Πρόσφυγες του Έβρου: Ο ακροδεξιός λόγος του Νότη Μηταράκη

Δηλωτικό του μπανάλ χαρακτήρα της επικοινωνιακής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας είναι το γεγονός πως μετά την τραγωδία των προσφύγων του Έβρου, ο υπουργός Μετανάστευσης πρώτα παραχωρεί δηλώσεις στο Open και μετά επισκέπτεται τους βασανισμένους ανθρώπους.

mitarakis Medium

Η τραγωδία των προσφύγων στον Έβρο έχει προκαλέσει εσωτερικές αναταραχές στη Νέα Δημοκρατία και σοβαρούς προβληματισμούς αναφορικά με την κωλυσιεργία της κυβέρνησης.

Αρχικά ο Νότης Μηταράκης εμφανιζόταν σε τηλεοπτικά δελτία να μιλά για έντονη κινητοποίηση της ΕΛ.ΑΣ., για εντοπισμό «μεταναστών» και μεταφορά τους σε ασφαλές περιβάλλον. Προφανώς στις δηλώσεις προχώρησε μετά τις πιέσεις που δέχτηκε τόσο από τον ξένο Τύπο, όσο και από διεθνείς οργανισμούς.

Δηλωτικό του μπανάλ χαρακτήρα της επικοινωνιακής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας είναι το γεγονός πως μετά την τραγωδία των προσφύγων του Έβρου, ο υπουργός Μετανάστευσης πρώτα παραχωρεί δηλώσεις στο Open και μετά επισκέπτεται τους βασανισμένους ανθρώπους.

Στις 17 Αυγούστου σε ρεπορτάζ του Open, εμφανίζεται ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, Μάνος Λογοθέτης, να εργαλειοποιεί σε τέτοιο βαθμό τους πρόσφυγες ώστε να ισχυρίζεται δημόσια πως η Τουρκία σχεδίαζε να παγιδεύσει την Ελλάδα σε σκηνικό έρευνας και διάσωσης σε τουρκική επικράτεια. Υποστηρίζει δηλαδή πως ο μόνος λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι διασώθηκαν ήταν γιατί το υπουργείο δέχτηκε πιέσεις, όχι γιατί όφειλε να ακολουθήσει τις δυο εντολές διάσωσης (20 Ιουλίου και 9 Αυγούστου) που κοινοποίησε στις Ελληνικές Αρχές το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του ανθρώπου. «Εκβιαζόμεθα από την πλευρά της Τουρκίας αλλά και από διεθνείς οργανισμούς να κάνουμε μια παρέμβαση με ανθρωπιστικό πρόσημο, η οποία όμως θα είχε πολύ σημαντική επίπτωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις», υπογραμμίζει. Ενδιαφέρον δε προκαλεί το γεγονός πως παρά το γεγονός πως ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, δεν ανέφερε ούτε μια φορά την φράση «αιτούντες άσυλο» για να περιγράψει τους πρόσφυγες, ενώ δήλωσε ξεκάθαρα πως καμία πρόθεση δεν είχε να τους υποδεχτεί, παρά μόνο μετά από «εκβιασμό». Ισχυρίζεται πως η παροχή βοήθειας άργησε γιατί θα προκαλούσε διπλωματικό επεισόδιο. Αποκρύπτει το γεγονός πως είχε υποχρέωση να παράσχει βοήθεια στη βάσει των διεθνών συμφωνιών που έχουν υπογραφεί. Η αποσιώπηση της εντολής του ΕΔΔΑ είναι συστηματική και απολύτως εσκεμμένη.

Στο ίδιο φιλοκυβερνητικό ρεπορτάζ εμφανίζεται και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, ο Νότης Μηταράκης θέτωντας ερωτήματα για τις συνθήκες εγκλωβισμού των προσφύγων. Φυσικά τα ερωτήματά του δεν αφορούσαν στην βίαιη συμπεριφορά που περιγράφουν οι πρόσφυγες σε βίντεο – μαρτυρίες που κάνουν τον γύρω του κόσμου, αλλά τις «συνθήκες εγκλωβισμού» τους. Στο ρεπορτάζ δηλαδή θέτει ερωτήματα αυτός που θα έπρεπε να απαντήσει. Τι προβληματίζει όμως τον υπουργό; «Στο πιο κοντινό σημείο, η απόσταση είναι περίπου 10 μ. εκ των οποίων τα μισά φαίνεται να έχουνε βάθος λίγα εκατοστά. (…) Πώς κάποιος μπορεί να εγκλωβιστεί σε αυτή τη νησίδα; Το είδατε και στο google είναι αρκετά κοντά στις ελληνικές όχθες», διερωτάται ο υπουργός προσπαθώντας ουσιαστικά να υποστηρίξει πως οι πρόσφυγες δεν είχαν εγκλωβιστεί καθώς θα μπορούσαν να φύγουν απ’ την νησίδα και να περάσουν στην ελληνική όχθη. Αυτό που δεν λέει ο κύριος Μηταράκης είναι πως οι αιτούντες άσυλο είχαν βρεθεί στην ελληνική όχθη, εν γνώσει του, στα μέσα Ιουλίου και ήρθαν αντιμέτωποι με την εγκληματική συμπεριφορά των ελληνικών αρχών που τους επαναπροώθησαν στην Τουρκία.

Στις 17 Αυγούστου ο Νότης Μηταράκης εμφανίζεται σε εκπομπή του ΣΚΑΪ όπου ισχυρίζεται πως τόσο η ΕΛΑΣ, όσο και το λιμενικό έχουν φέρει στο φως στοιχεία που αποκαλύπτουν την αύξηση των τουρκικών πιέσεων για το προσφυγικό με αποτέλεσμα την αύξηση του ποσοστού αποτροπών. Αλήθεια όταν λέει αποτροπές ο κύριος Μηταράκης μήπως εννοεί της επαναπροωθήσεις; Πού είναι αυτά τα δημοσιευμένα στοιχεία; Αναφερόμενος στην μεταναστευτική πολιτική της χώρας την χαρακτηρίζει ως «αυστηρή αλλά δίκαιη» και «πιστή προς το διεθνές δίκαιο». Ομολογεί «απωθήσεις», δηλαδή επαναπροωθήσεις, επιμένοντας πως αυτές οι πρακτικές είναι σύμφωνες με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, κάτι σαν τις νόμιμες – παράνομες παρακολουθήσεις του Μητσοτάκη δηλαδή.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης αναφορικά με την τραγωδία του Έβρου, η απάντηση του Μηταράκη συμπυκνώνεται στα εξής: «οι ελληνικές αρχές κινήθηκαν υποδειγματικά». Η δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται ο Υπουργός αποκαλύπτεται από την απουσία επιχειρημάτων στον λόγο του. Στη συνέχεια δε υπογραμμίζει πως το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο, τον είχε καταγγείλει, προληπτικά (!), για εγκληματικές πρακτικές κατά προσφύγων στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρας φέρνοντας τον ενώπιων της επιτροπής LIBE στις 27 Ιουλίου. Τότε είχε καταγγείλει την προσπάθεια της Τουρκίας να εργαλιοποιήσει το προσφυγικό, είπε ο υπουργός που προηγουμένως αναρωτιόταν «μα με δέκα μέτρα βάθος γιατί δεν κολύμπησαν ως την ελληνική πλευρά απ’ τη νησίδα;» προσθέτοντας πως οι πρόσφυγες τελικά δεν του φάνηκαν και πολύ ταλαιπωρημένοι. Ας μας πει όμως ο κύριος Μηταράκης αφού, «προληπτικά» πάντα, κλίθηκε από την LIBE να λογοδοτήσει αναφορικά με τις καταγγελίες για τις παράνομες πρακτικές της Ελλάδας στο προσφυγικό στις 27 Ιουλίου, ενώ είχε λάβει στις 20 Ιουλίου την πρώτη εντολή Διάσωσης των ανθρώπων που βρίσκονταν στην νησίδα από τις 14 Ιουλίου, και ενώ του είχαν κοινοποιηθεί οι προβληματισμοί των ευρωπαίων γιατί στις 9 Αυγούστου αγνόησε και την δεύτερη εντολή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου;

Συνεχίζει αναφέροντας πως η συγκεκριμένη ομάδα βρέθηκε στην νησίδα στις 14 Αυγούστου. Πώς εξηγεί τις δύο εντολές του ΕΔΔΑ με προηγούμενες ημερομηνίες (20 Ιουλίου και 9 Αυγούστου) που αποδεικνύουν πως και οι πρόσυγες βρίσκονταν στην νησίδα και πως η ζωή τους κινδύνευε;

Πως γίνεται ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου να μην έχει αναφέρει την λέξη «άσυλο» ούτε μια φορά από τις 15 Αυγούστου;

Ας ρίξουμε μια ματιά στον δημόσιο λόγο της γαλάζιας κυβέρνησης όπως τον αναπαρήγαγαν τα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα πριν την τραγωδία του Έβρου. Πριν από περίπου έναν χρόνο, στις 24 Αυγούστου 2021 σε ρεπορτάζ του Open, δημοσιογράφοι παριστάνοντας σχεδόν τους «πολεμικούς ανταποκριτές» στέλνονται στον Έβρο με σκοπό να παρουσιάσουν την κατάσταση. Άνδρες των ελληνικών αρχών ντυμένοι περίπου όπως το μπαλέτο του Μιχάλη Ρακιντζή στη Eurovision του 2002, ψάχνουν πρόσφυγες πίσω από θάμνους (!) την στιγμή που η κάμερα του Open τους ακολουθεί. «Μέσα σε λίγους μήνες χτίστηκε ένας φράχτης από θηριώδεις κονσερτίνες που θωρακίζει τα χωριά» του Έβρου, ενημερώνει η δημοσιογράφος. Ποια ήταν τότε η πολιτική του Νότη Μηταράκη;

Η αποστολή στρατιωτών στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και η ανύψωση φραχτών. Καμία σχέση με το ανθρωπιστικό προσωπείο που προσπάθησε να δήξει, την πρώτη μέρα του εντοπισμού των προσφύγων και μετά που του τράβηξε το αυτή η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Η υιοθέτηση ακροδεξιού λόγου για το προσφυγικό από πλευράς της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι πρωτοφανής, από το 2019 η διάχυση του λόγου αυτού κλιμακώνεται, ο Έβρος στρατιωτικοποιείται και οι εγκληματικές επαναπροωθήσεις μετατρέπονται σε κανονικότητα, με την συμβολή των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ τα οποία περιγράφουν τους πρόσφυγες ως απειλητικές και εγκληματικές φυσιογνωμίες.

Πως γίνεται η Frontex να εμπλέκεται στην ενίσχυση των συνόρων και κατασκευή του θηριώδους φράχτη από πέρυσι αλλά να μην έχει ιδέα για τα pushback’s που συνέβαιναν εκεί με τις ευλογίες Μηταράκη τον επόμενο χρόνο;

Πηγή: documentonews.gr

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…