Πρόταση για απαγόρευση της προσθήκης μικροπλαστικών σε καλλυντικά, απορρυπαντικά, λιπάσματα

Την απαγόρευση της επί τούτου προσθήκης μικροπλαστικών σε προϊόντα όπως είναι τα καλλυντικά, τα απορρυπαντικά και τα αγροτικά λιπάσματα πρότεινε σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων (ECHA) στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2020, προκειμένου να καταπολεμηθεί η ρύπανση.

ευρωπαϊκή ένωση

Τα μικροσκοπικά κομμάτια από πλαστικό καταλήγουν σε υδάτινες οδούς και ωκεανούς, εντείνοντας την ανησυχία των επιστημόνων για την επίδρασή τους στα θαλάσσια οικοσυστήματα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία εκτιμά πως ο αριθμός των πλαστικών που εναποτίθενται στο περιβάλλον κάθε χρόνο είναι από 70.000 έως 200.000 τόνοι μικροπλαστικών ετησίως, είχε ζητήσει από τον ECHA να καταθέσει πρόταση στο πλαίσιο της στρατηγικής της για τα πλαστικά.

«Ο σκοπός είναι να αποτραπεί η κατάληξη σχεδόν 30.000 τόνων μικροπλαστικών ετησίως στη φύση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ECHA Μάτι Βαΐνιο σε μια διάσκεψη στο Ελσίνκι.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Γίρκι Κατάινεν, ο οποίος μίλησε επίσης στη διάσκεψη, δήλωσε πως η απαγόρευση της ΕΕ θα μπορούσε να θέσει πρότυπα (στάνταρντ) για τις βιομηχανίες σε όλο τον κόσμο.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η πρώτη στον κόσμο που ξεκίνησε μια περιεκτική στρατηγική για τα πλαστικά η οποία αποσκοπεί επίσης στη μείωση των μικροπλαστικών», είπε.

Ο Βαΐνιο προειδοποίησε πως η χρήση μικροπλαστικών θα εξακολουθήσει να αυξάνεται εάν δεν απαγορευθεί.

«Ήταν μια έκπληξη για εμάς το γεγονός πως η γεωργία είναι ο μεγαλύτερος χρήστης μικροπλαστικών», δήλωσε ο Βαΐνιο, αναφερόμενος στην ευρέως χρησιμοποιούμενη τεχνολογία που ενθηκεύει λιπάσματα στο εσωτερικό ενός μικροσκοπικού πλαστικού κελύφους που τα απελευθερώνει σιγά σιγά στο έδαφος αφήνοντας μικροπλαστικά.

Η προτεινόμενη απαγόρευση δεν θα ισχύσει για ορισμένα προϊόντα όπως τα φάρμακα και τα χρώματα.

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας (18/3) ο Τούρκος…