Newsroom

Newsroom

Προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της έκδοσής του στις ΗΠΑ ο Τζούλιαν Ασάνζ

Ο ιδρυτής του WikiLeaks που κατηγορείται από τις ΗΠΑ για κατασκοπεία προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

RWJRN3EYPVPNNEISTNIDYJEK3U

Ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος μάχεται κατά της έκδοσής του από τη Βρετανία στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 175 ετών, προσέφυγε την Παρασκευή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), όπως επιβεβαίωσε το δικαστήριο.

Ο Ασάνζ, όπως μεταδίδει το Reuters, ο οποίος προσπαθεί να αποφύγει την έκδοσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς κατηγορείται για τη δημοσιοποίηση χιλιάδων απόρρητων εγγράφων, προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποσκοπώντας να αμφισβητηθεί η απόφαση έκδοσης του από τις βρετανικές αρχές η οποία πάρθηκε στα τέλη Ιουνίου, την οποία και  ζητούν οι ΗΠΑ, για περισσότερα από δέκα χρόνια. Ο 51χρονος Αυστραλός βρίσκεται σε βρετανικό έδαφος, όπου πέρασε περισσότερα από επτά χρόνια κρυμμένος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, προτού συλληφθεί το 2019.

Από την αμερικανική δικαιοσύνη διώκεται για 18 κατηγορίες που συνδέονται με τη δημοσίευση από το WikiLeaks, από το 2010 και μετά, περισσότερων από 700.000 διαβαθμισμένων εγγράφων που αφορούν αμερικανικές στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες, ιδίως στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Η Βρετανία έχει δώσει το πράσινο φως για την έκδοσή του, ωστόσο ο Ασάνζ άσκησε έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου, με την πρώτη ακρόαση να αναμένεται στις αρχές του 2023.

Η νομική του ομάδα κίνησε τη διαδικασία κατά της Βρετανίας στο ΕΔΔΑ, το οποίο θα μπορούσε ενδεχομένως να διατάξει την παρεμπόδιση της έκδοσης.

Η Στέλλα Ασάνζ, η σύζυγός του, δήλωσε ότι ελπίζει ότι δεν θα χρειαστεί το ΕΔΑΔ να εξετάσει την υπόθεση και ότι θα μπορούσε να επιλυθεί στη Βρετανία. Αν η υπόθεση οδηγηθεί στο ΕΔΑΔ, είπε ότι «θα ήταν μια θλιβερή μέρα και μια μεγάλη απογοήτευση»

Ο αδελφός του Ασάνζ, Γκάμπριελ Σίπτον, δήλωσε στο Reuters αυτή την εβδομάδα ότι πιστεύει πως οι αμερικανικές αρχές θα ήθελαν να αποφύγουν την προσφυγή της υπόθεσης στο ΕΔΔΑ, καθώς τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης και οι πολίτες, βλέπουν με συμπάθεια την υπόθεσή του από ό,τι στη Βρετανία ή τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Φαντάζομαι ότι οι ΗΠΑ θέλουν να το αποφύγουν αυτό… να προσπαθήσουν να εκδώσουν τον εκδότη από την Ευρώπη για τη δημοσίευση αμερικανικών πολεμικών αποκαλύψεων, όταν οι ΗΠΑ ζητούν από την Ευρώπη να κάνει κάθε είδους θυσίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία» δήλωσε ο αδερφός του.

Σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο του 2021, Βρετανός δικαστής έκρινε ότι ο γεννημένος στην Αυστραλία Ασάνζ δεν πρέπει να εκδοθεί, καθώς όπως ισχυρίστηκε κινδυνεύει η ψυχική του υγεία, καθώς αν καταδικαζόταν και φυλακιζόταν σε φυλακή υψίστης ασφαλείας ενδέχεται να αυτοκτονήσει. Αλλά η απόφαση αυτή ανατράπηκε μετά από έφεση των αμερικανικών αρχών, οι οποίες έδωσαν ένα πακέτο διαβεβαιώσεων, συμπεριλαμβανομένης της υπόσχεσης ότι θα μπορούσε να μεταφερθεί στην Αυστραλία για να εκτίσει οποιαδήποτε ποινή.

Η έκδοση επικυρώθηκε στη συνέχεια τον Ιούνιο από τον τότε Βρετανό υπουργό Εσωτερικών (υπουργό Εσωτερικών), αφού η κυβέρνηση δήλωσε ότι τα δικαστήρια είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν θα ήταν άδικη ή κατάχρηση διαδικασίας και ότι θα του επιφυλάσσονταν η κατάλληλη μεταχείριση.

 

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…