Newsroom

Newsroom

Πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς καταθετών αποκτά το ΣΔΟΕ

Πρόσβαση στις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών από το 2002 μέχρι και σήμερα όλων των πολιτών αποκτά το Σώμα Δίωξης Οικονομικού…

Πρόσβαση στις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών από το 2002 μέχρι και σήμερα όλων των πολιτών αποκτά το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος μέσω εφαρμογής που συνδέει την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων με τη βάση του Τειρεσία.

Η εφαρμογή αυτή αναμένεται να ενεργοποιηθεί την Τρίτη 19 Μαρτίου, με την ειδικά επιφορτισμένη ομάδα του ΣΔΟΕ να αποκτά πρόσβαση στα εκατομμύρια καταθετικών λογαριασμών χωρίς να απαιτείται η λήψη εισαγγελικής εντολής για την άρση του τραπεζικού απορρήτου. Προτεραιότητα θα δοθεί στον έλεγχο των καταθετών της λίστας Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα έχουν πρόσβαση σε στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών της περιόδου 2002 -2013, αλλά και σε κάθε κίνηση από το 2008 και εντεύθεν. Αν χρειάζονται στοιχεία που δεν βρίσκονται στη βάση θα υποβάλλουν αίτημα για άρση του τραπεζικού απορρήτου, τα οποία θα διεκπεραιώνονται από τις εισαγγελικές Αρχές και τις τράπεζες πολύ πιο άμεσα από το συνηθισμένο σήμερα διάστημα των 4-6 μηνών.

Η εφαρμογή για την πρόσβαση των εφοριών στους τραπεζικούς λογαριασμούς χρησιμοποιεί την υποδομή της Τειρεσίας ΑΕ και δημιουργήθηκε από τη συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Οι χρήστες του συστήματος θα έχουν ειδικό κωδικό με τον οποίο θα εισέρχονται στην εφαρμογή που θα τρέχει από μοναδικό κόμβο που συνδέει την ΓΓΠΣ με την βάση του Τειρεσία. Έτσι, θα παρακολουθούνται και οι ίδιοι για το εάν χρησιμοποιούν το σύστημα για καθορισμένους ελέγχους ή αυθαιρετούν κοιτώντας αδιάκριτα λογαριασμούς πολιτών.

Ανδρουλάκης για Φοίβο Ιωαννίδη: Έφυγε ένας από τους πρωταγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα

androulakis

Ανδρουλάκης για Φοίβο Ιωαννίδη: Έφυγε ένας από τους πρωταγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα

«Ένας από τους πιο σημαντικούς πρωταγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα, ο Φοίβος Ιωαννίδης δεν είναι πια…