Πρόθυμος να συναντήσει τον Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου ο Ζελένσκι

Ο σχεδιασμός συνομιλιών με τη Μόσχα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολος, υποστηρίζει ο Ουκρανός πρόεδρος

AP22143393679358

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ο μοναδικός ρώσος αξιωματούχος με τον οποίο είναι πρόθυμος να συναντηθεί και με ένα μόνο θέμα στην ατζέντα: τον τερματισμό του πολέμου.

Ο Ζελένσκι, συμμετείχε διαδικτυακά χθες σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Ο ουκρανός πρόεδρος σημείωσε πως ο σχεδιασμός συνομιλιών με τη Μόσχα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολος, επικαλούμενος τα εγκλήματα που φέρεται να διέπραξε ο ρωσικός στρατός στη διάρκεια αυτού του πολέμου, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Υπογράμμισε επίσης ότι οποιαδήποτε απόπειρα ανάκτησης δια της βίας της χερσονήσου της Κριμαίας, που η Ρωσία προσάρτησε το 2014, θα προκαλούσε εκατοντάδες χιλιάδες θύματα.

Πύραυλοι Harpoon μέσω Δανίας στην Ουκρανία

Εν τω μεταξύ, η δέσμευση της Δανίας να προμηθεύσει πυραύλους κατά πλοίων επιφανείας Harpoon κι έναν εκτοξευτήρα τους στην Ουκρανία, που ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα οι ΗΠΑ, σηματοδοτεί την πρώτη μελλοντική παράδοση στο Κίεβο όπλων αμερικανικής κατασκευής που θα επιτρέψουν στις ουκρανικές δυνάμεις να αυξήσουν την ακτίνα δράσης τους.

Η ουκρανική κυβέρνηση ζητεί προηγμένα όπλα –συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, πυραύλους κατά πλοίων επιφανείας, πυραύλους με μεγαλύτερο βεληνεκές, ισχυρά πυροβόλα–, όμως το μεγαλύτερο μέρος της στρατιωτικής βοήθειας που έχει λάβει είναι όπλα μικρού βεληνεκούς, όπως οι αντιαρματικοί πύραυλοι Javelin.

Οι Harpoon, που κατασκευάζει η Boeing, εκτιμούν το Κίεβο και οι σύμμαχοί του, θα απωθήσουν το ρωσικό ναυτικό από ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα, κατά συνέπεια θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών και άλλων αγροτικών προϊόντων.

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, ο Λόιντ Όστιν, εξέφρασε την «ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη του στη Δανία» για την απόφαση της.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μετέδωσε την περασμένη Πέμπτη ότι οι ΗΠΑ εργάζονται για να παραδοθούν στην Ουκρανία περισσότερα όπλα κατά πλοίων επιφανείας, με βεληνεκές μεγαλύτερο των 100 χιλιομέτρων.

Τα ουκρανικά λιμάνια τελούν υπό αποκλεισμό του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, που έχει αναπτύξει στην περιοχή πλοία και υποβρύχια κι έχει ποντίσει νάρκες.

Αναλυτές θεωρούν «σημαντική» την προμήθεια όπλων όπως οι πύραυλοι Χαρπούν, καθώς θα «αυξήσουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες και την ένταση των επιχειρήσεων» εναντίον της Ρωσίας, όπως το έθεσε για παράδειγμα ο Τομ Καράκο του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (Center for Strategic and International Studies, CSIS). Τα όπλα αυτά, εξήγησε, θα αυξήσουν το επίπεδο του «κινδύνου» για τα ρωσικά πλοία «που επιτίθενται στην Ουκρανία από τη Μαύρη Θάλασσα ή από αλλού».

Πηγές προσκείμενες στο αμερικανικό Κογκρέσο και αξιωματούχος των ΗΠΑ αναγνωρίζουν ότι οι ουκρανικοί πύραυλοι κατά σκαφών επιφανείας Neptune είναι λιγοστοί και οι Χαρπούν θα αυξήσουν τις δυνατότητες των Ουκρανών ώστε να απωθήσουν τα ρωσικά πολεμικά και να αρχίσουν τη διαδικασία άρσης των ναρκών.

Ωστόσο, αυτό θα σημάνει πως το Κίεβο θα εξαρτάται από άλλα κράτη ως προς τον εντοπισμό και την παρακολούθηση στόχων προκειμένου να χρησιμοποιεί αποτελεσματικά τους πυραύλους εναντίον πλοίων που βρίσκονται σε μεγαλύτερες αποστάσεις, σημειώνει ο κ. Καράκο του CSIS.

Κάποιες χώρες είχαν συμφωνήσει να στείλουν τέτοια όπλα στην Ουκρανία, σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, αλλά καμία δεν ήθελε να είναι η πρώτη, ή η μόνη, λόγω του φόβου ότι θα υποστεί αντίποινα από τη Ρωσία εάν βυθιστεί ρωσικό πλοίο με πυραύλους που προμήθευσε.

Το υπουργείο Άμυνας της Δανίας δεν απάντησε αμέσως όταν το πρακτορείο ειδήσεων του ζήτησε σχόλιο.

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…