ΧΜ

Χριστίνα Μαργιώτη

Προσφυγικό: Κρατική αδιαφορία για την διαλεύκανση της δολοφονίας της 22χρονης στον Έβρο

Οι Ελληνικές αρχές καλούνται να απαντήσουν στα εξής ερωτήματα.

EVROS 1024x683 1

Το κορμί μιας νεαρής κοπέλας ξέβρασε ο Έβρος το βράδυ του Σαββάτου. Το κορίτσι έχασε την ζωή του (όπως εκατοντάδες αγόρια και κορίτσια) στην προσπάθειά του να περάσει μαζί με άλλους 11 πρόσφυγες στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της αστυνομίας λίγο πριν τις 9 το βράδυ η ομάδα των προσφύγων εντοπίστηκε από τις ελληνικές δυνάμεις την στιγμή που επιβιβάζονταν σε πλαστική βάρκα με σκοπό να περάσουν από την τούρκικη στην ελληνική ακτή.

Η ΕΛ.ΑΣ αναφέρει επίσης ότι αφού χρησιμοποίησε φακούς και εκφράσεις τύπου: «Αστυνομία – Γυρίστε πίσω», άκουσε πυροβολισμούς από άγνωστη κατεύθυνση. Οι Έλληνες αστυνομικοί συνειδητοποιώντας πως οι ριπές συνεχιζόταν έσπευσαν να καλυφθούν πυροβολώντας προειδοποιητικά (πάντα) και (πάντα) στον αέρα. Το αποτέλεσμα της ασαφούς δράσης της ΕΛ.ΑΣ. αποτυπώνεται ως εξής στο σχετικό δελτίο τύπου: «πέντε από τους μετανάστες αποβιβάστηκαν από αυτή, ενώ οι υπόλοιποι επέστρεψαν πίσω. Οι τέσσερις από αυτούς κατάφεραν να φτάσουν στη στεριά κολυμπώντας ενώ μία γυναίκα παρέμεινε να επιπλέει στο νερό». Η κοπέλα έχασε την ζωή της υπό συνθήκες που παραμένουν αδιευκρίνιστες.

Οι αστυνομικές αρχές αρνήθηκαν να δώσουν οποιαδήποτε σχετική πληροφορία κατά το πρώτο 24ωρο. Ο ιατροδικαστής Παύλος Παυλίδης στο πόρισμά του αναφέρει πως η κοπέλα έχασε την ζωή της από πυροβολισμό. Το όπλο που χρησιμοποιήθηκε ήταν ένα πιστόλι μικρών διαστάσεων και η βολή πραγματοποιήθηκε από πολύ κοντινή απόσταση. Αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι πως το όπλο του εγκλήματος δεν θυμίζει τα υπηρεσιακά όπλα των αστυνομικών.

Η απόσταση ήταν τόσο κοντινή που ο ιατροδικαστής μιλώντας στο documentonews απέκλεισε το ενδεχόμενο να συνέβη στην τούρκικη πλευρά, πριν επιβιβαστεί δηλαδή στην βάρκα. Ενώ τόνισε πως το ιδιαίτερο της περιπτώσεως εντοπίζεται στο γεγονός πως ενώ οι ιατροδιαστικές αρχές της περιοχής έρχονται συχνά αντιμέτωπες με κορμιά προσφύγων και μεταναστών που χάνουν τη ζωή τους στην προσπάθεια να περάσουν το ποτάμι, ο θάνατος τους οφείλεται συνήθως σε πνιγμό. «Δεν έχω ασχοληθεί ποτέ με περίπτωση θανάτου μετανάστη/πρόσφυγα από πυροβολισμό, και αν έχω ασχοληθεί σίγουρα ήταν πολύ παλιότερα», δήλωσε ο κύριος Παυλίδης.

Αδιευκρίνιστο παρέμενε μέχρι πρόσφατα και το τι έχουν απογίνει οι τέσσερεις μάρτυρες της δολοφονίας καθώς και υπό πιο καθεστώς κρατούνται, αν θεωρούνται δηλαδή προστατευόμενοι μάρτυρες. Δύο μέρες μετά ο Θοδωρής Περεντίδης, περιφερειακός σύμβουλος και ακτιβιστής κατάφερε να έρθει σε επαφή με τις αστυνομικές αρμόδιες αρχές και να εντοπίσει τους μάρτυρες στο Α.Τ. Αλεξανδρούπολης.

«Κρατούνται προσωρινά στο ΑΤ Αλεξανδρούπολης δεν τους έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις. Δεν είναι όμως προστατευόμενοι μάρτυρες. Ακριβώς επειδή δεν τους έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις, δηλαδή διακίνηση ή συμμετοχή σε διακίνηση θα ακολουθηθούνε οι τυπικές διοικητικές διαδικασίες με εντολή του Εισαγγελέα. Αυτό σημαίνει ότι θα περάσουνε από το ΠΡΟKΕΚΑ ή από το ΚΥΤ». «Οι απαντήσεις της αστυνομίας ήταν ασαφής ακόμα και ως προς τον αριθμό των μαρτύρων που κρατούνται. Μεταξύ τους βρίσκεται και ένα ανήλικο παιδί πάντως», είπε ο κύριος Περεντίδης μιλώντας στο documentnews.

«Όταν ρώτησα τον αστυνομικό αν η δολοφονία είναι αποτέλεσμα επαναπροώθησης δυσκολεύτηκε να απαντήσει. Τον ρώτησα αν τους πήραν καταθέσεις. Απάντησε: ναι. Τον ρώτησα τι θυμούνται τα παιδιά; Και μου απάντησε πως είναι τρομαγμένοι γιατί γινότανε χαμός. Μου είπε μόνο πως η βάρκα είχε κατεύθυνση από την τούρκικη προς την ελληνική πλευρά», συνέχισε. «Το ενδιαφέρον είναι πως υπήρξε αμεσότατη κινητοποίηση υψηλόβαθμων στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. Ήταν παραπάνω από τυπική κινητοποίηση γεγονός που σημαίνει πως κάτι περίεργο συνέβη», λέει κλείνοντας. Ο κύριος Περεντίδης έχει καταθέσει σχετικά ερωτήματα στην περιφέρεια.

Οι Ελληνικές αρχές καλούνται να απαντήσουν στα εξής ερωτήματα.

  • Θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να αποσαφηνιστούν τα αίτια και οι προθέσεις της δολοφονίας της μετανάστριας;
  • Θα αξιοποιηθούν οι μαρτυρίες των επιζώντων και της επιζώσας ώστε να διερευνηθούν οι συνθήκες του περιστατικού;
  • Παρέχεται στους επιζώντες και στην επιζήσασα η πρόσβαση σε ψυχοκοινωνική παρακολούθηση και νομική υποστήριξη ώστε να συμβάλλουν με τις μαρτυρίες τους στην σωστή αποτύπωση των συνθηκών και της δολοφονίας;
  • Σε ποιες κινήσεις σκέφτονται να προβούν οι αρχές και η κυβέρνηση ώστε να σταματήσουν οι τραγωδίες στις παρέβριες και χερσαίες διασυνοριακές περιοχές;

Πηγή: documentonews.gr 

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…