Newsroom

Newsroom

Πρόστιμα σε δημόσια σχολεία από το ΙΚΑ

ΙΚΑ

sxoleio 2

Το ΙΚΑ επέβαλε πρόστιμα σε δημόσια σχολεία λόγω της καθυστέρησης καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών των ωρομισθίων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών, ενώ το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας ήταν υπεύθυνο για την καθυστέρηση της μισθοδοσίας τους! Με αυτόν τον τρόπο, ακόμα και τα σχολεία αντιμετώπιζονται ως φοροδιαφεύγουσες εταιρείες, την στιγμή που σε αυτήν την περίπτωση, ο ρόλος τους ήταν καθαρά διαμεσολαβητικός.

Σχετική ερώτηση υποβλήθηκε από 4 βουλευτές του ΚΚΕ.

Όπως αναφέρουν στην ερώτησή τους, η καθυστέρηση οφειλόταν στο γεγονός ότι το Υπουργείο Παιδείας, ειδικά την περίοδο 2010-11 καθυστερούσε τη μισθοδοσία, με αποτέλεσμα και οι διευθύνσεις των σχολείων να καθυστερούν να καταθέσουν τις ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ.

“Το ΙΚΑ (δηλαδή το κράτος) ζητά τις εισφορές από τους καθυστερημένους μισθούς των εργαζομένων στα σχολεία, όταν , στην προκειμένη περίπτωση, ο εργοδότης που καθυστέρησε τις πληρωμές είναι το ίδιο το κράτος!”, τόνισαν οι βουλετές του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Στην ανακοίνωση της ΟΛΜΕ τονίζεται ότι “καλείται το σχολείο να πληρώσει ένα υπέρογκο πρόστιμο στο ΙΚΑ, χωρίς υπαιτιότητα του ίδιου αφού ο ρόλος του ήταν καθαρά μεσολαβητικός”.

Σύμφωνα με την ΟΛΜΕ, η μόνη εμπλοκή του σχολείου ήταν ότι βεβαίωνε την εργασία των ωρομίσθιων-αναπληρωτών εκπαιδευτικών και όταν έρχονταν καθυστερημένα τα εντάλματα πληρωμών, πληρώνονταν καθυστερημένα τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι εισφορές στο ΙΚΑ. Τα σχολεία δεν διέθεταν οργανωμένα λογιστήρια και οι μισθοδοτικές καταστάσεις ωρομισθίων-αναπληρωτών εκδίδονταν με ευθύνη των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη