ΠΠ

Παναγιώτης Παπαδομανωλάκης

Προς ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο: «Δάκτυλος της Κίνας» στις αμερικάνικες εκλογές

Καθώς το εδώ και μήνες σχεδιαζόμενο εκλογικό πραξικόπημα μέσω του Ανώτατου Δικαστηρίου ανακοινώθηκε από τον Τραμπ, οι φίλα προσκείμενες σε αυτόν ακροδεξιές ομάδες σκέψης φλερτάρουν με το αφήγημα της «έξωθεν παρέμβασης» στις αμερικάνικες εκλογές, επισύροντας ζήτημα «εθνικής ασφάλειας».

AP 20221193319972

Το προβάδισμα υπέρ του Τζο Μπάιντεν έχει κλειδώσει στις αμερικάνικες εκλογές, με τον Ντόναλντ Τραμπ να αρνείται να παραδώσει την διακυβέρνηση μέσω μιας ευθεία ρατσιστικής επίθεσης στα εκλογικά δικαιώματα όσων ψήφισαν επιστολικά, κυρίως λαϊκά στρώματα και μειονότητες που επέλεξαν να μην θέσουν τους εαυτούς στον κίνδυνο της ανύπαρκτης κυβερνητικής μέριμνας για την κρίση υγείας, μα και των όπλων των φασιστικών πολιτοφυλακών. Καθώς το εδώ και μήνες σχεδιαζόμενο εκλογικό πραξικόπημα μέσω του Ανώτατου Δικαστηρίου ανακοινώθηκε από τον Τραμπ, οι φίλα προσκείμενες σε αυτόν ακροδεξιές ομάδες σκέψης φλερτάρουν με το αφήγημα της «έξωθεν παρέμβασης» στις αμερικάνικες εκλογές, επισύροντας ζήτημα «εθνικής ασφάλειας». 

«Κινέζικος δάκτυλος» και ψυχροπολεμικές θεωρίες συνωμοσίας

To δημοσιεύματα περί κινεζικής παρέμβασης στις εκλογές συνδέονται με δύο πρόσωπα-κλειδιά για την επικοινωνιακή εμπέδωση του νεοψυχροπολεμικού δόγματος. Πρόκειται για τον Στιβ Μπάννον, έναν συνωμοσιολόγο πρώην σύμβουλο του Ντόναλντ Τραμπ , ο οποίος διατείνεται πως ο COVID-19 είναι προϊόν βιολογικού πολέμου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, σε μια υποτιθέμενη προσπάθεια του Κινέζικου Κομμουνιστικού Κόμματος για παγκόσμια κυριαρχία. Ο άλλος είναι ο Guo Wengui, Κινέζος εκατομμυριούχος που αυτοεξορίστηκε από την Κίνα ως φυγόδικος. Από κοινού έχουν ιδρύσει το Rule of Law Foundation, για την “υποστήριξη των θυμάτων των διώξεων του ΚΚ Κίνας”.

Το G News, ιστοσελίδα που ανήκει στην Guo Media, έχει δημοσιεύσει τους τελευταίους μήνες ισχυρισμούς ότι η νίκη του Μπάιντεν θα επιτρέψει στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα να “καταλάβει τον κόσμο”. Στα άρθρα του κάνει λόγο για υποτιθέμενους δεσμούς μεταξύ της κινέζικης κυβέρνησης και του Χάντερ Μπάιντεν, αναπαράγοντας επίσης κίτρινα δημοσιεύματα για την προσωπική ζωή του γιού του υποψήφιου προέδρου για τους Δημοκρατικούς. Εβδομάδες πριν η New York Post δημοσιεύσει  σειρά άρθρων της στις 14 Οκτωβρίου σχετικά με τα περιεχόμενα του αποκαλούμενου σκληρού δίσκου του Χάντερ Μπάιντεν, αντίστοιχοι ισχυρισμοί μεταδόθηκαν στις 25 Σεπτεμβρίου από την Lude Media, ένα κανάλι στο YouTube που διευθύνεται από τον αντιφρονούντα Γουάνγκ Ντίνγκανγκ, σύμμαχο του Γούο. Στη συνέχεια κοινοποιήθηκαν από λογαριασμούς του Twitter που συνδέονται με το κίνημα Himalaya που υποστηρίζεται από τος Γούο και Μπάννον. Ο δεύτερος καυχήθηκε στην ολλανδική τηλεόραση στα τέλη Σεπτεμβρίου ότι είχε τον σκληρό δίσκο του Χάντερ Μπάιντεν.

«Η Κίνα θα κάνει ό,τι μπορεί για να με κάνει να χάσω αυτή την κούρσα», ανέφερε ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters τον Απρίλιο. Κάποιος μήνες μετά δηλωσε σε συνέντευξη στο συντηρητικό ραδιόφωνο Χιού Χιούιτ : «Εάν δεν κερδίσω τις εκλογές, η Κίνα θα κατέχει τις Ηνωμένες Πολιτείες και θα πρέπει να μάθετε να μιλάτε κινέζικα». Το ίδιο αφήγημα επανέλαβε απευθυνόμενος σε προεκλογική συγκέντρωση στο Ντέιτον του Οχάιο, τον Σεπτέμβριο, όπου δήλωσε πως «Εάν νικήσει ο κύριος Μπάιντεν, κερδίζει η Κίνα», συμπληρώνοντας πως «εάν νικήσουμε, το Οχάιο…κερδίζει η Αμερική».

“Η Κίνα το χρηματοδοτεί το BLM”

Δεν είναι πρώτοι φορά που οι Ρεπουμπλικάνοι αναπαράγουν τέτοια νεο-μακαρθικά αφηγήματα. Ενώ η μία πόλη μετά την άλλη αγκάλιαζαν τις κινητοποιήσεις για τις μαύρες ζωές, με την ατζέντα των διεκδικήσεων να μεγαλώνει απαιτώντας δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τέλος των εξώσεων, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, κοινωνικό έλεγχο της αστυνομίας κα., μια σειρά συντηρητικά ΜΜΕ “ανακάλυπταν” κινέζικο δάκτυλο στις κινητοποιήσεις.Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Mike Gonzalez, ανώτερου συνεργάτη του Heritage Foundation, ο οποίος έγραψε πως η Alicia Garza, συντονίστρια του Black Lives Matter στο Όκλαντ, χρηματοδοτείται από με την Κινέζικη Προοδευτική Ένωση μέσω ενός πρότζεκτ που ονομάζεται Black Futures Lab.

Μόνο που η New York Times, κατέρριψαν την παραπάνω θεωρία συνωμοσίας, αποδεικνύοντας πως ο  Gonzalez μπέρδεψε την Κινεζικη Προοδευτική Ένωση της Βοστώνης, με μια ομώνυμη οργάνωση του Σαν Φρανσίσκο, η οποία ιδρύθηκε το 1972 από Κινέζους μετανάστες για την υποστήριξη της κοινότητάς τους.  Μια σύντομη έρευνα των φορολογικών αρχείων απέδειξε ότι η Κινεζική Προοδευτική Ένωση στο Σαν Φρανσίσκο, η οποία συνεργάστηκε με το Black Futures Lab, είναι μια εντελώς διαφορετική  οργάνωση από την Κινεζική Προοδευτική Ένωση στη Βοστώνη, η οποία συμμετείχε σε εκδηλώσεις με το κινέζικο προξενείο και ιδρύθηκε το 1977. Εκεί που όλοι θα περίμεναν από τον Gonzalez να ρίξει τους τόνους καθώς αποκαλύφθηκαν τα ψέματά του, εκείνος επανήλθε φτάνοντας στο σημείο να κατηγορήσει τις New York Times, για “φιλοκομμουνισμό”, λέγοντας πως όπως την δεκαετία του ’30 αρνήθηκαν την “γενοκτονία” στην Ουκρανία καλύπτοντας την ΕΣΣΔ και το ’60 “στήριζαν τους Κουβανούς επαναστάτες”, έτσι σήμερα “καλύπτουν τις μαρξιστικές ρίζες του BLM”.

Το Heritage Foundation είχε καθοριστικό ρόλο στο λεγόμενο “δόγμα Ρήγκαν”, σύμφωνα με το οποίο οι ΗΠΑ παρείχαν στρατιωτική και άλλη υποστήριξη σε αντικομμουνιστικά κινήματα αντίστασης που μάχονται τις φιλο-σοβιετικές κυβερνήσεις στο Αφγανιστάν, την Αγκόλα, την Καμπότζη, τη Νικαράγουα κα. Θεωρείται πως έθεσε τα θεμέλια της μετα-σοβιετικής εξωτερικής πολιτικής για την κυβέρνηση Μπους, στηρίζοντας ενεργά την επιχείρηση “Καταιγίδα της Ερήμου” στο Ιράκ, ενώ συνέταξε τις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις της διακυβέρνησης του. Την δεκαετία του 2000 υποστήριξε τον πόλεμο σε Ιράκ και Αφγανιστάν, όπως και τις πρακτικές στο Γκουαντάναμο.

Τουλάχιστον 66 υπάλληλοι και απόφοιτοι του Ιδρύματος έλαβαν θέσεις σε κυβερνητικούς οργανισμούς και την κυβέρνηση Τράμπ, συμπεριλαμβανομένης Betsy DeVos, η οποία αποτελεί χρηματοδότη του λόμπι της οπλοκατοχής και των ακροδεξιών κινημάτων κατά της καραντίνας(βλ. Στο βιβλίο μας “Covid-19: Ο ιός των αντιθέσεων”, εκδ. Bookstars, στο κεφάλαιο: “Ανορθολογισμός και ακροδεξιά, ως εμπροσθοφυλακή του κεφαλαίου: Οι χρηματοδοτήσεις των αρνητών της επιστήμης”). H DeVos και το Heritage Foundation υποστηρίζουν επίσης τις φιλο-επιχειρηματικές θέσεις για την απόρριψη της καταστροφής του κλίματος, με το ίδρυμα να έχει χρηματοδοτηθεί από την ExxonMobil. 

“Τα κινέζικα χρήματα καταλήγουν στο Δημοκρατικό Κόμμα”

Επηρεασμένος από την προπαγάνδα του Gonzalez, ένας πρώην παίκτης της Εθνικής Ποδοσφαιρικής Ένωσης(NFL) των ΗΠΑ, ανάρτησε βίντεο που κατηγορούσε το Δημοκρατικό Κόμμα συγκεντρώνει χρήματα από την Κίνα μέσω του BLM. Η ανάρτηση έγινε viral με τον  Herschel Walker να γίνεται χρήσιμο εργαλείο της προεκλογικής καμπάνιας των Ρεπουμπλικάνων, καθότι Αφροαμερικάνος. Ο  Walker υποστήριξε πολλάκις δημόσια το Ντόναλντ Τραμπ, υποστηρίζοντας πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ “δεν είναι ρατσιστής”. Ουσιαστικά ο  Walker κατηγορεί το BLM πως χρηματοδοτεί το Δημοκρατικό Κόμμα μέσω του ActBlue και στην συνέχεια συνδέει τα χρήματα αυτά με τις υποτιθέμενες κινέζικες χρηματοδοτήσεις για τις οποίες είχε κάνει λόγω ο Gonzalez. Βασιζόμενος σε δηλώσεις της συνιδρύτη του BLM Alicia Garza πως η ίδια είναι “εκπαιδευμένη μαρξίστρια”, εμφάνισε μια διεθνή κομμουνιστική συνωμοσία στις ΗΠΑ, που ξεκινά από την ΛΔ Κίνας και καταλήγει στα ταμεία του Δημοκρατικού Κόμματος. Βέβαια, η New York Times όπως είδαμε κατέρριψαν το πρώτο σκέλος του ισχυρισμού, αφήνοντας τον Gonzalez σε ένα συνωμοσιολογικό ντελίριο.

Η υποτιθέμενη χρηματοδότηση του BLM στο Δημοκρατικό Κόμμα ξεκίνησε από την ιστοσελίδα InfoWars.com του γνωστού ουφολόγου Alex Jones.  Στην πραγματικότητα, το ActBlue δεν είναι παρά μια πλατφόρμα crowdfunding, μέσω της οποίας ο χρήστης ξεκινά καμπάνια με το  διαδικτυακό κοινό να κάνει δωρεά. Η ιστοσελίδα του ActBlue αναφέρει ότι το εργαλείο είναι διαθέσιμο στους “Δημοκρατικούς υποψηφίους και επιτροπές, προοδευτικούς οργανισμούς και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που μοιράζονται τις αξίες μας”. Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα λειτουργεί μια παρόμοια πλατφόρμα που ονομάζεται WinRed. Όπως φαίνεται από την καμπάνια του BlackLivesMatter.com, τα χρήματα που συγκεντρώνει καταλήγουν στο Black Lives Matter Global Network Foundation, το ίδρυμα πίσω από την οργάνωση, τα οποία δεν προκύπτει από πουθενά ότι πηγαίνουν στο Δημοκρατικό Κόμμα. Αν μάλιστα αναλογιστεί κανείς τα οικονομικά μεγέθη των καπιταλιστών που στηρίζουν και τα δύο κόμματα, ο παραπάνω ισχυρισμός φαίνεται ακόμα πιο γελοίος.

Πέρα από αυτό, ο Walker ταυτίζει μια συγκεκριμένη οργάνωση, το BlackLivesMatter.com, με ένα ευρύτερο κίνημα για τις μαύρες ζωές στο οποίο συμμετέχουν μια σειρά αντιρατσιστικές και αντιπολεμικές συλλογικότητες, κοινωνικά κινήματα, σωματεία, πολιτικές οργανώσεις και καταπιεσμένα λαϊκά στρώματα και μειονότητες. Το “Black Lives Matter” είναι ένα σύνθημα που έχει ενώσει το παραπάνω μωσαϊκό σε μια σειρά παρά διεκδικήσεων, ενώ χρησιμοποιείται από μια σειρά οργανώσεις και πρωτοβουλίες, όπως το Black Lives Matter Foundation ή το Κίνημα για τις Μαύρες Ζωές (M4BL)κα.

Άξονας προς την Κίνα: Στρατηγική επιλογή με δικομματική συναίνεση

Οι Ρεπουμπλικάνοι και τα ακροδεξιά φόρα δεν είναι οι μοναδικοί που αναπαράγουν ψυχροπολεμικές θεωρίες συνωμοσίας. Αρκεί να θυμηθούμε  το αφήγημα των γερακιών του Δημοκρατικού Κόμματος για υποτιθέμενο «δάκτυλο Μόσχας» υπέρ του Τραμπ, σε μια περίοδο που είχε ακολουθήσει τις ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις του Πενταγώνου στην Νοβορωσία και την Συρία. Ωστόσο, η μετατόπιση του επίκεντρου της αμερικάνικης επιθετικότητας από την Ρωσία και το Ιράν, στην Άπω Ανατολή, αποτελεί δικομματική συναίνεση. Μπορεί η ισχυρή πολεμική μηχανή της Ρωσίας και η Ισλαμική Επανάσταση, να αποτελούν εμπόδιο για την κατάκτηση των αγορών και την επιβολή την ιμπεριαλιστικής μονοκρατορίας των ΗΠΑ, ωστόσο η πραγματικότητα έδειξε πως τα παραπάνω είναι δευτερεύουσα απειλή για την κυριαρχία τους.

Η αντίδραση στην άνοδο  της Κίνας από «εργοστάσιο» της παγκοσμιοποίησης σε στρατηγικό-συστημικό αντίπαλο για τις ΗΠΑ, ξεκινάει από την εποχή διακυβέρνησης Ομπάμα, με τον “άξονα προς την Ασία” να προωθείται από την Χίλαρι Κλίντον, ενάντια στην “κινέζικη απειλή”. Η περίοδος διακυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ έκανε σημαία της την παραπάνω ατζέντα, κλιμακώνοντας τη νεοψυχροπολεμική ρητορική και αυξάνοντας τις στρατιωτικές δαπάνες, με την τελευταία αύξηση να γίνεται ενώ ο λαός των ΗΠΑ δίνει μάχη ζωής και θανάτου απέναντι στην πανδημία COVID-19. Όλα τα παραπάνω με τις ψήφους και των δύο κομμάτων. H κοινή στρατιωτική άσκηση Αμερικάνων πεζοναυτών με τον στρατό του ψευδοκράτους της Ταϊβάν στις 9 Νοεμβρίου μετά από 40 χρόνια, είναι το πιο πρόσφατο κομμάτι του παζλ της επιθετικότητας, που έλαβε χώρα σε μια περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας στις ΗΠΑ η οποία εντούτοις δεν ανατρέπει τις αυτοκρατορικές κατευθύνσεις της.

Τζο Μπάιντεν:  Ένας επίδοξος Τραμπ

Ο τόνος είναι διαφορετικός και η ρατσιστική αθλιότητα του Ντόναλντ Τραμπ, που όπου σταθεί και όπου βρεθεί τους τελευταίους μήνες αναφέρεται σε “κινεζοϊό”, μοιάζει ασυναγώνιστη. Ωστόσο, ο Δημοκρατικός αντίπαλός του καταβάλει “φιλότιμες” προσπάθειες να ανταποκριθεί στην σύγκριση, κάνοντας προσωπική επίθεση στον Κινέζο πρόεδρο τον οποίο αποκάλεσε “κακοποιό”. Ο Μπάιντεν δεν δίστασε να κατηγορήσει τον Τραμπ πως είναι “υποχωρητικός” έναντι της Κίνας, αποδεικνύοντας πως, ανεξαρτήτως αποχρώσεων, υπάρχει στρατηγική συναίνεση στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα.  Άλλωστε, η αντι-κινεζικη προπαγάνδα, περί υποτιθέμενης “γενοκτονίας των Ουιγούρων”, “παγίδας χρέους” της Κίνας κα.  ενορχηστρώνεται από το σύνολο του αμερικάνικου αστικού τύπου, δημιουργώντας αυτό που η κινέζικη κομμουνιστική οργάνωση της διασποράς Qiao Collective έχει εύστοχα χαρακτηρίσει “Σινοφοβία ΑΕ” .

Σύμφωνα με τα όσα έγραψε ο ίδιος ο Μπάιντεν στο πρόσφατο άρθρο του στο Foreign Affairs, στο πρώτο έτος της διακυβέρνησής του σκοπεύει να οργανώσει και θα φιλοξενήσει μια “παγκόσμια διάσκεψη για τη δημοκρατία”, η οποία θα αφορά τα “ελεύθερα έθνη του κόσμου”.  Η πρόταση του θυμίζει έντονα την ομιλία-ορόσημο του Μάικ Πομπέο στην Βιβλιοθήκη Νίξον, όπου ο υπουργός Εξωτερικών του Τραμπ έκανε λόγο για αποτυχία της πολιτικής προσέγγισης της Κίνας που εγκαινιάστηκε από τον Πρόεδρο Νίξον, προτείνοντας τη δημιουργία “μιας νέας ομάδας ομόσπονδων εθνών, μιας νέας συμμαχίας δημοκρατιών” ενάντια στην Κίνα.  

Στο ίδιο άρθρο, ο νικητής των  εκλογών ανακοίνωσε μέτρα κατά των εταιριών που δεν εμποδίζουν την χρήση των διαδικτυακών εργαλείων τους υπέρ του “κράτους επιτήρησης” της Κίνας, προσθέτοντας  ότι θα κάνει τα πάντα “για να κερδίσουν οι ΗΠΑ τον μελλοντικό ανταγωνισμό  εναντίον της Κίνας ή οποιουδήποτε άλλου” και να “ενώσουν την οικονομική δύναμη των δημοκρατιών σε ολόκληρο τον κόσμο”. Στο ίδιο κλίμα ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ (CSU), τάχθηκε υπέρ μιας νέας διατλαντικής οικονομικής συμφωνίας με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ υπό τον Τζο Μπάιντεν.

Το αφήγημα του “εσωτερικού εχθρού” και η αντιπολεμική απάντηση στον νέο Ψυχρό Πόλεμο

Μια μελλοντική σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και ΛΔ Κίνας θα ήταν ένα καταστροφικό σενάριο για την ανθρωπότητα και τις ευθύνες για αυτό βαρύνουν αποκλειστικά την αμερικάνικη ιμπεριαλιστική πολιτική και τα συμφέροντα των μονοπωλίων που εξυπηρετεί. Ωστόσο, οι άμεσες συνέπειες είναι επίσης σημαντικές. Τα φτωχά λαϊκά στρώματα παρατηρούν την μια μετά την άλλη τις διαδοχικές κυβερνήσεις των ΗΠΑ να εκτρέπουν τεράστια ποσά από την υγεία και τις κοινωνικές δαπάνες, για να ταϊσουν την πολεμική μηχανή. Όλα δείχνουν πως αυτό θα συνεχιστεί και στο μέλλον, καθώς μια ενδεχόμενη κυβέρνηση Μπάιντεν, πόσο μάλλον αν δεν ελέγχει την Γερουσία και την Βουλή, μπορεί να ομαλοποιήσει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τους συμμάχους της, ωστόσο η πολιτική “Πρώτα η Αμερική” θα συνεχίσει να αποτελεί στρατηγική επιλογή. Το παραπάνω προϋποθέτει  μια πολιτική, ας πούμε, “πολεμικού καπιταλισμού”.

Οι ανάγκες τόνωσης της βιομηχανικής παραγωγής στο εσωτερικό των ΗΠΑ, απαιτεί την ισοπέδωση της αμερικάνικης εργατικής τάξης και το τσάκισμα των διεκδικήσεων της, με την συνδρομή της στρατιωτικοποιημένης αστυνομίας και των φασιστικών ομάδων. Ο Τραμπ φαίνεται να ναρκοθετεί το πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής , φέρνοντας νέες κυρώσεις κατά της Κίνας μετά την ήττα του στις εκλογές. Το παραπάνω, είναι πιθανό να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για μια αυριανή κυβέρνηση Δημοκρατικών, ώστε να συνεχίσουν την αμερικάνικη επιθετικότητα. Η παρούσα διακυβέρνηση έφτασε στο σημείο να επιβάλει περιορισμούς στην ακαδημαϊκή ανταλλαγή με τα κινέζικα πανεπιστήμια, στοχοποίησε κινεζικά ΜΜΕ και έκλεισε προξενεία της Κίνας. Η πρόταση νόμου του Τραμπ για απελάσεις Κινέζων που έχουν “δεσμούς” με το ΚΚ, μπορεί να έμεινε μέχρι τώρα στα χαρτιά όμως σηματοδοτεί έναν υφέρποντα νεο-μακαρθισμό, ο οποίος οξύνεται  μαζί με την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, αυξάνοντας τον κίνδυνο οι νόμοι “εθνικής ασφάλειας” να βάλουν στο στόχαστρό τους λαϊκό κίνημα.

Οι συλλήψεις των μελών του Κόμματος για τον Σοσιαλισμό και την Απελευθέρωση(PLS) στο Ντένβερ, κατά την προεκλογική περίοδο δεν είναι άσχετη με το γεγονός πως “τυχαίνει να είναι μία από τις ελάχιστες σοσιαλιστικές οργανώσεις στις ΗΠΑ με αρκετό πολιτικό θάρρος για να αντιταχθεί στις επιθέσεις του Ψυχρού Πολέμου στη ΛΔΚ”, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Trotskyist Platform (Australia). Η οργάνωση καταγγέλλει πως στην Αυστραλία, έχουν πραγματοποιηθεί επανειλημμένες έφοδοι στα σπίτια Κινέζων δημοσιογράφων και απειλές κατά Κινέζων φοιτητών που κινητοποιήθηκαν ενάντια στο αντεπαναστατικό κίνημα του Χονγκ Κονγκ. Η αστυνομία της Αυστραλίας προστάτευσε την ρατσιστική διαδήλωση περί “κινέζικης κατασκευής” του COVID-19 που διοργάνωσε ο Μπάννον, ενώ την ίδια μέρα κατέστειλε διαμαρτυρία για τον Αβορίγινο David Dungay, ο οποίος έχασε την ζωή του με παρόμοιο τρόπο με τον George Floyd.

Ακόμα αναφέρει την αστυνομική εισβολή στο σπίτι του βουλευτή Shaoquett Moselmane , αφού τόλμησε να επαινέσει την απάντηση της Κίνας στην πανδημία. Ο βουλευτής δεν επετράπη να αναλάβει το αξίωμά του μέχρι να ολοκληρωθεί έρευνα πως δεν είναι εκπρόσωπος “ξένης παρέμβασης”. Τα τελευταία 3 χρόνια ο  υποστηρικτής της ΛΔ Κορέας Chan Han Choi βρίσκεται επίσης υπό κράτηση στις φυλακές της Αυστραλίας.

Την περίοδο του  “Ερυθρου Τρόμου” του Τζόζεφ Μακάρθυ εξαπολύθηκαν μαζικές διώξεις όχι μόνο των κομμουνιστών, αλλά και χιλιάδων συνδικαλιστών, ανθρώπων της τέχνης και των επιστημών, δημοκρατών, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και συντηρητικών Αμερικάνων που μπήκαν στο στόχαστρο των μυστικών υπηρεσιών. Μια τροποποιημένη εκδοχή του ήρθε με την εφαρμογή του “πολέμου κατά της τρομοκρατίας” με την ίδρυση του στρατόπεδου-συγκέντρωσης του Γκουαντάναμο. Σήμερα, η σκιά του υπερσυντηρητικού Γερουσιαστή πέφτει ξανά πάνω στις ΗΠΑ.

Πηγή: kommon.gr

Μυστήριο με Γερμανό δισεκατομμυριούχο: Θεωρήθηκε νεκρός το 2021 αλλά ίσως ζει στη Μόσχα με την ερωμένη του

Καταγραφή 21

Μυστήριο με Γερμανό δισεκατομμυριούχο: Θεωρήθηκε νεκρός το 2021 αλλά ίσως ζει στη Μόσχα με την ερωμένη του

Απίστευτα είναι τα όσα συμβαίνουν σχετικά με την εξαφάνιση του Καρλ Έριβαν Χάουμπ το 2018