Newsroom

Newsroom

Προσφυγές για χαράτσια

Μετά τον κύκλο των προσφυγών κατά του “τέλους επιτηδεύματος”, κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας νέα αίτηση που επιδιώκει να ακυρωθεί…

Μετά τον κύκλο των προσφυγών κατά του “τέλους επιτηδεύματος”, κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας νέα αίτηση που επιδιώκει να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η μεγάλη αύξηση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες (από 13 σε 23%) στον ΦΠΑ για τις υπηρεσίες εστίασης
Με “μπαράζ” προσφυγών στα διοικητικά δικαστήρια, φορολογούμενοι, επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς επιχειρούν να καταρρίψουν ως αντισυνταγματικές τις αλλεπάλληλες φορολογικές επιβαρύνσεις και τα νομοθετικά μέτρα που επιβάλλουν νέα “χαράτσια” με την επίκληση του δημόσιου συμφέροντος λόγω της κακής δημοσιονομικής κατάστασης.
Μετά τον κύκλο των προσφυγών κατά του “τέλους επιτηδεύματος”, κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας νέα αίτηση που επιδιώκει να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η μεγάλη αύξηση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες (από 13 σε 23%) στον ΦΠΑ για τις υπηρεσίες εστίασης, καθώς τα τρόφιμα αποτελούν αγαθά αναγκαία και απαραίτητα για τη ζωή των πολιτών και η υπέρμετρη φορολογική επιβάρυνσή τους πλήττει κυρίως τις ασθενέστερες τάξεις.
Με τον ατελείωτο γύρο προσφυγών προσβάλλονται ως αντισυνταγματικές και οι διατάξεις του Ν. 3986/11 που στερούν πλέον από τον φορολογούμενο το δικαίωμα να πετυχαίνει αυτόματα με την άσκηση της προσφυγής το “πάγωμα” του 50% του αμφισβητούμενου φόρου.
Σε προσφυγή που υπέβαλε η Πανελλήνια Ενωση Φοροτεχνών Επιστημόνων (ΠΕΦΕ) υποστηρίζει ότι η επίμαχη αύξηση παραβιάζει τις συνταγματικές διατάξεις που κατοχυρώνουν τη συνεισφορά των πολιτών στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις τους, την οικονομική και επαγγελματική ελευθερία, το δικαίωμα εργασίας.
Η αύξηση στο 23% εν μέσω ύφεσης για εισπρακτικούς λόγους -τονίζει- αντιστρατεύεται τις συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας και του κοινωνικού κράτους, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει σε άλλες προηγμένες χώρες, καθώς σε πίνακα 45 χωρών της ευρωπαϊκής ζώνης η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις 7 με τον υψηλότερο ΦΠΑ.
Η ΠΕΦΕ χαρακτηρίζει προσχηματική την κυβερνητική αιτιολόγηση των μέτρων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση και η επερχόμενη ύφεση, υπογραμμίζοντας ότι η αύξηση του συντελεστή στο 23% επιδιώκει να αναπληρωθούν τα διαφυγόντα έσοδα, που εδώ και 5 χρόνια έχουν “πατώσει” από τότε που το ΣΔΟΕ και ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός υποβαθμίστηκαν και αποδυναμώθηκαν.
Αντιφατικές ρυθμίσεις
Επικρίνοντας τις αλλεπάλληλες και συχνά αντιφατικές φορολογικές ρυθμίσεις που οδηγούν συνεχώς τους φορολογούμενους στα δικαστήρια, η ΠΕΦΕ επικαλείται νομολογία ανώτατων δικαστηρίων (ελληνικών και ευρωπαϊκών) που κρίνουν ότι οι ταμιευτικοί σκοποί του δημοσίου δεν αποτελούν λόγους δημοσίου συμφέροντος που μπορούν να δικαιολογήσουν τον περιορισμό συνταγματικών δικαιωμάτων των πολιτών.
Παράλληλα υπογραμμίζει ότι ο συνεχής αιφνιδιασμός με φορολογικές επιβαρύνσεις αντιστρατεύεται τις αρχές της ασφάλειας δικαίου και της προστατευόμενης εμπιστοσύνης των πολιτών προς το κράτος.
Φοροτεχνικοί
Καταστροφή επιχειρήσεων από την αύξηση του ΦΠΑ
Χαρακτηρίζοντας καταστροφική την αύξηση του ΦΠΑ, η ΠΕΦΕ τονίζει ότι εκατοντάδες επιχειρήσεις θα κλονιστούν άμεσα συμπαρασύροντας τον τουρισμό και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες διατηρούνται χαμηλοί συντελεστές, με σοβαρότατες επιπτώσεις εντέλει στην ελληνική οικονομία. Γιατί μαζί με την Πορτογαλία, η Ελλάδα έχει πολύ υψηλότερο ΦΠΑ από Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρο, Τουρκία κ.λπ. και “είναι τουριστικά αντι-ανταγωνιστική χώρα”.
Προβλέπει ότι η αύξηση θα οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης κατά 15%, ενίσχυση της παραοικονομίας, λόγω μείωσης εισφορών προς το δημόσιο από μικρούς μεμονωμένους επιχειρηματίες, επιδότηση της ανομίας (αθέμιτος ανταγωνισμός, κίνητρα για φοροδιαφυγή κ/λπ.), ενώ στον κλάδο εστίασης οι 600.000 εργαζόμενοι (σε 121.600 καταστήματα) θα μειωθούν κατά 120.000 που θα μείνουν άνεργοι, παρά τη συνταγματική υποχρέωση της πολιτείας να προστατεύει την εργασία. Αντίθετα στην Ιρλανδία, για να ενισχυθούν ξενοδοχεία, εστιατόρια, τουρισμός, ο ΦΠΑ κατέβηκε από 16 σε 9%, ενώ στη Γαλλία η μείωση ΦΠΑ από 19,6 σε 5,5% οδήγησε σε αύξηση 40.000 θέσεων εργασίας.
ΑΛ. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ
http://www.ethnos.gr

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

usa

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ για…

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Bernat theoden titanikos

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Ο ηθοποιός Μπέρναρντ Χιλ, γνωστός από τους ρόλους του στον Τιτανικό και στον Άρχοντα των…