Πρόσφυγες στόχος της επίθεσης στη Γλασκώβη

Δεν αντιμετωπίζει ως τρομοκρατική την επίθεση ενόπλου με μαχαίρι στην Ουέστ Τζορτζ Στριτ της Γλασκώβης η αστυνομία, που συνεχίζει τις έρευνες για τα κίνητρα του δράστη. 

glaskovi2

Στο μεταξύ έγινε γνωστό ότι το ξενοδοχείο στο οποίο μπήκε ο ένοπλος αφήνοντας πίσω τρεις νεκρούς και έξι σοβαρά τραυματίες, ηλικίας 17, 18, 20, 38, 42 και 53, πριν πέσει νεκρός από αστυνομικά πυρά, φιλοξενεί αιτούντες άσυλο προσωρινά, λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Τι δηλώνει η Σκοτσέζα πρωθυπουργός 
Η πρωθυπουργός της Σκοτίας, Νίκολα Στέρτζον, είπε πως είναι φυσικό να γίνονται πολλές εικασίες σχετικά με το περιστατικό, το οποίο όπως τόνισε βρίσκεται υπό διερεύνηση, αλλά απεύθυνε έκκληση στους πολίτες να τις αποφεύγουν, όπως και το να μοιράζονται δυνητικά επιβλαβή σχόλια ή υλικό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όταν ρωτήθηκε για τη στέγαση αιτούντων άσυλο στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο -μετά από ανάθεση του υπουργείου Εσωτερικών σε ιδιωτικό πάροχο- η Στέρτζον εξέφρασε την κατανόησή της για τις ανησυχίες που προκύπτουν, επανέλαβε όμως την ανάγκη να μην γίνονται εικασίες.

Επίσης, αναφέρθηκε στις εντάσεις και τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν τόσο στη Γλασκώβη όσο και σε άλλες περιοχές της Μεγάλης Βρετανίας, εν μέσω διαμαρτυριών σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων, αλλά έστειλε μήνυμα σε όλους τονίζοντας πως όταν συμβαίνουν τρομερά πράγματα όπως αυτό, «πάνω απ ‘όλα πρέπει να μας θυμίζουν τι μας ενώνει και όχι τι μας χωρίζει».

Προκαλεί ο ακροδεξιός Φάρατζ
Ωστόσο, ο ακροδεξιός Νάιτζελ Φάρατζ έσπευσε να χρησιμοποιήσει το αιματηρό συμβάν κάνοντας λόγο μιλώντας για «παράνομους μετανάστες». «Σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, τα ξενοδοχεία γεμίζουν με νεαρούς ανθρώπους που έρχονται καθημερινά από τη θάλασσα. Είναι τεράστιος κίνδυνος για την ευημερία μας – ωστόσο η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα» έγραψε στο Twitter προκαλώντας επικρίσεις.

Ο πολιτικός των Εργατικών, Ανάς Σαρβάρ, απάντησε στον ηγέτη του κόμματος Brexit καλώντας τον να μην εκμεταλλεύεται την τραγωδία με στόχο να διασπείρει το φόβο και το μίσος.

Σοκαριστική μαρτυρία μετανάστη
Ένας αιτών άσυλο που μένει στο ξενοδοχείο εδώ και τρεις εβδομάδες δήλωσε στους Times ότι ξύπνησε και άκουσε ανθρώπους να φωνάζουν βοήθεια. «Κάλεσα το ασανσέρ, αλλά όταν άνοιξε η πόρτα οι τοίχοι ήταν καλυμμένοι με αίμα. Πήρα τις σκάλες και κατέβηκα.

«Όταν έφτασα κάτω είδα έναν από τους ρεσεψιονίστ. Ήταν καλυμμένος με αίμα. Είχε μαχαιρωθεί στην κοιλιά. Υπήρχε αίμα σε όλο το χαλί. Στην είσοδο είδα δύο αστυνομικούς. Βοηθούσαν έναν άλλο ρεσεψιονίστ που είχε επίσης μαχαιρωθεί, στις σκάλες στην είσοδο. Κάλεσα αμέσως τη μητέρα μου και της είπα να μείνει στο δωμάτιο με την πόρτα κλειδωμένη» είπε.

Όταν ο ίδιος βγήκε έξω άλλοι άνθρωποι φώναζαν ότι ο άντρας ήταν ακόμα μέσα στο ξενοδοχείο. «Νιώθω τόσο τυχερός που δεν τον συνάντησα όταν προσπαθούσα να βγω» πρόσθεσε.

 

Ανησυχητικά ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ και ηλεκτρονικών τσιγάρων σε παιδιά ηλικίας 11-15 ετών

alcohol 492871 1920

Ανησυχητικά ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ και ηλεκτρονικών τσιγάρων σε παιδιά ηλικίας 11-15 ετών

Να αυξηθούν οι φόροι, να περιοριστούν τα σημεία πώλησης και οι διαφημίσεις και να απαγορευθούν…