Προώθηση ρυθμίσεων υπέρ των ενοικιαστών που χρωστούν νοίκια

Αλλαγές υπέρ των ενοικιαστών για οφειλές στα ενοικιαστήρια φέρνει η ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή, με τις προτάσεις της προς το υπουργείο…

enoikiastirio

Αλλαγές υπέρ των ενοικιαστών για οφειλές στα ενοικιαστήρια φέρνει η ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή, με τις προτάσεις της προς το υπουργείο Δικαιοσύνης. Μεταξύ των προτάσεων που έχουν κατατεθεί, είναι να μπει τέλος στην άμεση έξωση εκείνων που «φεσώνουν» το ακίνητο, αλλά και στις δικαστικές διαδικασίες-εξπρές, ώστε να υποχρεωθεί ο ενοικιαστής να καταβάλει ενοίκια, κοινόχρηστα και άλλους λογαριασμούς που δεν πληρώνει.

Αναλυτικά, οι αλλαγές που προτείνει η επιτροπή, είναι:

– Δίμηνη προθεσμία για πληρωμή από την κοινοποίηση εξώδικης όχλησης (αντί της 15μερης).
– Επανειλημμένη κοινοποίηση της όχλησης (διπλή, όταν υπάρχουν συνοικούντες σύζυγοι και συχνότατα με θυροκολλήσεις) όχι μόνο την πρώτη φορά, αλλά και σε κάθε επόμενη δυστροπία, με συνέπεια την αύξηση δικαστικών εξόδων και γραφειοκρατίας
– Κατάργηση της ισχύουσας άμεσης εκτελεστότητας της διαταγής απόδοσης, με την προσθήκη μιας ακόμη υποχρεωτικής κοινοποίησης αντιγράφου της «προς γνώση», σε αντίθεση με τη διαταγή πληρωμής που είναι πάντοτε άμεσα εκτελεστή.
– Επιμήκυνση του χρόνου έναρξης εκτελεστότητάς της έπειτα από 30 ημέρες (αντί των 20), παρά το γεγονός ότι η προθεσμία ανακοπής παραμένει στις 15 εργάσιμες ημέρες (δηλαδή 20 ημερολογιακές).
– Μεταφορά (επαναφορά) της αρμοδιότητας για τις μισθώσεις με μηνιαίο μίσθωμα άνω των 400 ευρώ στα Μονομελή Πρωτοδικεία.

Σημειώνεται ότι το Πρωτοδικείο Αθηνών προσδιορίζει δικάσιμο για μισθωτικές διαφορές συνήθως έπειτα από ένα χρόνο, ενώ το Ειρηνοδικείο έπειτα από ένα μήνα!

Από την πλευρά τους, οι ιδιοκτήτες αντιδρούν έντονα στις προτάσεις της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, καθώς, όπως αναφέρουν, θα οδηγήσουν στο διπλασιασμό του χρόνου απαλλαγής από κακοπληρωτές ενοικιαστές και από 2,5 μήνες ο χρόνος αναμονής θα φτάσει τους πέντε στη διαδικασία διαταγής απόδοσης, και σε περίπου ένα έτος στην κανονική διαδικασία ακροατηρίου.

Παράλληλα, θα διπλασιαστούν τα έξοδα των ιδιοκτητών, λόγω διπλών κοινοποιήσεων και μεταβίβασης της αρμοδιότητας σε δικαστήριο με πολύ μεγαλύτερο κόστος δίκης. Για παράδειγμα, για κοινόχρηστα 400-500 ευρώ, που είναι και η συντριπτική πλειονότητα των διαφορών μεταξύ ενοικιαστή και ιδιοκτήτη, ο τελευταίος θα πρέπει να πληρώσει υπερδιπλάσια δικαστικά έξοδα.

Το μέτρο αυτό να πλήξει όμως κατά κύριο λόγο τους μικροϊδιοκτήτες, οι οποίοι, για άρνηση καταβολής μισθωμάτων π.χ. 200 ευρώ, θα χρειαστεί να καταβάλουν δυσανάλογες αμοιβές, όχι μόνο σε δικηγόρους, αλλά και σε δικαστικούς επιμελητές για τις θυροκολλήσεις και τις επιδόσεις εγγράφων.

 

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…