ΔΚ

Δημήτρης Κανελλόπουλος

Πρόστιμο στο Mega από το ΕΣΡ μέσω της Ελληνικής Αστυνομίας

Πιστεύατε ποτέ πως η Ελληνική Αστυνομία θα έκανε καταγγελία στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης για ένα ρεπορτάζ τηλεοπτικού σταθμού; Και όμως έγινε. Για την εκπομπή του Mega, «Κοινωνία ώρα Mega».

astynomia

 Απίστευτο και όμως αληθινό. Αριθμός πρωτοκόλλου 3133/17.7.2020. Με άλλα λόγια, πήγε η ΕΛ.ΑΣ. και κατήγγειλε στο ΕΣΡ το Mega! Αυτή είναι η δουλειά της άραγε;

Και τι έκανε το ΕΣΡ; Επέβαλε πρόστιμο 20 χιλιάδων ευρώ στο κανάλι λειτουργώντας ως γραφείο επικοινωνίας της ΕΛ.ΑΣ. Στη διάσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΕΣΡ Αθανάσιος Κουτρομάνος και τα μέλη Καλλιόπη Διαμαντάκου, Βασίλειος Καραποστόλης, Νικόλαος Κιάος και Γεώργιος Σαριδάκης. Απόντα ήταν τα μέλη Γεώργιος Πλειός και Ευαγγελία Μήτρου. Τέσσερις ψήφισαν υπέρ του προστίμου κι ένας (δεν ξέρουμε ποιος) ψήφισε να γίνει απλώς σύσταση στο κανάλι.

Η εκπομπή προβλήθηκε στις 16 Ιουλίου 2020 και παρουσίασε ένα ρεπορτάζ για μια συγκέντρωση κατοίκων στα Πατήσια κατά της παρουσίας μεταναστών στην περιοχή τους και τα επεισόδια που ακολούθησαν μετά την οργάνωση παράλληλης αντισυγκέντρωσης από ομάδες αλληλέγγυων προς τους μετανάστες πολιτών.

Η εκπομπή προέβαλε ένα βίντεο που έβγαλε η εφημερίδα μας την προηγούμενη ημέρα στο site μας, το efsyn.gr. Βίντεο στο οποίο εμφανίζονταν αστυνομικοί να κάνουν έλεγχο σε πολίτη και να μεταφορτώνουν, σε ένα μηχανάκι αγνώστου ταυτότητας, κοντάρια κι έναν μηχανισμό που προσομοίαζε σε βόμβα μολότοφ.

Ιδού τα σχόλια που έκανε ο τότε παρουσιαστής της εκπομπής Νίκος Φιλιππίδης, όπως ακριβώς υπάρχουν στον φάκελο που δημιούργησε για την υπόθεση το ΕΣΡ:

«Το συγκεκριμένο βίντεο είναι και δεν έχει υποστεί κάποια επεξεργασία… Αυτό το στειλιάρι το βλέπετε ότι το επιστρέφει στον διαδηλωτή μαζί με τη μολότοφ, την οποία τη φύτεψε στον σάκο του; (Παρουσιαστής: Βλέπετε εκεί, βάζει κάτι μες στην τσάντα του). Ε, τώρα εδώ είναι μια εικόνα χίλιες λέξεις η συγκεκριμένη. Το συγκεκριμένο βίντεο παρακολουθήστε».

Ο συμπαρουσιαστής της εκπομπής προέβη στη συνέχεια στον εξής σχολιασμό: «Τώρα συζητάμε κάτι συγκεκριμένο, το οποίο περιμένουμε απάντηση από την Ελληνική Αστυνομία τι ακριβώς έχει συμβεί. Είναι και άλλα επεισόδια, βλέπουμε εδώ πέρα ότι επιστρέφουν κάποια κοντάρια. Φαίνεται ότι το μηχανάκι αυτό είναι πολιτικό μηχανάκι, δεν είναι μηχανάκι δηλαδή της αστυνομίας. Αρα, αναρωτιόμαστε για ποιον λόγο επιστρέφουν τα στειλιάρια».

Ο Νίκος Φιλιππίδης, κατ’ αρχάς, επικοινώνησε με την «Εφημερίδα των Συντακτών». Έδειξε το βίντεο σχολιάζοντας ταυτόχρονα «ότι ήταν ασαφές το τι ακριβώς γινόταν και το αν το μηχανάκι ήταν της αστυνομίας ή πολίτη, αν δηλαδή τα υλικά κατάσχονταν ή επιστρέφονταν στον συλληφθέντα».

Στη συνέχεια έβγαλε στον αέρα τον αστυνομικό συντάκτη του Mega που μετέφερε την άποψη της αστυνομίας: «Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές επρόκειτο για κατασχεθέν υλικό που φορτωνόταν σε υπηρεσιακή μοτοσικλέτα για να μεταφερθεί προς εξέταση στα εγκληματολογικά εργαστήρια». Οι παρουσιαστές της εκπομπής σημείωσαν, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και το ΕΣΡ, ότι επρόκειτο για σημαντική πληροφορία και μίλησαν για το ζήτημα της προκατάληψης της εικόνας.

Στην απολογία τους στο ΕΣΡ οι υπεύθυνοι του Mega σημείωσαν ότι η εκπομπή ζήτησε από πριν την άποψη της αστυνομίας για το βίντεο, αλλά από την πλευρά της δεν υπήρξε καμία αντίδραση παρά μόνο μετά την προβολή του.

Από την απόφαση του ΕΣΡ μαθαίνουμε με ακρίβεια, λέξη προς λέξη, την άποψη της αστυνομίας: «Την επόμενη ημέρα από την προβολή της εκπομπής, εκδόθηκε επίσημη ανακοίνωση για το θέμα από την Ελληνική Αστυνομία. Σύμφωνα με αυτήν, το επίμαχο βίντεο απεικόνιζε στην πραγματικότητα αστυνομικούς να τοποθετούν σε υπηρεσιακή μοτοσικλέτα κατασχεθέντα κοντάρια που χρησιμοποιήθηκαν εναντίον τους από συλληφθέντες στα επεισόδια πολίτες και έναν αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό που ερρίφθη εναντίον τους χωρίς τελικώς να εκραγεί από ομάδα μη ταυτοποιημένων ατόμων. Η μεταφόρτωση των υλικών έγινε προκειμένου αυτά να χρησιμοποιηθούν ως πειστήρια έκνομων ενεργειών των συλληφθέντων κατά τα επεισόδια προσώπων, αλλά και αγνώστου ταυτότητας παραβατών».

Έρχεται λοιπόν το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και υιοθετεί πλήρως τον ισχυρισμό της Ελληνικής Αστυνομίας. Τον θεωρεί θέσφατο. Και αποφασίζει ότι το Mega «παραβίασε -εκ προθέσεως- τις υποχρεώσεις του» επειδή παραπληροφόρησε «το κοινό σχετικά με το περιεχόμενο προβαλλόμενου βίντεο και παρουσιάζοντας απλές πιθανολογήσεις ως τετελεσμένα γεγονότα».

Και έτσι του επέβαλε πρόστιμο 20 χιλιάδες ευρώ! Δεν είναι καταπληκτικό; Και, ταυτόχρονα, τρομακτικό;

Πηγή: ΕφΣυν

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

ap briths

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

Το αεροσκάφος βρέθηκε σε απόσταση μόλις 1,5 μέτρου από... αδέσποτο drone που πετούσε σε υπερβολικά…

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

michos ilias 1

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή ή μη 26 κατηγορουμένων - Συγκεντρώσεις υποστήριξης…