Newsroom

Newsroom

Προοδευτικός πόλος για τα συμφέροντα των πολλών κι όχι της ελίτ

«Βγάλαμε την χώρα από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια», είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

4733940

«Πέρασε σχεδόν ένα εξάμηνο από τη μέρα που η χώρα άφησε πίσω της 8 σκληρά και επίπονα χρόνια. Και είναι σαφές ότι η έξοδος από τα μνημόνια τον Αύγουστο, συνιστά την αφετηρία μίας νέας εποχής. Για την Ελλάδα, για τον ΣΥΡΙΖΑ, για την Αριστερά. Μια νέα εποχή, στην οποία τον τόνο δίνουν όχι η διατήρηση των προνομίων των λίγων, αλλά οι ανάγκες των πολλών», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Καταφέραμε να βγούμε από αυτά, με σχέδιο, όραμα και ιεραρχήσεις. Και πάνω απ’ όλα, με την κοινωνία όρθια». «Εργαστήκαμε αποφασιστικά, αποτελεσματικά και – κυρίως – έντιμα», είπε χαρακτηριστικά προς την ΚΕ ο πρωθυπουργός.

 «Υλοποιήσαμε τα συμφωνηθέντα του τρίτου προγράμματος, αλλά ταυτόχρονα εργαστήκαμε σκληρά και καταφέραμε υπό πολύ στενά δημοσιονομικά πλαίσια να ενισχύσουμε και να προστατέψουμε την κοινωνική πλειοψηφία», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Εξασφαλίσαμε την καθολική πρόσβαση του πληθυσμού – δηλαδή και των 2,5 εκατ. ανασφάλιστων – στο ΕΣΥ. Θεσπίσαμε το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Η υπεραπόδοση της οικονομίας μεταφράστηκε στην παροχή της 13ης σύνταξης και του κοινωνικού μερίσματος, την τελευταία τριετία».

«Συγκρουστήκαμε», σημείωσε, «με την παραβατικότητα στην αγορά εργασίας και το σάπιο καθεστώς της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας, περιορίζοντας μέσα σε 3 χρόνια κατά 8% και σήμερα το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 10%, στους τομείς υψηλής παραβατικότητας. Προστατέψαμε τη λαϊκή κατοικία. Μειώσαμε την ανεργία, σχεδόν 9 μονάδες και μάλιστα προς όφελος των σχέσεων πλήρους εργασίας. Δημιουργήσαμε πάνω από 350 χιλ. θέσεις εργασίας».

Ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε δριμεία κριτική στην αντιπολίτευση κι άφησε αιχμές τόσο για τις αποκαλύψεις Τσουκάτου για τις μίζες του ΠΑΣΟΚ όσο και για την προστασία του καταδικασθέντα για αέλγεια σε ανηλίκους, Νίκου Γεωργιάδη, της ΝΔ από τη γαλάζια παράταξη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πορευτήκαμε με εντιμότητα. Διότι κανείς δεν θα βρει στον ΣΥΡΙΖΑ ούτε μαύρα ταμεία, ούτε παράνομο πλουτισμό στελεχών του, ούτε ταυτίσεις με τα συμφέροντα της ολιγαρχίας του πλούτου. Και φυσικά, καμία ασυλία. Κανένας δεν είναι πια στο απυρόβλητο, πάνω από τους νόμους και τους κανόνες ενός συντεταγμένου ευρωπαϊκού κράτους δικαίου. Είμαστε υπερήφανοι και δικαιωμένοι».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός, σε αυτά για τα οποία δεσμεύτηκε στην ΔΕθ και υλοποιήθηκαν όπως η ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις, η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η προστασία της πρώτης κατοικίας, η αύξηση του κατώτατου μισθού και η μείωση του ΕΝΦΙΑ. 

Αποδείξαμε ότι υπάρχει εναλλακτικός δρόμος

«Αποδείξαμε ότι υπάρχει εναλλακτικός δρόμος», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός  σημειώνοντας ότι «μπορείς να έχεις πολιτική κοινωνικής προστασίας και ταυτόχρονα να πιάνεις καλύτερα τους δύσκολους δημοσιονομικούς στόχους από τους άλλους που θεωρούσαν αυτά τα δύο ασύμβατα. Μπορείς να έχεις συλλογικές διαπραγματεύσεις χωρίς να ανακόπτεται η ανάπτυξη. Μπορείς να έχεις αύξηση στον κατώτατο μισθό χωρίς να σταματά η αποκλιμάκωση της ανεργίας. Και κυρίως να το ανακοινώνεις στο υπουργικό και να βγαίνεις την ίδια μέρα στις αγορές».

«Μπορείς», συνέχισε, «να προστατεύεις τη πρώτη κατοικία χωρίς αυτό να επηρεάζει αρνητικά την εκτίμηση των οίκων αξιολόγησης όπως η Moodys που χθες μας αναβάθμισε. Μπορείς να βγαίνεις με δυο λόγια από τα μνημόνια, υλοποιώντας πολιτικές που έχουν σαν σαφή στόχο για την αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής. Δηλαδή πολιτικές εκτός του φιλελεύθερου πυρήνα του μνημονίου».

«Είναι τελικά, αυτή η διαρκής σύγκρουση ανάμεσα στο μονόδρομο της αποδοχής του νεοφιλελεύθερου κοινωνικού κανιβαλισμού και της εναλλακτικής προοπτικής υπέρ των δικαιωμάτων της κοινωνικής πλειοψηφίας, που αποτυπώνεται στα δύο πολιτικά σχέδια τα οποία σήμερα κατατίθενται ενώπιον του ελληνικού λαού», 

Ο Κ. Μητσοτάκης έχει έτοιμο το ασφαλιστικό Πινοσέτ

«Τα ελλείμματα έγιναν προς χάριν μιας κρατικοδίαιτης ελιτ που σήμερα ζητά να πάρει τη ρεβάνς γιατί τόσα χρόνια έμεινε έξω από το μεγάλο φαγοπότι», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης ένιωσε άβολά όταν η χώρα βγήκε από το μνημόνιο και δεν σταμάτησε ούτε μια στιγμή να μιλά για τέταρτο μνημόνιο, για τον πολύ απλό λόγο ότι το πρόγραμμά που θέλει να υλοποιήσει δεν μπορεί να δικαιολογηθεί έξω από τα μνημόνια. Δεν έχει πώς να δικαιολογήσει το δικό του μνημόνιο ελληνικής εμπνεύσεως αυτή τη φορά, αλλά ίσως πιο ωμό, πιο ακραίο, πιο ισοπεδωτικό από όλα τ’ άλλα».

«Ο Κ. Μητσοτάκης», συνέχισε, «έχει έτοιμο το ασφαλιστικό Πινοσέτ, για να ξηλώσει το δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα. Προπαγανδίζει απολύσεις στον δημόσιο τομέα, αφού τα στελέχη του δηλώνουν ευθαρσώς ότι θα διώξουν όσους προσελήφθησαν με ΑΣΕΠ στα χρόνια της δικής μας διακυβέρνησης σε τομείς κρίσιμους όπως στη παιδεία και στην υγεία. Και ταυτόχρονα διατυμπανίζει την ακύρωση κάθε πρόσληψης, αυτές που μετά από μάχη με τους θεσμούς καταφέραμε, αφού επίμονα αρνείται το 1 προς 1 που πετύχαμε εμείς και προπαγανδίζει την επιστροφή στο 1 προς 5».

«Διαφωνεί κάθετα και δεν το κρύβει με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Διαφωνεί με την αύξηση του κατώτατου μισθού, Τέλος είναι αναφανδόν υπέρ της μείωσης του αφορολογήτου. Ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ από άποψη μετατοπίσθηκαν στην ακροδεξιά και επέλεξαν να σβήσουν το παρελθόν της μετριοπάθειας και της ευρωπαϊκής προσήλωσης της παράταξης τους και να γίνουν μια κακόγουστη μίμηση νεοδεξιών προτύπων τύπου Όρμπαν».

«Η ΝΔ του κ.Μητσοτάκη, αποτελεί υβρίδιο ακραίου νεοφιλελευθερισμού και ακραίας δεξιάς. Θεωρεί μάλιστα, ότι με την ακροδεξιά μετατόπιση, θα διεμβολίσει στην Ελλάδα συντηρητικά ακροατήρια. Όμως, όταν έχεις νομιμοποιήσει απολύτως τη ρητορική και τις πρακτικές των αυθεντικών εκπροσώπων της ακροδεξιάς, είναι αυταπάτη να πιστεύεις ότι ο κόσμος που επιλέγεις να απευθυνθείς με αυτούς τους όρους, δεν θα επιλέξει την πιο καθαρή, την πιο original έκφανση αυτής της πολιτικής αντίληψης». τόνισε.

Προοδευτικός πόλος για τα συμφέροντα των πολλών, όχι για τους λίγους και τις ελίτ

«Το πλαίσιο της μάχης των ευρωεκλογών είναι ξεκάθαρο και εδώ στην Ελλάδα υπάρχουν οι προϋποθέσεις ώστε η χώρα μας να γίνει το θετικό προοδευτικό αντιπαράδειγμα της Ευρώπης, μαζί ίσως με τη Πορτογαλία και την Ισπανία», είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι «σε αυτή τη μάχη, ο ΣΥΡΙΖΑ περήφανα και πρόθυμα θα σταθεί απέναντι στις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού και της ακροδεξιάς. Και δεν πρέπει να σταθεί μόνος στην προμετωπίδα ενός συλλογικού αγώνα τον οποίο θα δώσουμε μαζί με συλλογικότητες, πολίτες, πρωτοβουλίες του ευρύτερου προοδευτικού χώρου που αντιλαμβάνονται ότι η χώρα σήμερα έχει μια ιστορική ευκαιρία».

«Σας ζητώ λοιπόν», υπογράμμισε, «να απευθύνουμε τολμηρό κάλεσμα συμπαράταξης ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών, σε όλες τις δυνάμεις, τα κόμματα, τις συλλογικότητες, τις προσωπικότητες και τους πολίτες που αναπροσδιορίζονται ως προοδευτικοί και συμμερίζονται τις δικές μας ανησυχίες για την Ευρώπη αλλά και για τον τόπο μας. Χωρίς ηγεμονισμούς και χωρίς αποκλεισμούς, για να βάλουμε φρένο στις στις δυνάμεις της ακροδεξιάς και της εθνικιστικής περιχαράκωσης, να παλέψουμε από κοινού για μια Ευρώπη περισσότερης δημοκρατίας και κοινωνικής προστασίας, να αποτρέψουμε τη παλινόρθωση στη χώρα μας μιας δεξιάς ακραίας, βαθιά διεφθαρμένης και εκδικητικής και για να δουλέψουμε μαζί, χέρι χέρι για την Ελλάδα της επόμενης μέρας».

«Το 2019 θα είναι η χρονιά που η Ελλάδα θα ξεμπερδέψει με το κακό της παρελθόν, που η Ελλάδα των λίγων θα πάρει τη θέση της στο περιθώριο, και η Ελλάδα των πολλών θα γράψει στην πρώτη σελίδα του βιβλίου της νέας εποχής τις λέξεις: Προοπτική, δικαιοσύνη, δημιουργία», κατέληξε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός.

Χάρης Δούκας: Δέχεται επίθεση από τον Ζούκοφ, τον Πλεύρη και δεξιά τρολ επειδή είπε… «μπάτσος» – Τι πραγματικά έγινε (video)

Χάρης Δούκας

Χάρης Δούκας: Δέχεται επίθεση από τον Ζούκοφ, τον Πλεύρη και δεξιά τρολ επειδή είπε… «μπάτσος» – Τι πραγματικά έγινε (video)

Μάλιστα θέση στον χορό πήρε και ο Θάνο Πλεύρης - Τι πραγματικά ειπώθηκε από τον…

Πάτρα: «Βρήκε η παλάμη μου εκεί και μαύρισε το χέρι μου», λέει ο 17χρονος που υπέστη ηλεκτροπληξία (Video)

image 3

Πάτρα: «Βρήκε η παλάμη μου εκεί και μαύρισε το χέρι μου», λέει ο 17χρονος που υπέστη ηλεκτροπληξία (Video)

Ένα 24ωρο μετά τα όσα έγιναν στο Λύκειο της Πάτρας, ο 17χρονος φέρνει στο μυαλό του εικόνες, που θα θυμάται για καιρό.

Βίντεο–ντοκουμέντο κατέγραψε τη δράση των διαρρηκτών στα βόρεια προάστια – Κλωτσούν μέχρι να σπάσουν την πόρτα

433589017 703248218462576 2760550193709265598 n

Βίντεο–ντοκουμέντο κατέγραψε τη δράση των διαρρηκτών στα βόρεια προάστια – Κλωτσούν μέχρι να σπάσουν την πόρτα

Bίντεο ντοκουμέντο με τη σπείρα που ξάφριζε σπίτια σε Εκάλη και Νέα Ερυθραία - Αίσθηση…

Έλενα Ακρίτα: Ξεμπρόστιασε τα γέλια Βορίδη και Μιχαηλίδου στη Βουλή – «Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι» (εικόνα)

Ακρίτα 1

Έλενα Ακρίτα: Ξεμπρόστιασε τα γέλια Βορίδη και Μιχαηλίδου στη Βουλή – «Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι» (εικόνα)

Την ώρα που συζητούσαν για τους 57 νεκρούς των Τεμπών, ο Βορίδης με τη Μιχαηλίδου…

Αρπάχτηκαν on air Τζίμα και Πρετεντέρης για τον Καραμανλή: «Αυτό είναι άποψή σου Γιάννη, η δική μου είναι άλλη» (video)

Καταγραφή 13

Αρπάχτηκαν on air Τζίμα και Πρετεντέρης για τον Καραμανλή: «Αυτό είναι άποψή σου Γιάννη, η δική μου είναι άλλη» (video)

Για τη βουλευτική ασυλία και τη δικαιοσύνη στην περίπτωση του Αχιλλέα Καραμανλή αρπάχτηκαν η Ράνια…