Προπηλακισμοί Ρώσων πολιτών στη Γερμανία;

Θλιβερά φαινόμενα αρχίζουν να καταγράφονται στην Ευρώπη μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία!

Η αντι-Ρωσική υστερία που ξεκίνησε από την ίδια την ηγεσία της ΕΕ και έσπευσαν να την υιοθετήσουν και να την πολλαπλασιάσουν πολλές κυβερνήσεις και τα μέλη της είχε ως αποτέλεσμα να πάρει τη μορφή γενικού “διωγμού” σε ότι έχει ρωσική καταγωγή ή προέλευση. Από ρωσικούς σκύλους ή γάτες, μέχρι κλασικά έργα όπως η Λίμνη των Κύκνων ή τα έργα του Φ. Ντοστογιέφσκι!

Η πρεσβεία της Ρωσίας στο Βερολίνο διαμαρτύρεται για περιστατικά «διακριτικής μεταχείρισης» και άλλες επιθετικές συμπεριφορές εις βάρος Ρώσων πολιτών.

Συγκεκριμένα, η ρωσική διπλωματική αποστολή υποστηρίζει ότι έχει λάβει «εκατοντάδες» αναφορές για ύβρεις, απειλητικές επιστολές, και προπηλακισμούς εις βάρος Ρώσων, για «μόμπινγκ» εις βάρος μαθητών με ρωσική καταγωγή σε γερμανικά σχολεία, καθώς και για ζημιές σε αυτοκίνητα με ρωσικές πινακίδες.

«Θεωρούμε απαράδεκτη κάθε έκφραση διακριτικής μεταχείρισης και κάθε παραβίαση των δικαιωμάτων των πολιτών μας και του ρωσόφωνου πληθυσμού στη Γερμανία», αναφέρει η ρωσική πρεσβεία σύμφωνα πάντα με το DPA. Παράλληλα, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax μεταδίδει ότι o πρεσβευτής της Ρωσίας στο Βερολίνο, Σεργκέι Νετσάγεφ, έχει αποστείλει νότα διαμαρτυρίας στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, στην οποία απαιτεί «ένα ισχυρό μήνυμα της γερμανικής κυβέρνησης προς τις τοπικές αρχές των κρατιδίων και τις δημοτικές αρχές, ώστε να τερματιστούν αυτές οι διακρίσεις».

Πρόκειται για ένα ζήτημα που δεν έχει απασχολήσει ιδιαίτερα την γερμανική κοινή γνώμη μέχρι σήμερα. Ρεπορτάζ της εκπομπής Report για το πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) την Παρασκευή επισημαίνει πάντως ότι πράγματι έχουν καταγραφεί περιστατικά επιθετικής συμπεριφοράς, ακόμη και αξιόποινες πράξεις απέναντι σε άτομα ρωσικής καταγωγής. Μεταξύ άλλων αναφέρονται προπηλακισμοί και σπασμένες βιτρίνες σε ρωσικά καταστήματα. Το ρεπορτάζ καταγράφει μάλιστα την ανησυχία της αστυνομίας ότι παρόμοια περιστατικά ενδέχεται να πολλαπλασιαστούν.

Την ίδια στιγμή ωστόσο, καταγράφονται και αντίστοιχες συμπεριφορές εις βάρος ατόμων με ουκρανική καταγωγή. Μόνο στο ανατολικογερμανικό κρατίδιο της Σαξονίας έχουν καταγραφεί έξι κρούσματα βίας εις βάρος Ουκρανών, σύμφωνα με το Report. Για μία «συναισθηματικά ιδιαίτερα φορτισμένη κατάσταση» κάνει λόγο το υπουργείο Εσωτερικών στο κρατίδιο Ρηνανία-Παλατινάτο.

Οι ειδικοί εξετάζουν τώρα τη λήψη πρόσθετων μέτρων, για παράδειγμα την ενίσχυση της αστυνομικής προστασίας σε ιδρύματα και οργανισμούς ρωσικών ή ουκρανικών συμφερόντων στη διάρκεια μαζικών διαδηλώσεων.

Πηγή: DW

Δεκάδες χώρες καλούν τη Ρωσία να αποσυρθεί από το πυρηνικό εργοστάσιο Ζαπορίζια

AP - Ουκρανια

Δεκάδες χώρες καλούν τη Ρωσία να αποσυρθεί από το πυρηνικό εργοστάσιο Ζαπορίζια

«Το γεγονός ότι σταθμεύουν στην πυρηνική εγκατάσταση μέλη του στρατιωτικού προσωπικού της Ρωσίας και όπλα…