ΒΑ

Βασίλης Ανδριανόπουλος

Προσφυγόπουλα μαθαίνουν βιολί σε καταυλισμό στη Λέσβο

Παιδιά που πέρασαν με σαπιοκάραβα το Αιγαίο για να γλιτώσουν από τον πόλεμο βρίσκουν στιγμές γαλήνης στο ωδείο του καταυλισμού Καρά Τεπέ όπου διαμένουν.

βιολια1

Η μουσική αποτελεί βάλσαμο για την ψυχή. Εχει τη δυνατότητα να ενώνει ανθρώπους διαφορετικών πολιτισμών και εθνικοτήτων, οι οποίοι, άσχετα από τις κακοτυχίες και τις κακουχίες που έχουν βιώσει, ενώνονται υπό τον ήχο των μελωδιών αυτής της παγκόσμιας γλώσσας. Με αυτήν τη σκέψη κατά νου, δυο μετανάστριες, η Ανχελα Αρμπελάες και η κόρη της Φραντζέσκα Ρόκα, ίδρυσαν στον προσφυγικό καταυλισμό Καρά Τεπέ στη Λέσβο ένα ιδιόμορφο ωδείο για τα προσφυγόπουλα που διαμένουν εκεί. Στόχος ήταν τα παιδιά να ταξιδέψουν μέσω της μουσικής σε μέρη που έστω και για λίγο δεν υπάρχουν βόμβες, θάνατοι, αγωνιώδη ταξίδια με σαπιοκάραβα στο Αιγαίο και καθημερινή αγωνία για το μέλλον τους.

Η Ανχελα Αρμπελάες έφτασε στη χώρα μας το 1998 από την Κολομβία, ύστερα από υποτροφία που κέρδισε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Η ζωή στην Κρήτη κέρδισε την οικογένεια, η οποία τελικά αποφάσισε να μείνει μόνιμα στην Ελλάδα. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Ανχελα στάλθηκε σε δημοσιογραφική αποστολή στη Λέσβο, προκειμένου να καλύψει τις εξελίξεις της αθρόας προσφυγικής ροής. «Γρήγορα όμως αποφάσισα να ασχοληθώ πιο ενεργά, να είμαι μέρος της λύσης» εξομολογείται. Τελικά, φτάνει στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ, όπου διαμένουν περίπου 1.000 άτομα, όλα μέλη οικογενειών. «Με τα ελάχιστα χρήματα που διαθέταμε αγοράσαμε κάποια βιολιά, ενώ φτιάξαμε και άλλα με υλικά που μαζέψαμε από σκουπίδια».  Η ίδια δεν ξέρει να παίζει βιολί ‒διδάσκει φλάουτο‒, αλλά με τα πρώτα αυτά βιολιά τα παιδιά έπαιζαν μιμητικά.

Οταν έφτασε στο νησί η Φραντζέσκα ‒τελειόφοιτη της Ακαδημίας Μουσικής και Χορού της Ιερουσαλήμ‒, έφερε μαζί της τέσσερα βιολιά. Από εκείνο το σημείο και μετά τα μαθήματα γίνονται πιο εντατικά, τα παιδιά αρχίζουν και συρρέουν. Η πλατφόρμα μουσικής εκπαίδευσης Art Angels Relief Team έχει πλέον ιδρυθεί. Σύντομα, το πρόγραμμα γίνεται γνωστό και βιολιά χαρίζονται από όλο τον κόσμο. «Πλέον έχουμε περίπου 65 έγχορδα όργανα, ανάμεσά τους κοντραμπάσο, τσέλο και βιόλα. Οι μαθητές μας είναι 85 παιδιά, ηλικίας 4-17 χρόνων, και προέρχονται από διάφορες χώρες. Τα παιδιά μέσα σε κοντέινερ μαθαίνουν να παίζουν ευρωπαϊκή μουσική, Χατζιδάκι, Ξυλούρη, καθώς και επιλεγμένα τραγούδια από τις χώρες καταγωγής τους, ενώ συμμετέχουν και στο εργαστήρι εικαστικής τέχνης που δημιουργήσαμε» προσθέτει η Ανχελα. Η τοπική κοινωνία, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, είναι κοντά στην ομάδα, όπως φάνηκε από το πλήθος κόσμου που κατέκλυσε το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, όπου τα προσφυγόπουλα έδωσαν συναυλία μαζί με μαθητές της Λέσβου. 

«Ηταν πολύ συγκινητικό να βλέπεις τα παιδιά να παίζουν μαζί. Αλλωστε, ο πολιτισμός είναι το εφόδιο προκειμένου να απαλύνονται οι εντάσεις και οι συγκρούσεις» υπογραμμίζει η εμπνεύστρια της πρωτοβουλίας. «Μέσω της μουσικής ενασχόλησης τα παιδιά μαθαίνουν να δρουν συλλογικά, αποκτούν πειθαρχία και αυτοπεποίθηση. Δεν κάναμε κάτι ιδιαίτερο, απλώς δίνουμε στα παιδιά κουράγιο να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Τι καλύτερο από το να προσφέρεις αυτά που ξέρεις στα παιδιά, που είναι το μέλλον;».

Στο πλευρό Ελλήνων αθλητών της ξιφασκίας ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων η ΚΑΕ Παναθηναϊκός

ξοφασκια

Στο πλευρό Ελλήνων αθλητών της ξιφασκίας ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων η ΚΑΕ Παναθηναϊκός

Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός γνωστοποίησε μέσω ανακοίνωσής, την παράταση χρήσης του ΟΑΚΑ από την Ελληνική Ομοσπονδία…

Τέμπη: «Μας εξόργισε η κ. Αδειλίνη» – Τρεις συγγενείς θυµάτων απαντούν µέσω του Documento

Καρυστιανού 1

Τέμπη: «Μας εξόργισε η κ. Αδειλίνη» – Τρεις συγγενείς θυµάτων απαντούν µέσω του Documento

Τρεις συγγενείς θυµάτων απαντούν µέσω του Documento στους ισχυρισµούς της εισαγγελέα του Αρειου Πάγου, η…

Στέφανος Κασσελάκης: «Η καπηλεία του πατριωτισμού, της πίστης, της οικογένειας τελειώνει εδώ»

Κασσελάκης

Στέφανος Κασσελάκης: «Η καπηλεία του πατριωτισμού, της πίστης, της οικογένειας τελειώνει εδώ»

Στο μήνυμα του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημείωσε ότι σε όλες τις αφηγήσεις του είναι…

Αρχαιολόγος της Ολυμπίας καταγγέλλει τους διοργανωτές Αφης της Ολυμπιακής Φλόγας

olympiaki floga

Αρχαιολόγος της Ολυμπίας καταγγέλλει τους διοργανωτές Αφης της Ολυμπιακής Φλόγας

Όπως καταγγέλλει δημόσια ο Αρχαιολόγος στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος που εργάζεται επί 20…

Εγκλωβισμένοι Έλληνες στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι – Έκκληση για βοήθεια από τις ελληνικές Αρχές

dubai kakokairia arthrou

Εγκλωβισμένοι Έλληνες στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι – Έκκληση για βοήθεια από τις ελληνικές Αρχές

Περίπου 60 Έλληνες από διάφορες περιοχές της χώρας, έχουν εγκλωβιστεί στο αεροδρόμιο μην μπορώντας να…