Γυναικοκτονία: Ένας όρος που ενοχλεί και «προσβάλλει» τον Θάνο Πλεύρη

«Πόλεμο» με τη γυναικοκτονία και όσους χρησιμοποιούν τον εν λόγω όρο επέλεξε να ανοίξει ο Θάνος Πλεύρης, τιμώντας με έναν τρόπο ταιριαστό της πολιτικής του καταγωγής τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

4650778

Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών σήμερα και ο κυβερνητικός βουλευτής και δικηγόρος Θάνος Πλεύρης, εντόπισε την κατάλληλη ευκαιρία για να χαρακτηρίσει τον διεθνώς αναγνωρισμένο όρο «γυναικοκτονία» προσβλητικό.

Ο προερχόμενος από το ΛΑΟΣ βουλευτής της ΝΔ, προχώρησε σε μια προκλητική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γράφοντας ότι «ο όρος “γυναικοκτονία” είναι ανυπόστατος όρος κατά το ποινικό δίκαιο και προσβλητικός. Το έγκλημα είναι ένα, το βαρύτερο κατά το ποινικό μας δίκαιο, η ΑΝΘΡΩΠΟΚΤΟΝΙΑ», προκαλώντας πληθώρα αντιδράσεων από χρήστες του twitter, καθώς όμως και υποστηρικτικές αναρτήσεις, που μάλιστα χαρακτηρίζουν τις δολοφονίες γυναικών «εγκλήματα πάθους».

Λίγες μόλις ημέρες έχουν περάσει από άλλη μια γυναικοκτονία, που έλαβε χώρα στη Μάνη, με έναν άντρα να πυροβολεί και να σκοτώνει την σύντροφό του, με ένα μεγάλο κομμάτι των ΜΜΕ να παρουσιάζει το γεγονός ως «έγκλημα πάθους» ή να την αποδώσει σε «διαφορές ανάμεσα στο ζευγάρι», σε μια προσπάθεια που έχει κοινή κατεύθυνση με τη «λογική» του κ. Πλεύρη, αυτή της ουδετεροποίησης του εγκλήματος, έτσι ώστε να μην στοχοποιείται ο άντρας θύτης και η τοξική του αρρενωπότητα.

Η γυναικοκτονία, όπως αναφέρει και η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, αφορά στις δολοφονίες γυναικών και κοριτσιών εξαιτίας του φύλου τους, οι οποίες διαπράττονται ή γίνονται ανεκτές τόσο από ιδιώτες όσο και από δημόσιους φορείς. Ο δε όρος γυναικτονία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη δολοφονία γυναίκας ως αποτέλεσμα άσκησης βίας από ερωτικό σύντροφο. 

Την ίδια ώρα ο Θάνος Πλεύρης γράφει ότι ο όρος «γυναικοκτονία» είναι ανυπόστατος όρος κατά το ποινικό δίκαιο και προσβλητικός διότι θεωρεί ότι πρόκειται περί ανθρωποκτονίας.

Για να γίνει σαφές: ανθρωποκτονία είναι εκ των πραγμάτων και η γυναικοκτονία, όμως και η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, αναγνωρίζουν τη γυναικοκτονία. Την αναγνωρίζουν, όχι επειδή δεν είναι ανθρωποκτονία, ακριβώς όμως επειδή ως έγκλημα έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Και αφορά όπως στις δολοφονίες γυναικών εξαιτίας του φύλου τους. 

Σε μια συγκυρία όπου ολοένα και περισσότερα περιστατικά έμφυλης βίας έρχονται στο προσκήνιο, με τη συνθήκη της «καραντίνας» να αναγκάζει πολλές γυναίκες να ζουν έγκλειστες με τον κακοποιητή τους, που γυναίκες δολοφονούνται από τους άντρες συντρόφους τους, έχει σημασία σε πια πλευρά επιλέγει να βρεθεί ο καθένας. Άλλωστε, κανείς δεν πέφτει από τα σύννεφα με τις δηλώσεις του κ. Πλεύρη, καθώς η πατριαρχία αποτελεί βασικό συστατικό στοιχείο της συντηρητικής ιδεολογίας.

Ο βουλευτής της ΝΔ μπορεί να αντλεί ευχαρίστηση από το γεγονός ότι δεν υπάρχει -ακόμη- αναφορά στη γυναικοκτονία στο ποινικό δίκαιο, όμως αυτό δεν υποβιβάζει σε καμία περίπτωση τη σημασία της χρήσης του όρου, όρου που αναγνωρίζεται τόσο από την Ευρωπαϊκή  Ένωση όσο και από τα Ηνωμένα Έθνη.

Η γυναικοκτονία, ή αλλιώς «femicidio» χρησιμοποιείται εκτενώς στη Λατινική Αμερική ως εργαλείο για την αντιμετώπιση της ανησυχητικής κλιμάκωσης των βίαιων δολοφονιών γυναικών και κοριτσιών. Παράλληλα, η λέξη «feminicidio» αποτυπώνει και το στοιχείο της ατιμωρησίας και της θεσμικής βίας λόγω έλλειψης λογοδοσίας και επαρκούς ανταπόκρισης από την πλευρά του κράτους, όταν διαπράττονται τέτοιες δολοφονίες. Στην περίπτωση της Αργεντινής, η γυναικοκτονία αναγνωρίστηκε το 2016 έπειτα από μεγαλειώδεις διαδηλώσεις που ακολούθησαν τρεις δολοφονίες γυναικών από άνδρες.

Η χρήση του όρου και η διάδοσή του αποτελεί διαρκή αγώνα, σε παγκόσμιο επίπεδο, για την αποδοχή και την κατοχύρωση ενός νέου όρου, κοινωνικά αλλά και νομικά, για να μπει ένα τέλος στις γυναικοκτονίες και τα αίτια που οδηγούν σε αυτές.

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας (18/3) ο Τούρκος…