Newsroom

Newsroom

Πρόταση της εβδομάδας: "Σκουριασμένη Πόλη"

Τι τρέχει εδώ;

skoyriasmeni poli

Τι τρέχει εδώ;

Σε μια μικρή, οικονομικά υποβαθμισμένη κωμόπολη της Πενσιλβάνια, δύο ορφανά αδέρφια έχουν διαφορετική στάση ζωής. Ο μεγάλος αδελφός Ράσελ (ο Κρίστιαν Μπέιλ σε μια άψογη από κάθε πλευρά ερμηνεία) δουλεύει στο τοπικό εργοστάσιο χάλυβα όπως έκανε κι ο πατέρας τους ενώ ο μικρότερος κι ατίθασος Ρόντνι (ηλεκτρισμένη αλλά και τραγική η περσόνα του Κέισι Άφλεκ) ζει με μικροκομπίνες και τζόγο, ποντάροντας σε αυτοσχέδιους παράνομους αγώνες μποξ για να πιάσει την καλή .

Γιατί να το δούμε;

Η καλύτερη ταινία της βδομάδας είναι ένα υποδειγματικό φιλμ του σύγχρονου ανεξάρτητου αμερικανικού κινηματογράφου. Σκηνοθετημένο από τον Σκοτ Κούπερ (το προηγούμενο φιλμ του «Crazy heart» έδωσε την ευκαιρία στον Τζεφ Μπρίτζες να κερδίσει το Όσκαρ Α ρόλου) που επιμένει στην αποκαθήλωση του περίφημου αμερικανικού ονείρου και στη δριμύτατη κριτική του άκρατου φιλελευθερισμού και του καπιταλιστικού συστήματος. Η γενιά των απόκληρων αμερικανών και η εξαφάνιση της εργατικής τάξης, δεν είναι τα μόνα θύματα της παγκοσμιοποιημένης οικονομικής θέσης που στηρίζεται στο δόγμα «κέρδος με κάθε μέσο και κόστος». Οι νεκροζώντανοι αντιήρωες του Κούπερ έχουν απηυδίσει πλέον να βλέπουν το προδιεγραμμένος τέλος τους να φτάνει με μαθηματική ακρίβεια κι αποφασίζουν να αντιδράσουν.

Οι πράξεις τους σε ένα πρώτο επίπεδο μπορεί να μοιάζουν αυτοκαταστροφικές ή άνευ σημασίας. Όμως το αίσθημα δικαιοσύνης και η οργή της εκδίκησης κάνει ακόμη και το πιο βίαιο ξέσπασμα τους να μετουσιώνεται σε αυθεντική επαναστατική πράξη. Ένα βήμα μπροστά απέναντι στην ασυδωσία και την κρατική αδιαφορία («να τι έχει κάνει αυτή η πατρίδα σε μένα» δείχνει οργισμένος τα σημάδια του ο Ρόντνι στον αδελφό του όταν εκείνος τον πιέζει να μην πάρει μέρος σε άλλο αγώνα πυγμαχίας).

Σπουδαίο, πεσισμιστικό, μελαγχολικό αλλά και υπερβίαιο φιλμ, με αργές τελετουργικές σχεδόν σεκάνς, δραματικότητα που πιάνει υψηλές βαθμίδες συγκίνησεις ακόμη και στα πιο ανύποπτα – η συνάντηση του Ράσελ με την πρώην του Λίνα (η Ζόε Σαλντάνα του «Avatar») – σημεία, ενώ το αποτύπωμα της βαθιάς, συντηρητικής Αμερικής, δίνεται μέσα από μια τρομακτική εμφάνιση του Γούντι Χάρελσον.     

Δείτε το τρέιλερ: 

ΣΚΟΥΡΙΑΣΜΕΝΗ ΠΟΛΗ

(OUT OF THE FURNACE)

Κοινωνική του Σκοτ Κούπερ με τους Κρίστιαν Μπέιλ, Γούντι Χάρελσον, Κέισι Άφλεκ, Φόρεστ Γουίτακερ Ζόε Σαλντάνα

Από τους Παναγιώτη Φρούντζο, Κωνσταντίνο Καϊμάκη

 

 

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…