Πρόταση για αστυνομικούς «big brother», από την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης

Μια προκλητική... made in USA, εισήγηση προχώρησε  η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

cpt136 the associated press

Συγκεκριμένα, η  Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, προτείνοντας την τοποθέτηση καμερών στις στολές τους αλλά και στα περιπολικά, 

Στην επιστολή της προς τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, η ΕΑΥΘΕΣ αναφέρει μεταξύ άλλων πως εάν εφαρμοστούν οι προτάσεις της «θα υπάρχει ακριβής αποτύπωση των πραγματικών περιστατικών και θα σταματήσει η προβολή αποσπασματικών εικόνων που ερμηνεύονται κατά το δοκούν, συντηρώντας έναν άδικο αστικό μύθο εις βάρος μας».

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, υιοθέτησε την προκλητική αυτή πρόταση από την Αμερική- και ίσως για το χατήρι του Άδωνη Γεωργιάδη που σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 την Πέμπτη το πρωί, είπε πώς λατρεύει την αμερικανική αστυνομία και τις μεθόδους της. Συγκεκριμένα, στις «θωρακισμένες» στολές των αστυνομικών της Αμερικής βλέπει πλέον τις  μικροσκοπικές κάμερες! Η body cam, χρησιμοποιήθηκε στις ΗΠΑ, λόγω της διογκούμενης στρατιωτικοποίησης και αυταρχικότητας της αμερικανικής αστυνομίας, ύστερα και από τα  γεγονότα στο Φέργκιουσον του Μιζούρι.

Μετά τις δύο δολοφονίες πολιτών από αστυνομικούς στο Φέργκιουσον τον Αύγουστο του 2014, οι διαμαρτυρίες από από τους πολίτες έγιναν εξέγερση. 

Μετά από όλο αυτό το διάστημα των μεγάλων ταραχών και διαδηλώσεων, σαν απάντηση στην κατά γενική ομολογία – ακόμη κι από ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές – υπερβολική αστυνομική βία και παρουσία στρατιωτικών οχημάτων στους δρόμους, η ατμόσφαιρα παρέμεινε ιδιαιτέρως βαριά και ηλεκτρισμένη, με την Πολιτεία να προσπαθεί να βρει τρόπους να καθησυχάσει το κοινό αίσθημα. 

Μάλιστα όπως ανέφεραν από την  αστυνομική υπηρεσία των ΗΠΑ, αναγκάστηκε να   υιοθετήσει την εν λόγω τεχνολογία, που έχει γίνει ευρέως αποδεκτή στις τάξεις της.

Μπορεί όμως αυτή η πρόταση να ισχύσει στην Ελλάδα; 

Σύμφωνα με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα,  το κενό στο νομικό πλαίσιο, όπως αναφέται στην απόφαση της Αρχής, με το άρθρο 15 του ν. 3917/2011 που εξεδόθη κατόπιν των γνωµοδοτήσεων 1/2009 και 2/2010 της Αρχής, ρυθµίζεται η χρήση συστηµάτων επιτήρησης µε λήψη ή και καταγραφή ήχου ή εικόνας σε δηµόσιους χώρους.Όπως ορίζεται στο άρθρο 14 του νόµου αυτού η εγκατάσταση και λειτουργία τέτοιων συστηµάτων επιτρέπεται για «… γ) την αποτροπή και καταστολή εγκληµάτων που συνιστούν επιβουλή της δηµόσιας τάξης, δ) την αποτροπή και καταστολή εγκληµάτων βίας, εµπορίας ναρκωτικών, κοινώς επικίνδυνων εγκληµάτων, εγκληµάτων κατά της ασφάλειας των συγκοινωνιών και εγκληµάτων κατά της ιδιοκτησίας, όταν µε βάση πραγµατικά στοιχεία συντρέχουν επαρκείς ενδείξεις ότι τελέσθηκαν ή πρόκειται να τελεσθούν τέτοιες πράξεις…» (παρ. 1) µόνο από κρατικές αρχές υπό την προϋπόθεση της τήρησης της αρχής της αναλογικότητας (παρ.2).

Στην παρ. 4 του προαναφερθέντος άρθρου προβλέπεται η έκδοση Προεδρικού ∆ιατάγµατος που θα εξειδικεύει τη ρύθµιση.Έως σήµερα αυτό δεν έχει πραγµατοποιηθεί.Όπως µάλιστα, επισηµάνθηκε επανειληµµένως από την Αρχή στις ετήσιες εκθέσεις της, παρά το ότι από το 2012 έχει υποβληθεί σχέδιο από συσταθείσα οµάδα εργασίας, δεν έχει προχωρήσει η επεξεργασία από το αρµόδιο Υπουργείο µε αποτέλεσµα να µην µπορεί να τεκµηριωθεί η νοµιµότητα της επεξεργασίας προσωπικών δεδοµένων από κανένα δηµόσιο φορέα, µε τη χρήση συστήµατος επιτήρησης για τους σκοπούς του εν λόγω νόµου. 

Στην προκειμένη περίπτωση, η χρήση κάµερας από αστυνοµικό δεν θα µπορούσε να ενταχθεί σε περίπτωση αποκλειστικά προσωπικής ή οικιακής χρήσης, καθώς, ακόµα κι αν η απόφαση για τη χρήση της είναι αποκλειστικά του εν λόγω αστυνοµικού, αυτή γίνεται στο πλαίσιο της επαγγελµατικής και όχι της προσωπικής του δραστηριότητας και µάλιστα σε χώρο που είναι δηµόσιος ή ελεύθερα προσβάσιµος στο κοινό.

Τέτοια χρήση δεν µπορεί να θεωρηθεί νόµιµη, καθώς απουσιάζει η κανονιστική ρύθµιση που θα ανέθετε στην ΕΛ.ΑΣ. την αρµοδιότητα χρήσης φορητών καµερών.

 

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…