη.
Ο πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ αναμένεται να καλέσει έκτακτη συνεδρίαση της κυβέρνησής του απόψε το βράδυ. “Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή”, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε τηλεφωνική του επικοινωνία με το τηλεοπτικό δίκτυο TV2 Nyhetskanalen, όμως πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να αποφανθούν αν η έκρηξη οφείλεται σε τρομοκρατική επίθεση.
“Ακόμη κι αν είμαστε καλά προετοιμασμένοι, είναι πάντα αρκετά δραματικό όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο”, επεσήμανε. Ο Στόλτενμπεργκ πρόσθεσε εξάλλου ότι η αστυνομία τον έχει συμβουλεύσει να μην αποκαλύψει την τοποθεσία όπου βρίσκεται.


Δημοσιογράφος που βρισκόταν επί τόπου ανέφερε πως η τεράστια έκρηξη σκόρπισε συντρίμμια στους δρόμους και συντάραξε ολόκληρο το κέντρο της πόλης περίπου στις 15:30 (16:30 ώρα Ελλάδας).
Η αστυνομία απέκλεισε αμέσως μετά την έκρηξη το κέντρο του Όσλο, όπου βρίσκεται το γραφείο του πρωθυπουργού, το υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο Πετρελαίου – όπου νωρίτερα είχε εκδηλωθεί φωτιά – και τη σύνταξη της εφημερίδας Verdens Gang.

“Για αρκετή ώρα στο κέντρο της πρωτεύουσας επικρατούσε χάος”, είπε ένας δημοσιογράφος.
Επίσης η αστυνομία ζήτησε από τους κατοίκους του Όσλο να αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις. “Πρέπει να αποφεύγονται οι μεγάλες συγκεντρώσεις, να επιστρέψετε σπίτια σας”, δήλωσε ο Σβάινουνγκ Σπονχάιμ, που ασκεί χρέη αρχηγού της αστυνομίας, σε συνέντευξη Τύπου.
Ο Σπονχάιμ αρχικά δήλωσε ότι η έκρηξη προκλήθηκε από μία βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε ένα αυτοκίνητο, ωστόσο δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αυτή την εκδοχή.


Ένας άλλος ανώτερος αξιωματούχος της αστυνομίας, ο Τορ Λάνγκλι, δήλωσε από τη πλευρά του στο πρακτορείο Reuters ότι “ενδέχεται να πρόκειται για παγιδευμένο αυτοκίνητο”.
Επεισόδιο με πυροβολισμούς σε κατασκήνωση του Εργατικού Κόμματος
Στο μεταξύ, ένας άνδρας που θεωρείται υπεύθυνος για τους πυροβολισμούς στο ετήσιο συνέδριο της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος του Στόλτενμπεργκ, στο νησί Ουτόγια, στα νότια του Όσλο, συνελήφθη.
Υπάρχουν πολλοί νεκροί από την επίθεση του ενόπλου στο ετήσιο συνέδριο της Νεολαίας του Εργατικού Κόμματος της Νορβηγίας, μεταδίδει το εγχώριο τηλεοπτικό δίκτυο TV2.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες των τηλεοπτικών δικτύων, ο άνδρας ήταν ντυμένος με στολή αστυνομικού και άνοιξε πυρ εναντίον των περίπου 560 παρευρισκομένων. “Η κατάσταση στο Ουτόγια είναι κρίσιμη”, είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός Στόλτενμπεργκ στο τηλεοπτικό δίκτυο TV2.


Ο Νορβηγός πρωθυπουργός αναμενόταν να εκφωνήσει αύριο Σάββατο ομιλία στο συνέδριο. Εξάλλου η πρώην πρωθυπουργός Γκρο Χάρλεμ Μπρούντλαντ αναμενόταν να παρευρεθεί σήμερα στο ίδιο συνέδριο.
Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτό το συμβάν συνδέεται με την έκρηξη στο κέντρο του Όσλο, ωστόσο οι αρχές δεν αποκλείουν να πρόκειται για ταυτόχρονες επιθέσεις ισλαμιστών εξτρεμιστών.

Επικοινωνία Παπανδρέου-Στόλτενμπεργκ
Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας, δεν βρισκόταν στο γραφείο του εκείνη την ώρα.
Οπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του Ελληνα πρωθυπουργού, ο Γιώργος Παπανδρέου, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του, στον οποίο εξέφρασε την αλληλεγγύη και την συμπαράσταση του ιδίου και του ελληνικού λαού.
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, προσθέτει η ανακοίνωση, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για το γεγονός και την κατάσταση που επικρατεί και τον ευχαρίστησε για την συμπαράστασή του.
http://www.ethnos.gr