Πρόσκληση της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ μόνο με "ναι" στο δημοψήφισμα ξεκαθαρίζει ο Στόλτενμπεργκ

O γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε σήμερα από το Λουξεμβούργο ότι το ΝΑΤΟ θα καλέσει την πΓΔΜ να γίνει πλήρες μέλος της Συμμαχίας, μόνο αν επικυρώσει τη συμφωνία του ονόματος και αν υπερισχύσει το «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα.

5b30cc901dc5249c538b45c9

Προσερχόμενος στο συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ, στο οποίο μετέχει και ο γγ του ΝΑΤΟ, ο κ. Στόλτενμπεργκ ερωτηθείς σχετικά με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της πΓΔΜ απάντησε αυτή είναι μία απόφαση που θα λάβουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής στις 12 Ιουλίου, στις Βρυξέλλες.

«Αναμένω και ελπίζω ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ θα μπορέσουν να συμφωνήσουν στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων (με την πΓΔΜ)» ανέφερε ο κ. Στόλτενμπεργκ. Σημείωσε, ωστόσο, ότι το ΝΑΤΟ θα προσκαλέσει την πΓΔΜ να γίνει πλήρες μέλος μόνο όταν επικυρωθεί η συμφωνία της ονομασίας. «Χρειαζόμαστε την πλήρη επικύρωση και τη θετική ψήφο στο δημοψήφισμα» τόνισε ο γγ του ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας παράλληλα την «ιστορική» σημασία της συμφωνίας, η οποία είναι μία «ιστορική ευκαιρία» για τη χώρα να γίνει πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ.

Διαβάστε σχετικά: Δύο ακαδημαϊκοί αναλύουν στο koutipandoras.gr σημείο προς σημείο τη συμφωνία για το Μακεδονικό

Στη συνέχεια, ο κ. Στόλτενμπεργκ κάλεσε τον λαό της πΓΔΜ να εκμεταλλευτεί αυτήν την ευκαιρία και να στηρίξει τη συμφωνία της ονομασίας, υποστηρίζοντας ότι αν δεν γίνει αυτό δεν θα υπάρξει πρόσκληση από το ΝΑΤΟ για να γίνει η χώρα πλήρες μέλος της Συμμαχίας. «Είναι μία μοναδική ευκαιρία που πρέπει να την εκμεταλλευτούμε. Στηρίζω σθεναρά τη συμφωνία» επισήμανε.

Το υπουργείο Εξωτερικών έστειλε τις επιστολές για την πΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ

Έστειλε τελικά σήμερα (μία ημέρα πριν τη κρίσιμη σύνοδο των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ) τις επιστολές σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε. ο ΥΠΕΞ 

Ο Νίκος Κοτζιάς έστειλε στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ τις επιστολές για την ένταξη της γειτονικής χώρας στην Ευρωατλαντική Συμμαχία και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν φαίνεται η πΓΔΜ να λαμβάνει ημερομηνία ένταξης καθώς η γαλλική πλευρά αντιδρά, τουλάχιστον προς το παρόν, στο ενδεχόμενο διεύρυνσης της Ε.Ε.

«Για τους Γάλλους προέχει τη σταθεροποίηση της ευρωζώνης», λέει ανώτατος διπλωμάτης στο documentonews.gr «και αναμένουμε εντός του επομένου 48ωρου και ειδικότεα στην αυριανή σύνοδο των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ να δούμε που θα καταλήξει το παζάρι με το Βερολίνο».

Tην ίδια ώρα ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στο Euractiv, καλεί τους ευρωπαίους ομολόγους του να είναι «όσο σκληροί θέλουν» με Αλαβανία και πΓΔΜ αλλά «να μην κόψουν την Ευρωπαϊκή προοπτική των δύο χωρών». Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς, «η Ευρώπη πρέπει να κρατήσει τον λόγο της για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία» και οι δύο χώρες πρέπει «να ενταχθούν σε μια διαδικασία “monitoring” και “screening”».

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

ataman 2 1

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού μίλησε μετά την ήττα της ομάδας του, δίνοντας σήμα ανασύνταξης και…

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

ΡΕΝΤΗ

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

Αντιμέτωποι με βαριές ποινικές διώξεις είναι πλέον οι 67 συλληφθέντες για την υπόθεση της δολοφονίας…

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

εβρος

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

Ένα πολύ σοβαρό περιστατικό έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των περιστατικών παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων…