Προσφυγικό και "Brexit" στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής

Σε εξέλιξη βρίσκεται το δείπνο εργασίας των 28 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

synodos koryfis 4

Σε εξέλιξη βρίσκεται το δείπνο εργασίας των 28 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Στο δείπνο συζητείται το μέλλον της Μεγάλης Βρετανίας στην Ε.Ε. και η αλλαγή των όρων στις σχέσεις των δύο πλευρών. Νωρίτερα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες, κατά τη Σύνοδο Κορυφής, συζήτησαν για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης που ήταν και το βασικό θέμα των Ευρωπαίων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που συναντώνται από το απόγευμα της Πέμπτης στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της τελευταίας προγραμματισμένης Συνόδου Κορυφής για το 2015. Στην ατζέντα βρέθηκαν επίσης τα αιτήματα του Ντέιβιντ Κάμερον προκειμένου να υποστηρίξει την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ στο δρομολογούμενο δημοψήφισμα. 

Η Σύνοδος κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμη για την Ελλάδα αφού είναι η “νούμερο ένα” χώρα που υποδέχεται τους πρόσφυγες και είναι ουσιαστικά η πρώτη που θα κληθεί να συνεργαστεί με τη νέα υπερ-συνοριοφυλακή της Κομισιόν, αν τελικά αυτή δημιουργηθεί.

Προσερχόμενος στη Σύνοδο, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε στους δημοσιογράφους πως “η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις δικές τις υποχρεώσεις, έχει κάνει πολύ σημαντική πρόοδο στα hotspots και είναι έτοιμη να συνεργαστεί περαιτέρω με την Τουρκία για το προσφυγικό”. 

Τόνισε ότι η πρώτη και κύρια υποχρέωση είναι να «δείξουμε αλληλεγγύη στους πρόσφυγες», ενώ αναφέρθηκε στις σχέσεις της Ε.Ε. με τη Βρετανία και ένα πιθανό Brexit. «Δεν είναι καιρός για εξόδους αλλά για είμαστε ενωμένοι και μαζί», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας συμμετείχε σε συνάντηση με οκτώ ηγέτες της ΕΕ και τον Αχμέτ Νταβούτογλου πάνω στο προσφυγικό ενώ νωρίτερα είχε τετ-α-τετ συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό.