Newsroom

Ρετζίνα Μπλούση, Άντζελο Μουτσολάρι

Πρόσφυγας καλός, δεν είναι μόνο ο λευκός

Ως μέλη στο Δίκτυο Νέων Μεταναστευτικής Καταγωγής «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ» απαιτούμε να εκλείψει η νοοτροπία και η λογική ότι «πρόσφυγας καλός μόνο λευκός» - Οι κατατρεγμένοι δεν μπορεί να διακρίνονται από το χρώμα, το θρήσκευμα και την καταγωγή τους. 

ap20063579652686

Στις 16/04 δολοφονήθηκε μια νεαρή γυναίκα αφρικανικής καταγωγής στην περιοχή του Έβρου, προσπαθώντας, μαζί με άλλους πρόσφυγες να περάσουν στην Ελλάδα. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, η τουρκική συνοριοφυλακή απάντησε με πυρ στη χρήση φωτεινών σημάτων των ελληνικών αρχών, με αποτέλεσμα το θάνατο της νεαρής κοπέλας. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 18/04, σημειώθηκε ένας ακόμη θάνατος πρόσφυγα, αυτή τη φορά στο χωριό «Κοίλα», στην Αλεξανδρούπολη. Επισημαίνεται από τις αρχές πως ο νεαρός ήταν «βρεγμένος ως το κόκκαλο» και πιθανότατα να κατέληξε λόγω υποθερμίας.

Με αφορμή τα περιστατικά αυτά, είναι καιρός να θυμηθούμε την προσφυγική κρίση που εκτυλίσσεται με ένταση από το 2015 και παραμένει άλυτη. Εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες είχαν και έχουν εγκλωβιστεί στα ελληνικά νησιά, με άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση σε συνδυασμό με τις ακροδεξιές πολιτικές της κυβέρνησης της ΝΔ, έχει μετατρέψει τα ελληνοτουρκικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα σε τόπο εξαθλίωσης χιλιάδων ανθρώπινων ψυχών.

Η απροθυμία της ΕΕ να δεχτεί πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική στον «πυρήνα» της, έχει οδηγήσει σε δολοφονικές πρακτικές εναντίον τους. Κάθε χρόνο ξοδεύονται εκατομμύρια ευρώ σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και στρατιωτικό εξοπλισμό για την παρακολούθηση των διαδρομών των προσφύγων και τον έλεγχο της διέλευσής τους στα σύνορα των κρατών – μελών.   

Στην Ελλάδα, η ακραία βία που ασκείται από τα όργανα επιβολής του νόμου και οι επαναπροωθήσεις των προσφύγων στην Τουρκία, τους οδηγούν σε αναζήτηση πολύ πιο μακρινών και ριψοκίνδυνων διαδρομών με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος για τη ζωή τους.

Παράλληλα, στην Ανατολική Ευρώπη εκτυλίσσεται μια ακόμη προσφυγική κρίση, εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24/02/2022. Σύμφωνα με τον διεθνή τύπο πάνω από 11 εκατομμύρια συνάνθρωποί μας, έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους αφήνοντας πίσω τους δικούς τους ανθρώπους και τη ζωή τους, με τις χώρες της κεντρικής και νότιας Ευρώπης να αποτελούν κύριους αποδέκτες των προσφυγικών ροών.

Σε αυτή την συνθήκη, η Ευρώπη έχει εξαρχής επιδείξει εμπράκτως την αλληλεγγύη της προς τους πρόσφυγες της Ουκρανίας, καθώς οι περισσότερες χώρες τους καλωσόρισαν, δείχνοντας ένα ανθρώπινο πρόσωπο. Αυτή η στάση κινείται σε μία θετική κατεύθυνση, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε και την υποκριτική και απάνθρωπη στάση απέναντι στους πρόσφυγες που προέρχονται από την Μέση Ανατολή και την Ασία. Οι φωνές που κάνουν λόγο για «πραγματικούς» πρόσφυγες (λευκοί, χριστιανοί) και «μη πραγματικούς» πρόσφυγες (Μέση Ανατολή, Ασία)  καλλιεργεί το κλίμα του φανατισμού, των προκαταλήψεων ανάλογα με την καταγωγή και το θρήσκευμα.

Ως Δίκτυο Νέων Μεταναστευτικής Καταγωγής «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ» απαιτούμε να εκλείψει η νοοτροπία και η λογική ότι «πρόσφυγας καλός μόνο λευκός» ώστε να μην δημιουργούνται πρόσφυγες, άρα και άνθρωποι δύο ταχυτήτων. Απαιτούμε την τήρηση των διεθνών συμβάσεων περί της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και την ασφαλή διέλευση των προσφύγων στις χώρες προορισμού τους. Οι κατατρεγμένοι δεν μπορεί να διακρίνονται από το χρώμα, το θρήσκευμα και την καταγωγή τους. 

Απαιτούμε την ενεργοποίηση της οδηγίας περί προσωρινής προστασίας, η όποια προσφέρει σε όλους τους πρόσφυγες το ίδιο επίπεδο προστασίας σε κράτη – μέλη  της ΕΕ με ισχύ από 1 έως 3 έτη, παρέχοντας άδεια παραμονής, εργασία και πρόσβαση στην κοινωνική πρόνοια και περίθαλψη.

Απαιτούμε, τέλος, την επιτάχυνση στη διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου ώστε να αποφεύγεται ο μακροχρόνιος εγκλεισμός των προσφύγων στα κέντρα κράτησης αλλά και την παύση των επαναπροωθήσεων προς Τουρκία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αναλάβουν τις ιστορικές τους ευθύνες και να σταματήσουν της ρατσιστική πολιτική των κλειστών συνόρων, των ψηλών τειχών και του αποκλεισμού. Για εμάς η αλληλεγγύη είναι η κατεύθυνση για έναν καλύτερο και πιο δίκαιο κόσμο.

Οι Άντζελο Μουτσολάρι και Ρετζίνα Μπλούση είναι μέλη στο «Δίκτυο Νέων Μεταναστευτικής Καταγωγής “ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ”»

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Κυριακή

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

5619840

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ενώ το Λιμεναρχείο Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για την…

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

nigiria 768x512 1

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

Πρόκειται για την Λίντια που «διασώθηκε μαζί με τα τρία παιδιά της» κοντά στην πόλη…