Πρωθυπουργός Ιράκ: «Ξέρω ποιοι αποπειράθηκαν να με δολοφονήσουν» (Photos)

«Θα καταδιώξουμε αυτούς που διέπραξαν το χθεσινό έγκλημα, τους ξέρουμε καλά και θα τους εκθέσουμε», δήλωσε σύμφωνα με την ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.

AP21311388315360

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Μουσταφά αλ-Καντίμι δήλωσε σήμερα μετά τη συνεδρίαση ασφαλείας της οποίας προήδρευσε ότι αυτοί που κρύβονται πίσω από την απόπειρα κατά της ζωής του είναι όλοι γνωστοί και θα εκτεθούν. 

Η απόπειρα δολοφονίας του Ιρακινού πρωθυπουργού την Κυριακή στη Βαγδάτη πραγματοποιήθηκε με «τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα δύο από τα οποία καταρρίφθηκαν» από τη φρουρά του Μουσταφά αλ-Καντίμι, όπως έγινε γνωστό από δύο πηγές στις δυνάμεις ασφαλείας. 

 “Θα καταδιώξουμε αυτούς που διέπραξαν το χθεσινό έγκλημα, τους ξέρουμε καλά και θα τους εκθέσουμε”, δήλωσε σύμφωνα με την ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.

Σύμφωνα με το γραφείο του Καντίμι, ο Ιρακινός πρωθυπουργός διέφυγε σώος “απόπειρας δολοφονίας” τη χθεσινή νύχτα στην κατοικία του, μιας επίθεσης με μη επανδρωμένο αεροσκάφος, για την οποία δεν έχει γίνει επί του παρόντος ανάληψη ευθύνης.

Υπενθυμίζουμε πως τα τρία αεροσκάφη «απογειώθηκαν από τοποθεσία κοντά στη γέφυρα της Δημοκρατίας», στην ανατολική όχθη του ποταμού Τίγρη. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς τη Πράσινη Ζώνη, στη δυτική όχθη, όπου βρίσκεται η κατοικία του πρωθυπουργού, δήλωσε η μία από τις πηγές αυτές.

«Δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν» εν πτήσει, διευκρίνισε ο αξιωματούχος αυτός, που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Το τρίτο μπόρεσε να πλήξει με το φορτίο του την κατοικία, τραυματίζοντας δύο σωματοφύλακες του κ. Καντίμι, ο οποίος διέφυγε ο ίδιος σώος. 

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με την πηγή στις δυνάμεις ασφαλείας, οι αμυντικές συστοιχίες C-RAM της αμερικανικής πρεσβείας, που βρίσκεται επίσης στην Πράσινη Ζώνη, «δεν ανέλαβαν δράση», χωρίς να μπορεί να εξηγήσει το γιατί.

Το Ιράν καταδίκασε σήμερα την επίθεση κατά του Ιρακινού πρωθυπουργού Μουσταφά αλ-Καντίμι στη Βαγδάτη και κάλεσε σε “επαγρύπνηση για να αποτραπούν συνωμοσίες που αποσκοπούν στην ασφάλεια” της γειτονικής του χώρας.

Σύμφωνα με το γραφείο του Καντίμι, ο Ιρακινός πρωθυπουργός διέφυγε σώος “απόπειρας δολοφονίας” τη χθεσινή νύχτα στην κατοικία του, μιας επίθεσης με μη επανδρωμένο αεροσκάφος, για την οποία δεν έχει γίνει επί του παρόντος ανάληψη ευθύνης.

“Τέτοια περιστατικά είναι προς όφελος αυτών που παραβίασαν τη σταθερότητα, την ασφάλεια, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ τα τελευταία 18 χρόνια”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Σαΐντ Χατιμπτζαντέχ, σε μια σαφή νύξη στις ΗΠΑ.

“Προσπάθησαν να επιτύχουν τους καταστροφικούς περιφερειακούς τους στόχους δημιουργώντας τρομοκρατικές ομάδες που επιδιώκουν να προκαλέσουν στάση”, πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ εισέβαλαν στρατιωτικά στο Ιράκ το 2003 για να ανατρέψουν τον δικτάτορα Σαντάμ Χουσέιν.

Αμερικανικές δυνάμεις εστάλησαν επίσης το 2014 στο πλαίσιο του διεθνούς συνασπισμού για να βοηθήσουν τη Βαγδάτη να πολεμήσει την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεων αυτών αποχώρησε επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ.

Η επίθεση στη Βαγδάτη πραγματοποιείται σχεδόν έναν μήνα μετά τις βουλευτικές εκλογές, στις οποίες η Συμμαχία της Κατάκτησης, πολιτική βιτρίνα του Χασντ αλ-Σάαμπι, ισχυρού συνασπισμού φιλοϊρανών βετεράνων παραστρατιωτικών, έχασε πολλές έδρες, σύμφωνα με προκαταρκτικά αποτελέσματα.

Το κόμμα αυτό καταγγέλλει νοθεία και ορισμένοι υποστηρικτές του κατηγορούν τον Καντίμι ως “συνεργό” σε αυτήν την “απάτη”.