Προσωρινός ΑΜΚΑ ξανά για τους πρόσφυγες

Η απόφαση του Γιάννη Βρούτση να καταργήσει τον ΑΜΚΑ για τους πρόσφυγες είχε προκαλέσει σοβαρά προβλήματα καθώς και επικρίσεις προς την κυβέρνηση εδώ και σχεδόν έναν χρόνο.

NewsRoom 02/04/2020 | 16:24

«Η Χώρα μας δεν ειναι ξέφραγο αμπέλι» έγραφε με ύφος ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης λίγες ημέρες μετά τις εκλογές του Ιουλίου του 2019, αναφερόμενος στην απόφασή του να διακόψει την παροχή ΑΜΚΑ σε μετανάστες και πρόσφυγες, προκαλώντας δεκάδες αντιδράσεις και δημιουργώντας σειρά σοβαρών προβλημάτων τους επόμενους μήνες καθώς η ιατρική περίθλαψη προσφύγων και μεταναστών είχε γίνει πρακτικά αδύνατη.

Ωστόσο, πριν ακόμη κλείσει χρόνο η «καινοτομία» του υπουργού, η κυβέρνηση σπεύδει να κάνει μια ακόμη κωλοτούμπα επαναφέροντας τον ΑΜΚΑ (ή τουλάχιστον κάτι σαν τον ΑΜΚΑ) για όλους τους αιτούντες άσυλο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, τίθεται σε εφαρμογή η Κοινή Υπουργική Απόφαση 199/31-01-2020, η οποία αφορά την παροχή Προσωρινού Αριθμού Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ) και απευθύνεται στο σύνολο των αιτούντων άσυλο στην ελληνική επικράτεια.

Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ξεκαθαρίζει ότι ο συγκεκριμένος αριθμός ασφάλισης, χορηγείται με το που κατατίθεται το δελτίο αίτησης ασύλου στην υπηρεσία Ασύλου, εξασφαλίζοντας υγειονομική περίθαλψη και παύει να ισχύει σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης. Σε περίπτωση έγκρισής της πάντως, τότε παραχωρείται Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ).