Newsroom

Newsroom

Προς ακόμα σκληρότερο lockdown οδεύει η Γερμανία

Συστήνεται δραματική μείωση του αριθμού των ανθρώπων που θα μπορούν να συναντώνται σε σπίτια

AP 20319473834496

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και αυτές των 16 ομόσπονδων κρατιδίων της Γερμανίας συζητούν νέα, ακόμη πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα για να επιβραδυνθεί η αύξηση των κρουσμάτων του SARS-CoV-2, ιδίως να συστήσουν δραματική μείωση του αριθμού των ανθρώπων που θα μπορούν να συναντώνται σε σπίτια και να επιβάλλουν υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, σύμφωνα με έγγραφο που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ συναντάται με τους πρωθυπουργούς των 16 κρατιδίων εντός της ημέρας.

Το έγγραφο, προσχέδιο των μέτρων που ενδέχεται να ανακοινωθούν, αναφέρει επίσης ότι οι αρχές θα απευθύνουν σθεναρή σύσταση προς τους πολίτες να μην οργανώνουν ούτε να συμμετέχουν σε ιδιωτικές γιορτές ως τα Χριστούγεννα, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, οι αρχές επέβαλαν σειρά μέτρων, τα οποία ο Τύπος χαρακτήρισε lockdown light, για να ελέγξουν το δεύτερο κύμα της πανδημίας που πλήττει τη Γερμανία, όπως και την υπόλοιπη Ευρώπη. Μπαρ κι εστιατόρια έκλεισαν, πάντως σχολεία και εμπορικά καταστήματα — προς το παρόν τουλάχιστον — παραμένουν σε λειτουργία.

Η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων περιορίστηκε με αυτό τον τρόπο, αλλά δεν είναι ορατή πραγματική μείωσή τους ακόμη, κατά το έγγραφο: «Χρειάζονται περαιτέρω προσπάθειες (…) Έχουμε τέσσερις δύσκολους χειμωνιάτικους μήνες μπροστά μας προτού η αλλαγή εποχής και η έναρξη εμβολιασμών μας επιτρέψουν να ξεπεράσουμε σταδιακά την πανδημία», αναφέρει.

Σύμφωνα με το κείμενο, που υπόκειται ακόμη σε αλλαγές, ιδιωτικές συναντήσεις θα επιτρέπονται στα μέλη κάθε νοικοκυριού με μόνο δύο μέλη από οποιοδήποτε άλλο. Σήμερα, επιτρέπεται να συναντώνται ως και δέκα πρόσωπα από δύο νοικοκυριά.

Στα σχολεία, μαθητές και μαθήτριες θα πρέπει να φορούν μάσκα ανεξαίρετα, ενώ σήμερα αυτό δεν ισχύει για παιδιά που πάνε σε πρωτοβάθμια σχολεία. Οι τάξεις θα έχουν τους μισούς μαθητές, ώστε να επιτρέπεται η τήρηση της λεγόμενης κοινωνικής απόστασης.

Ως τα τέλη Οκτωβρίου καταγράφονταν 520.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού στη Γερμανία, αλλά αυξήθηκαν κατά σχεδόν 50%, στα 780.000, μέσα στις πρώτες δύο εβδομάδες του Νοεμβρίου. Την ίδια περίοδο, οι εισαγωγές σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) αυξήθηκαν κατά περίπου 70%.

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…