Προς επιστράτευση οι ιδιώτες γιατροί

Ακαρπη απέβη η σύσκεψη του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια με τους προέδρους των ιατρικών συλλόγων της χώρας με αντικείμενο τη συμμετοχή ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ

5212502 2

Όπως έγινε γνωστό, μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει διαθεσιμότητα περί τους 55 έως 75 γιατρούς, ενώ όσοι γιατροί έχουν δικά τους ιατρεία και εργάζονται σε ιδιωτικές κλινικές δεν επιθυμούν να αφήσουν τις θέσεις τους για να εργαστούν σε δημόσια νοσοκομεία.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το υπουργείο Υγείας προσανατολίζεται πλέον στην επιστράτευση περίπου 150 γιατρών και οι σχετικές λίστες θα διαμορφωθούν στις αρχές της εβδομάδας, Δευτέρα ή Τρίτη.

Την ίδια ώρα έντονη παραμένει η πίεση στο  εθνικό σύστημα Υγείας, καθώς 649 συμπολίτες μας βρίσκονταν χθες Παρασκευή διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, 64 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ τα ημερήσια κρούσματα παραμένουν αυξημένα, με 2.785 νέα κρούσματα.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, την Τετάρτη, είχε κάνει έκκληση στους ιδιώτες γιατρούς να συμβάλουν στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η εξαιρετικά δυσχερής κατάσταση στα νοσοκομεία, λέγοντας ότι αν δεν προσέλθει ικανός αριθμός γιατρών από συγκεκριμένες ειδικότητες, δηλαδή πνευμονολόγοι, παθολόγοι, αναισθησιολόγοι και γενικοί γιατροί, τότε θα εισηγηθεί στον πρωθυπουργό την επιστράτευση προσωπικού. 

Ωστόσο, ενώ χρειάζονται περί τους 200 γιατρούς.

Να σημειωθεί ότι η εθελοντική συνδρομή των ιδιωτών γιατρών θα αμειφθεί γενναία με 2.000 ευρώ μηνιαίως, επιπλέον τις εφημερίες τους, που μπορεί να φτάσουν σε επιπλέον 1.300 ευρώ τον μήνα, με μπλοκάκι, ποσό αφορολόγητο και ακατάσχετο, ενώ θα μπορούν να καθορίσουν πόσες ημέρες και ποιες την εβδομάδα μπορούν να εργαστούν στο ΕΣΥ, για πόσο χρονικό διάστημα κ.ο.κ.