Πρόταση μομφής: Ξεκινάει το πολιτικό σφυροκόπημα στη Βουλή [LIVE]

Σκληρά πυρά στη Νέα Δημοκρατία από τον ΣΥΡΙΖΑ για πανδημία, ακρίβεια, διαχείριση κακοκαιρίας

NewsRoom 28/01/2022 | 18:33

Με τις τοποθετήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπουλου και της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, θα αρχίσει στη Βουλή, η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που υπέβαλε χθες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, με το σκεπτικό ότι «μέσα σε μια συγκυρία διαδοχικών κρίσεων (πανδημία, ακρίβεια, διαχείριση κακοκαιρίας) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του αποδεικνύονται αναποτελεσματικοί και επικίνδυνοι για τη χώρα».

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος είναι ότι -πλην των υπουργών- έχουν γραφτεί να μιλήσουν 220 βουλευτές: 108 από τη ΝΔ, 70 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 17 από το Κίνημα Αλλαγής, 12 από το ΚΚΕ, 5 από την Ελληνική Λύση, 6 από το ΜέΡΑ25 και οι 3 ανεξάρτητοι.

Σήμερα αναμένεται να παρέμβουν έξι μέλη της κυβέρνησης, και συγκεκριμένα, οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, Εργασίας, Κ. Χατζηδάκης, Εσωτερικών Μ. Βορίδης, και οι αναπληρωτές υπουργοί Υγείας Μίνα Γκάγκα, Εξωτερικών Μ. Βαρβιτσιώτης και Εσωτερικών Στ. Πέτσας.

Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τις 8:00 το βράδυ της Κυριακής, με ονομαστική ψηφοφορία. Για να γίνει δεκτή η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, ενώ δεν μπορεί να υποβληθεί νέα πρόταση πριν περάσει εξάμηνο.

Τζανακόπουλος: Ζητάμε συγγνώμη στον πρωθυπουργό που του χαλάμε ένα ακόμη ανέμελο τριήμερο

«Θέλουμε να ζητήσουμε μία συγνώμη ως κοινοβουλευτική ομάδα τον κύριο Μητσοτάκη για το χαλάμε το τριήμερο. Του χαλάμε άλλο ένα ανέμελο τριήμερο» είπε στην αρχή της ομιλίας του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Αυτά έχει η Δημοκρατία δυστυχώς ακόμα και για τους Λουδοβίκους της συμπολίτευσης», ενώ συνέχισε λέγοντας ότι: «Αυτή την πρόταση δυσπιστίας την καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ συναισθανόμενος την ευθύνη του απέναντι στους πολίτες αλλά και σε απόλυτο συντονισμό με το λαϊκό αίσθημα. Σε συντονισμό και σε αντιστοιχία με αυτό που βιώνει και αισθάνεται ο πολίτης σε κάθε γωνιά της Ελλάδος σε συνδυασμό με το πάνδημο «δεν πάει άλλο». Δεν πάει άλλο με τους χιλιάδες νεκρούς από την πανδημία, την κατάρρευση του εσύ, την ακρίβεια που σαρώνει τα λαϊκά νοικοκυριά και λεηλατεί το εισόδημα των εργαζομένων, την θεσμική παρακμή, την διαφθορά, την υπονόμευση της Δημοκρατίας και την ηθική κατάπτωση των πολιτειακών λειτουργιών».

Αναφερόμενος στην κακοδιαχείριση της κακοκαιρίας, ο κ.Τζανακοπουλος σημείωσε ότι πρόκειται για: «Ηθική αποκαθήλωση του εμπνευστή του επιτελικού κράτους, του κυρίου Γεραπετρίτη γιατί τις τελευταίες μέρες μαζί και παράλληλα με την κατάρρευση του δημιουργήματος αυτού που αποδείχτηκε ένα κέλυφος χωρίς κανένα απολύτως περιεχόμενο, εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας μια άλλη ύποπτη και σκοτεινή ιστορία που αποκαλύπτει το βάθος της σήψης, της διαφθοράς και της ηθικής παρακμής που πλέον χαρακτηρίζει το σύνολο της κυβερνητικής λειτουργίας. Η ιστορία συνομιλιών, συναλλαγών, συνδιαλλαγών, και εκβιασμών ιστορία της σχέσης του κυρίου καθηγητή με τον κύριο Φουρθιώτη. Έχετε δώσει το δικαίωμα σε έναν υπόδικο δήθεν δημοσιογράφων εκβιάζει την ελληνική κυβέρνηση».

Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Επιβλαβής για τον τόπο η κυβέρνηση Μητσοτάκη

 Επιβλαβή για τον τόπο και την κοινωνία χαρακτήρισε την κυβέρνηση Μητσοτάκη η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, μιλώντας εκ μέρους των βουλευτών που κατέθεσαν την πρόταση δυσπιστίας.

Το λαϊκό αίτημα και απαίτηση είναι να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη είπε η κα Ξενογιαννακοπούλου, σημειώνοντας ότι "στη Δημοκρατία, σε περιόδους κρίσης ακόμα περισσότερο, δεν υπάρχουν αδιέξοδα".

Ως κυβέρνηση, είστε μέρος της κρίσης, που με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και αντιλήψεις σας, ανατροφοδοτείτε και πολλαπλασιάζετε την κρίση και τις συνέπειες που ζει η κοινωνία. Στο ερώτημα γιατί (ζητείται η) προσφυγή στην κάλπη, ενώ ζούμε μια πολλαπλή υγειονομική, οικονομική και κοινωνική κρίση, η κα Ξενογιαναοπούλου είπε ότι αυτός είναι ακριβώς ο λόγος. Για να την αντιμετωπίσουμε. "Γιατί 'ο λαός σώζει. Δεν σώζεται', όπως είπε ο Νίκος Καζαντζάκης" σημείωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, χειροκροτούμενη από τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Λέμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος και άλλη πολιτική: Ο λαός να δώσει το διέξοδο, προκειμένου να υπάρξει ισχυρή προοδευτική πλειοψηφία, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, που θα φέρει διέξοδο, προοπτική και ελπίδα στο λαό, είπε η κα Ξενογιανακοπούλου.