Newsroom

Newsroom

"Προσωρινή λύση" για το ακτινοθεραπευτικό τμήμα στο "Αγλαΐα Κυριακού" από το υπουργείο

Απόφαση με την οποία αντιμετωπίζεται το άκρως σημαντικό πρόβλημα λειτουργίας του μοναδικού στη χώρα ακτινοθεραπευτικού τμήματος για παιδιά με καρκίνο στο νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού», έλαβε το υπουργείο Υγείας. «Προσωρινή λύση» χαρακτηρίζει την απόφαση το σωματείο Φλόγα.

paidon 1

Απόφαση με την οποία αντιμετωπίζεται το άκρως σημαντικό πρόβλημα λειτουργίας του μοναδικού στη χώρα ακτινοθεραπευτικού τμήματος για παιδιά με καρκίνο στο νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού», έλαβε το υπουργείο Υγείας. «Προσωρινή λύση» χαρακτηρίζει την απόφαση το σωματείο Φλόγα.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χθες το υπουργείο, αποφασίστηκε ο διορισμός σε μόνιμη θέση ειδικευμένης ιατρού Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας ενώ ταυτόχρονα παρατάθηκε η θητεία του επικουρικού ιατρού που υπηρετεί στο τμήμα.

Το τμήμα –που κινδύνευε με λουκέτο λόγω έλλειψης προσωπικού– πλέον, σύμφωνα με τα όσα τουλάχιστον ισχυρίζεται το υπουργείο Υγείας, είναι απόλυτα διασφαλισμένο.

«Η διασφάλιση της παροχής δημόσιας και δωρεάν Υγείας σε όλο τον ελληνικό λαό, πόσο μάλλον σε παιδιά, ήταν, είναι και θα παραμείνει απόλυτη προτεραιότητα της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και της Κυβέρνησης», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Βέβαια, όπως δήλωσε στο koutipandoras.gr η Πρόεδρος της Φλόγας (Σύλλογος γονιών παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια), Μαρία Τρυφωνίδη, «πρόκειται για μια προσωρινή λύση από το υπουργείο».

«Οι γιατροί χρειάζονται χρόνο. Δεν νιώθουμε ακόμα ασφάλεια», συμπλήρωσε.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του υπουργείου που δημοσιεύθηκε στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης (αριθμ. Α2α/Γ.Π./48822/10−7−2015, ΦΕΚ 39/ΤΕΥΧΟΣ Γ/28.7.2015) η θητεία του δεύτερου επικουρικού που προσελήφθη το Μάιο του 2015 συνεχίζεται κανονικά ενώ ταυτόχρονα προκηρύσσεται άμεσα θέση εξειδικευμένου επικουρικού ιατρού με διετή θητεία, ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας.

Ειδικό προσόν που θέτει το υπουργείο είναι η 18μηνη αποδεδειγμένη κλινική εμπειρία του γιατρού στην παιδιατρική ακτινοθεραπεία.

Ουσιαστικά, το παραπάνω σημαίνει ότι ο γιατρός θα προσαρμοστεί άμεσα στο Τμήμα, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο ή ακόμα και μηδενίζοντας τα όποια προβλήματα θα προέκυπταν εάν δεν διέθετε την απαραίτητη προϋπηρεσία και εμπειρία.

Στο εν λόγω ζήτημα είχε αναφερθεί αναλυτικά στην ανακοίνωσή της η Φλόγα.

Συγκεκριμένα έγραψε: «Το Υπουργείο Υγείας οφείλει να γνωρίζει και αναγνωρίζει τις ιδιαιτερότητες της ιατρικής επιστήμης. Οι ιατροί που φεύγουν σε σύνταξη και δεν αντικαθίστανται, συνεχώς αυξάνονται. Οι νέοι γιατροί που -ίσως- θα μπουν αργότερα, δεν θα είναι σε θέση να ασκήσουν σωστή ιατρική, χωρίς συνεργασία με τους παλαιότερους. Αν σταματήσει η διαρκής, ομαλή ανανέωση προσώπων, διακόπτεται η αλυσίδα της ενημέρωσης και μετάδοσης της γνώσης της ιατρικής και τα χρόνια που θα ακολουθήσουν θα δούμε την απαξίωση της ιατρικής φροντίδας, άσχετα από τον αριθμό των ιατρών που θα υπηρετούν. Αντίθετα με άλλες επιστήμες, η ιατρική βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη και απαιτεί συνεχή ενημέρωση και υψηλό αίσθημα ευθύνης. Απαιτεί εκτός από συνέπεια και συνέχεια».

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση που υπογράφει ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ανακοινώνεται και η άμεση προκήρυξη μόνιμης θέσης Επιμελήτριας Α. Όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Φλόγα, «το υπουργείο θα πρέπει να δώσει ημερομηνία πρόσληψης και όχι προκήρυξης».

«Πολλά έχουμε ακούσει, γι’ αυτό το λόγο διατηρούμε τις αμφιβολίες έως ότου ανακοινωθεί η ημερομηνία», σημειώνει η κ. Τρυφωνίδη ενώ υπογραμμίζει ότι στο Τμήμα πρέπει να εργάζονται τουλάχιστον 3 μόνιμοι Ιατροί.

Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές του 2014 η λειτουργία του τμήματος ήταν προβληματική όσον αφορά την «κάλυψη των καθημερινών αναγκών των παιδιών από πλευράς προσωπικού».

 

Ιωαννίδης: Φραστικό επεισόδιο με οπαδό – «Εγώ δεν τιμάω το τριφύλλι, που παίζω με έξι ενέσεις;» (video)

Ιωαννίδης

Ιωαννίδης: Φραστικό επεισόδιο με οπαδό – «Εγώ δεν τιμάω το τριφύλλι, που παίζω με έξι ενέσεις;» (video)

Μετά την νέα ήττα του Παναθηναϊκού, αυτή τη φορά από τον Άρη, υπήρξε ένα επεισόδιο…