Το προσφυγόπουλο που έκανε πραγματικότητα το ποδοσφαιρικό όνειρο

Ο 15χρονος πρόσφυγας από το Κονγκό, Φράνσις Κολόμπο, έπαιξε για πρώτη φορά με τη φανέλα του Αιολικού και ο προπονητής του, Aπόστολος Στύλος, μιλάει στο Κουτί της Πανδώρας για τον μικρό που δεν θέλει να φεύγει από το γήπεδο.

μπάλα

Ο Φράνσις Κολόμπο μεγάλωσε νωρίς. Ήταν περίπου δέκα ετών, όταν οδηγήθηκε στην προσφυγιά μαζί τους γονείς τους και το μεγάλο ταξίδι τους έφερε μέσω Ασίας στο νησί της Λέσβου, με μια βάρκα από τα απέναντι παράλια. Μεγάλωσε στον καταυλισμό της Μόριας και μέσα στο σκοτάδι, οτιδήποτε μπορούσε να παίξει το ρόλο της μπάλας του έδινε φως. Ξέκλεβε ποδοσφαιρικές παραστάσεις όταν βρισκόταν μπροστά σε καμιά τηλεόραση, κλοτσούσε πέτρες και κουτάκια ανάμεσα στις σκηνές, με όνειρο κάποια στιγμή να πατήσει κανονικό αγωνιστικό χώρο. Ο μικρός από τη Δημοκρατία του Κονγκό δεν σταμάτησε ποτέ να ονειρεύεται. Πήρε άσυλο και μπήκε στην προσφυγική ομάδα Cosmos FC, που δημιουργήθηκε πριν από δύο χρόνια για να προσφέρει μια διέξοδο σε όσα παιδιά έβλεπαν την παιδικότητά τους να χάνεται στις δύσκολες συνθήκες της Μόριας. Να τους φέρει κοντά με ένα «εργαλείο» που συχνά αποδεικνύεται καταλυτικό, την ασπρόμαυρη θεά. Και το ταλέντo γρήγορα έγινε αντιληπτό από τον Αιολικό, ο οποίος αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής.

Η ομάδα της Μυτιλήνης ανέλαβε να του παρέχει τα προς το ζην. Ένα σπίτι για να κοιμηθεί, την διατροφή, τις συνθήκες για να μάθει ελληνικά. Ο Φράνσις, άλλωστε, ήταν μόνος στη Μόρια, καθώς ο πατέρας με τον αδερφό του βρίσκονται σε άλλη δομή, στα Γιάννενα. Και φυσικά τον ενέταξε στις προπονήσεις, αφού κατάφερε να ξεπεράσει το εμπόδιο της γραφειοκρατίας, το οποίο ισχύει για όλα τα προσφυγόπουλα. Για την έκδοσή του απαιτούνται μια σειρά από έγγραφα, μεταξύ των οποίων και ένα χαρτί που να βεβαιώνει ότι δεν έχει δελτίο στην χώρα από την οποία προέρχεται, όπως και φυσικά απόδειξη ιθαγένειας. Για ένα παιδί πρόσφυγα, που ίσως έχει χάσει την οικογένειά του ή δεν ξέρει σε ποιο μέρος του κόσμου βρίσκονται, αυτό είναι συχνά αδύνατο. Τελικά, ο Φράνσις κατάφερε με τη βοήθεια ενός συγγενή του να συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα και να βγάλει δελτίο.

Ο τεχνικός του Αιολοικού, Απόστολος Στύλος, τονίζει στο Κουτί της Πανδώρας: «Εγώ τον βρήκα στην ομάδα. Τον είχαν εντοπίσει οι άνθρωποι μας μέσω από την ομάδα Cosmos και συμμετείχε από την πρώτη μέρα στις προπονήσεις. Φαινόταν από τότε ότι υπάρχει ταλέντο. Επίσης σε σχέση με την ηλικία του πολύ προχωρημένος και μακάρι να έχει ανάλογη συνέχεια. Πιστεύω θα έχει, γιατί είναι ένα παιδί που βασίζεται στη δουλειά».

Η ένταξη του Κολόμπο στην ομάδα ήταν ομαλότατη και ο 15χρονος έγραψε το πρώτο κεφάλαιο της δικής του ποδοσφαιρικής ιστορίας την Κυριακή. Περίπου είκοσι λεπτά πριν τη λήξη του αγώνα ο Στύλος τον κάλεσε από τον πάγκο. Του έδωσε οδηγίες και στο 78′ της αναμέτρησης με τη Θύελλα Καμαρίου, πέρασε αλλαγή, κάνοντας το όνειρό του πραγματικότητα. Έσκυψε στο χορτάρι, έκανε τη σταυρό του και έπαιξε για πρώτη φορά σε επίσημο αγώνα με τη νέα του ομάδα, η οποία νίκησε 2-1. Η είδηση της πρώτης του συμμετοχής πήρε μεγάλη έκταση, όμως σύμφωνα με τον Στύλο ο λόγος που έπαιξε δεν αποτελεί κάποιου είδους κίνηση καλής θέλησης. Έγινε επειδή ο μικρός το αξίζει. «Είναι σε πολύ κατάσταση, δεν του γίνεται χάρη. Με την αξία του πήρε χρόνο συμμετοχής και θεωρώ ότι και στα επόμενα παιχνίδια θα προσπαθήσω να του δώσω όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο συμμετοχής κι ο μόνος λόγος γι’ αυτό είναι ότι μπορεί να μας βοηθήσει».

«Είμαι πολύ χαρούμενος. Ειλικρινά αισθάνομαι πολύ όμορφα. Σήμερα έκανα την πρώτη μου συμμετοχή με τη μεγάλη ομάδα του Αιολικού στο πρωτάθλημα και χαίρομαι που καταφέραμε να κερδίσουμε και συνδυάστηκε έτσι το ντεμπούτο μου με τη νίκη. Θέλω να ευχαριστήσω τους ανθρώπους της ομάδας, που μου δίνουν αυτήν την ευκαιρία να κάνω το όνειρο μου πραγματικότητα, να παίξω ποδόσφαιρο στην Ευρώπη. Νιώθω πολύ ξεχωριστά που ο προπονητής μου με επέλεξε να αγωνιστώ σε ένα τόσο κρίσιμο σημείο του παιχνιδιού. Τον ευχαριστώ για όλες τις συμβουλές του, όπως και τους συμπαίκτες μου, που από την πρώτη στιγμή με βοήθησαν να ενσωματωθώ στην ομάδα και συνεχίζουν να το κάνουν για να γίνομαι καλύτερος. Υπόσχομαι σε όλους στον Αιολικό να ανταποδώσω αυτήν την εμπιστοσύνη μέσα και έξω από το γήπεδο», είπε ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής στο Sport Lesvos.

«Κοιτάζοντας πίσω στα όσα έκανε για μένα η οικογένειά μου, το να βρίσκω κίνητρο για τον εαυτό μου ήταν λίγο πιο εύκολο από ό,τι γίνεται συνήθως», είχε πει ο Αλφόνσο Ντέιβις, ένα άλλο προσφυγόπουλο που έφτασε να παίζει στην Μπάγερν Μονάχου. Για τον Κολόμπο ισχύει ακριβώς το ίδιο. «Ξέρει πως είναι τα δύσκολα, είναι μάχη για μια καλύτερη ζωή και η συμπεριφορά του είναι κάτι που σε κερδίζει. Δεν χορταίνει δουλειά, δεν θέλει να φεύγει από το γήπεδο και βελτιώνεται καθημερινά», λέει στο Κουτί της Πανδώρας ο προπονητής του.

Οι δύσκολες μέρες της προσφυγιάς ανήκουν στο παρελθόν, καθώς όλοι στην ομάδα προσπαθούν να επικεντρώνονται μόνο στο παρόν και το μέλλον. «Είναι λίγο λεπτό το θέμα, κάποια στιγμή μόνο στην αρχή είχαμε συζητήσει γι’ αυτά που πέρασε, μετά επικεντρωθήκαμε στο πώς θα τον βοηθήσουμε αγωνιστικά και στην ένταξή του στην ομάδα. Έχει γίνει άμεσα, από την πρώτη μέρα και μάλιστα είναι οι σχέσεις του σε πολύ καλό επίπεδο με όλους είναι απίστευτος χαρακτήρας, προσαρμόζεται στα πάντα. Είναι μικρός πρέπει να δουλέψει πολύ δεν ξέρω, είναι το μοναδικό παιδί που δεν φοβάμαι ότι αυτός ο ντόρος θα αλλοτριώσει το χαρακτήρα του, είναι χαμηλών τόνων απλώς πρέπει να υπάρξει μέτρο να μην ξεφύγει η κατάσταση με τη δημοσιότητα. Είναι ένας χαρακτήρας που το διαχειρίζεται πολύ καλά», καταλήγει στο Κουτί της Πανδώρας ο Απόστολος Στύλος. Ο Αιολικός, άλλωστε, έχει προσφυγικές ρίζες και έδειξε στην πράξη ότι σέβεται την ιστορία του

Βίντεο–ντοκουμέντο κατέγραψε τη δράση των διαρρηκτών στα βόρεια προάστια – Κλωτσούν μέχρι να σπάσουν την πόρτα

433589017 703248218462576 2760550193709265598 n

Βίντεο–ντοκουμέντο κατέγραψε τη δράση των διαρρηκτών στα βόρεια προάστια – Κλωτσούν μέχρι να σπάσουν την πόρτα

Bίντεο ντοκουμέντο με τη σπείρα που ξάφριζε σπίτια σε Εκάλη και Νέα Ερυθραία - Αίσθηση…

Έλενα Ακρίτα: Ξεμπρόστιασε τα γέλια Βορίδη και Μιχαηλίδου στη Βουλή – «Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι» (εικόνα)

Ακρίτα 1

Έλενα Ακρίτα: Ξεμπρόστιασε τα γέλια Βορίδη και Μιχαηλίδου στη Βουλή – «Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι» (εικόνα)

Την ώρα που συζητούσαν για τους 57 νεκρούς των Τεμπών, ο Βορίδης με τη Μιχαηλίδου…

Αρπάχτηκαν on air Τζίμα και Πρετεντέρης για τον Καραμανλή: «Αυτό είναι άποψή σου Γιάννη, η δική μου είναι άλλη» (video)

Καταγραφή 13

Αρπάχτηκαν on air Τζίμα και Πρετεντέρης για τον Καραμανλή: «Αυτό είναι άποψή σου Γιάννη, η δική μου είναι άλλη» (video)

Για τη βουλευτική ασυλία και τη δικαιοσύνη στην περίπτωση του Αχιλλέα Καραμανλή αρπάχτηκαν η Ράνια…

Τέμπη: Λαϊκισμός Σκέρτσου – Εμφανίσθηκε με φωτογραφία του αδικοχαμένου του αδερφού

akis skertsos

Τέμπη: Λαϊκισμός Σκέρτσου – Εμφανίσθηκε με φωτογραφία του αδικοχαμένου του αδερφού

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κερδίσει συμπάθειες και συμπόνοια, ο γαλάζιος Υπουργός σύγκρινε την πρόβλημα…

Πύρρος Δήμας: Ξεσήκωσε το Twitter αλλά όχι για κάποιο μετάλλιο – Τα σχόλια για τους φράχτες που έφεραν αντιδράσεις

Πύρρος Δήμας

Πύρρος Δήμας: Ξεσήκωσε το Twitter αλλά όχι για κάποιο μετάλλιο – Τα σχόλια για τους φράχτες που έφεραν αντιδράσεις

Μια φωτογραφία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μια υποψηφιότητα και δυο αναρτήσεις για τον φράχτη στον…