Προς υποχώρηση το ΔΝΤ για τις τράπεζες στην Ελλάδα

Ολοκληρώθηκε το βράδυ του Σαββάτου, στο υπουργείο Οικονομικών, η πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα. Ανακοινώσεις δεν…

troika 22

Ολοκληρώθηκε το βράδυ του Σαββάτου, στο υπουργείο Οικονομικών, η πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα.
Ανακοινώσεις δεν έγιναν, ωστόσο νωρίτερα κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών είχε επισημάνει ότι «πάμε στο Eurogroup με λυμένο το θέμα των τραπεζών», δηλώνοντας, παράλληλα, αισιόδοξος ότι έως την επόμενη Κυριακή, 16 Μαρτίου, θα έχουν ολοκληρωθεί και οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα στο σύνολό τους.
Ειδικά για το ζήτημα των τραπεζών, ο συγκεκριμένος παράγοντας διευκρίνισε ότι σημαντικό ρόλο προς την επίλυση του προβλήματος διαδραμάτισε η πρωινή συνάντηση, διάρκειας περίπου μιάμισης ώρας, του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην τρόικα Πολ Τόμσεν.
Κατ’ αυτήν τη συνάντηση, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ υποχρεώθηκε να υποχωρήσει από τις αρχικές θέσεις του και να δεχθεί την ίση μεταχείριση των ελληνικών τραπεζών με τις άλλες ευρωπαϊκές. Από την πλευρά του, έτερος κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε ότι υπέρ της επίλυσης μπορεί να συνετέλεσαν οι ανακοινώσεις δύο συστημικών τραπεζών για Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και οι εκπρόσωποι της τρόικας αναχωρούν την Κυριακή για τις Βρυξέλλες όπου την Δευτέρα συνεδριάζει το Eurogroup.
Οι διαπραγματεύσεις έχουν προγραμματισθεί να συνεχιστούν τη επόμενη Τετάρτη, με την επιστροφή της τρόικας.
Πιθανή η μονομερής νομοθέτηση στο φορολογικό
Ερωτηθείς ο παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών για το εάν αιφνιδιάστηκαν οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι από την ένταση της εμπλοκής του ΔΝΤ στο θέμα των ελληνικών τραπεζών, απάντησε καταφατικά και πρόσθεσε ότι «το ΔΝΤ έχει εμπλοκή σε όλες τις χώρες που είναι σε Πρόγραμμα. Θα πρέπει να βρουν φόρμουλα στην Ευρώπη για τον συγκεκριμένο ρόλο του ΔΝΤ».
Σημειώνεται, παράλληλα, ότι, σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, ενδεχομένως την άλλη εβδομάδα να κατατεθούν στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το φορολογικό.
Για το τελευταίο, υπάρχει πιθανότητα μονομερούς νομοθέτησης από την κυβέρνηση, σε ζητήματα όπως ο φόρος υπεραξίας και οι αλλαγές στα φορολογικά πρόστιμα.
«Στην επόμενη αξιολόγηση το θέμα των ανασφάλιστων»
Στο υπουργείο Οικονομικών είχαν μεταβεί το μεσημέρι ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Άννα Στρατινάκη, λόγω απουσίας του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση στις Βρυξέλλες.
Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Υγείας, δήλωσε ότι στην επόμενη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας θα συμπεριληφθεί το θέμα των ανασφάλιστων. Επεξηγώντας, ότι η κυβέρνηση αναμένει πρώτα τη μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το ύψος των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν για την κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών. «Μετά είναι δική μας υποχρέωση να βρούμε το ποσό», πρόσθεσε.
Αναφορικά με τη διάθεση των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), ο ίδιος παράγοντας ανέφερε πως η τρόικα δεν έχει απαντήσει ακόμη στην ελληνική πρόταση για τρίμηνη δοκιμαστική περίοδο, εντός των φαρμακείων, με πλαφόν την ανώτατη τιμή.
Σχετικά με το claw back, δήλωσε ότι «συζητούμε πού θα μπει ο “κόφτης”. Περίπου στα 2 δισ. ευρώ, εμείς θέλαμε παραπάνω».
Ανοικτό το θέμα γάλακτος και φαρμάκων
Στο υπουργείο Οικονομικών διεξήχθη και συνάντηση στελεχών του υπουργείου Ανάπτυξης με τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, με αντικείμενο την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.
Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης επισήμανε ότι υπάρχει σύγκλιση με την τρόικα όσον αφορά στην τιμή των βιβλίων, αλλά τα άλλα βασικά θέματα, όπως το γάλα και τα φάρμακα, είναι ανοικτά. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ υπουργού Ανάπτυξης και επικεφαλής της τρόικας θα συνεχιστούν από την προσεχή Τετάρτη, με την επάνοδο στην Ελλάδα των εκπροσώπων των δανειστών.
Σε εξέλιξη, τέλος, ήταν το απόγευμα η συνάντηση του υπουργού Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, με τεχνικά κλιμάκια της τρόικας.
Στο τραπέζι οι συμβάσεις των ναυτικών
Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Ναυτιλίας ανέφερε ότι η τρόικα πιέζει τόσο στο σκέλος των επιχειρησιακών συμβάσεων, το οποίο αποτελεί προαπαιτούμενο, με στόχο την πλήρη εξομοίωση των εργασιακών σχέσεων μεταξύ των εργαζομένων στην ξηρά και των ναυτικών.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη θα επιφέρει μείωση των μισθών των ναυτικών, όσο και αλλαγές στη σύνθεση των πληρωμάτων των πλοίων. 
naftemporiki.gr

To αιχμηρό υπονοούμενο της Μαρίας Μπακοδήμου για την Ζήνα Κουτσελίνη: «Aντί να τοποθετηθεί, πήγε στο cheeseburger» (Video)

mpakodimou zina sxolio

To αιχμηρό υπονοούμενο της Μαρίας Μπακοδήμου για την Ζήνα Κουτσελίνη: «Aντί να τοποθετηθεί, πήγε στο cheeseburger» (Video)

Για την αποτυχημένη επίκληση στο συναίσθημα που έκανε η Ζήνα Κουτσελίνη μετά τον σάλο που…

Φωτιά-Ύδρα: Στη Βουλιαγμένη το σκάφος «Περσεφόνη» από όπου έπεσαν τα πυροτεχνήματα-Αναμένεται να συλληφθεί ο καπετάνιος του σκάφους

persefoni1

Φωτιά-Ύδρα: Στη Βουλιαγμένη το σκάφος «Περσεφόνη» από όπου έπεσαν τα πυροτεχνήματα-Αναμένεται να συλληφθεί ο καπετάνιος του σκάφους

Στη μαρίνα της Βουλιαγμένης καταπλέει το μεσημέρι του Σαββάτου το τουριστικό ενοικιαζόμενο σκάφος «Περσεφόνη» για…