Προκλητικός Στουρνάρας: Χωρίς συμφωνία η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει και θα βγει από την Ε.Ε.

Ως απαραίτητη χαρακτηρίζει τη σύναψη μιας νέας συμφωνίας με τους εταίρους, ο Γιάννης Στουρνάρας, κινδυνολογώντας πως σε αντίθετη περίπτωση η χώρα θα χρεοκοπήσει και από ισότιμο μέλος στον πυρήνα των ευρωπαϊκών χωρών, θα μετατραπεί σε μια φτωχή χώρα της Νότιας Ευρώπης, πιθανότατα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

stournaras4 495x330 1

Ως απαραίτητη χαρακτηρίζει τη σύναψη μιας νέας συμφωνίας με τους εταίρους, ο Γιάννης Στουρνάρας, κινδυνολογώντας πως σε αντίθετη περίπτωση η χώρα θα χρεοκοπήσει και από ισότιμο μέλος στον πυρήνα των ευρωπαϊκών χωρών, θα μετατραπεί σε μια φτωχή χώρα της Νότιας Ευρώπης, πιθανότατα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην ετήσια έκθεση της τράπεζας της Ελλάδας για τη Νομισματική Πολιτική 2014-15, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας και πρώην υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, επιχειρεί να παρέμβει πολιτικά, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «η αποτυχία στις διαπραγµατεύσεις θα είναι η αρχή µιας επώδυνης πορείας που θα οδηγήσει αρχικά σε πτώχευση και τελικά στην έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ και -πιθανότατα- από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια ελεγχόµενη κρίση χρέους, όπως αυτή που διαχειριζόµαστε σήµερα µε τη βοήθεια των εταίρων, θα µετατραπεί σε ανεξέλεγκτη κρίση, µε µεγάλους κινδύνους για το τραπεζικό σύστηµα και τη χρηµατοπιστωτική σταθερότητα. Η έξοδος από το ευρώ θα προσθέσει στο ήδη βεβαρηµένο περιβάλλον µια νέα οξύτατη συναλλαγµατική κρίση που θα εκτινάξει τον πληθωρισμό».

Όπως τονίζει χαρακτηριστικά, «όλα αυτά σημαίνουν βαθιά ύφεση, δραματική μείωση των εισοδημάτων, πολλαπλασιασμό της ανεργίας και κατάρρευση όσων έχει πετύχει η ελληνική οικονομία στα χρόνια της ένταξης στην ΕΕ και κυρίως την περίοδο του ευρώ. Η Ελλάδα, από ισότιμο μέλος στον πυρήνα των ευρωπαϊκών χωρών, θα μετατραπεί σε μια φτωχή χώρα της Νότιας Ευρώπης».

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, θέση της ΤτΕ είναι ότι η συμφωνία αποτελεί «ιστορική επιταγή που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε».

Ο διοικητής επιχειρεί να περιγράψει τη διαπραγματευτική θέση της ελληνικής κυβέρνησης, αναφέροντας ότι «από όλες τις διαθέσιμες ενδείξεις μέχρι σήμερα φαίνεται ότι υπάρχει σοβαρή προσέγγιση στους όρους και η απόσταση που απομένει να διανυθεί για την ολοκλήρωση της συμφωνίας είναι σχετικά μικρή. Άλλωστε, η μείωση των επιδιωκόμενων πρωτογενών πλεονασμάτων είναι μια κεφαλαιώδους σημασίας απόφαση, που επεκτείνει σημαντικά τον προσαρμογής και προσθέτει βαθμούς ελευθερίας στην άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής».

Σύμφωνα με τις αρμοδιότητες της ΤτΕ, στην κατηγορία «Έρευνα και Δημοσιεύσεις (δημοσίευση εκθέσεων και διεξαγωγή ερευνητικού έργου)», αναφέρεται ρητά ότι «στους σκοπούς της Τράπεζας της Ελλάδος περιλαμβάνεται η παρακολούθηση και ανάλυση της οικονομικής συγκυρίας και της νομισματικής πολιτικής. Για τον σκοπό αυτό δημοσιεύεται, κάθε χρόνο στα τέλη Απριλίου, η Έκθεση του Διοικητή για την ελληνική οικονομία, προκειμένου να δώσει μια αντικειμενική και ολοκληρωμένη πληροφόρηση ως προς τις οικονομικές επιδόσεις και προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Επιπλέον, ετησίως δημοσιεύονται δύο εκθέσεις για τη νομισματική πολιτική, η Ετήσια Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική το Φεβρουάριο και η Ενδιάμεση Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική τον Οκτώβριο, που υποβάλλονται στη Βουλή και στο Υπουργικό Συμβούλιο και περιγράφουν τη νομισματική πολιτική και τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα και στη ζώνη του ευρώ».

Απευθυνόμενος προς τη Βουλή των Ελλήνων, στην οποία κατέθεσε σήμερα την ετήσια έκθεση της ΤτΕ, ο κ. Στουρνάρας δίνει άλλο νόημα στην «αντικειμενική και ολοκληρωμένη πληροφόρηση». Παρουσιάζοντας το καλό σενάριο, αναλύει τη συγκυρία με όρους τηλεπαραθύρου, επικαλούμενος την  Έκθεση  του  Διοικητή  για  το  2014, όπου η ΤτΕ εκτιμά ότι «η σύναψη μιας νέας συμφωνίας με τους εταίρους είναι απαραίτητη προκειμένου να αποσοβηθούν  οι  άμεσοι  κίνδυνοι  που  υπάρχουν σήμερα για την οικονομία, να περιοριστεί η αβεβαιότητα και να δοθεί μια διατηρήσιμη αναπτυξιακή προοπτική στη χώρα».

Ενδιαφέρον σημείο της τοποθέτησής του είναι το σημείο όπου αναφέρει ότι «εξίσου σημαντική θα είναι και η επαναβεβαίωση και εξειδίκευση της πρόθεσης των εταίρων για την αναδιάρθρωση του χρέους όπως διατυπώθηκε αρχικά στη σύνοδο του Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου 2012. Χρειαζόμαστε σήμερα μια βιώσιμη συμφωνία που θα στηριχθεί σε βιώσιμο χρέος, απαλλάσσοντας τις επόμενες γενιές από τα βάρη που δεν δικαιούμαστε να τους κληροδοτήσουμε».

«Γιάννη, ξέχνα το»

Υπενθυμίζεται ότι στο Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012, όπου το ΔΝΤ πίεζε τους Ευρωπαίους για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, ο κ. Στουρνάρας είχε παραστεί ως υπουργός Οικονομικών. Δημοσίευμα των Financial Times τον Ιανουάριο του 2014 αποκάλυπτε ότι ο Γιάννης Στουρνάρας είχε συνομιλία με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, από την οποία προέκυψε το περιβόητο «Γιάννη, ξέχνα το», όταν στο τραπέζι έπεσε η πληροφορία ότι Τόμσεν και Λαγκάρντ ζήτησαν από την Αθήνα να προσχωρήσει στη θέση του Ταμείου περί βιωσιμότητας του χρέους.

Σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν σε εκείνο το Eurogroup, το θέμα μιας εκ νέου αναδιάρθρωσης θα άνοιγε με την προϋπόθεση η ελληνική οικονομία να παρουσιάζει πρωτογενή πλεονάσματα και ολοκλήρωση του προγράμματος. Αυτό συνέβη επί των ημερών του κ. Στουρνάρα, αλλά κανένας δεν θυμάται οι διαπραγματευτικές προσπάθειες του κ. Στουρνάρα να άνοιξαν το δρόμο προς την κατεύθυνση ενός βιώσιμου χρέους, παρά τα θριαμβευτικά δημοσιεύματα της εποχής περί του αντιθέτου.

Τώρα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών που δεν κατάφερε να διαπραγματευτεί όσα οι Ευρωπαίοι είχαν συμφωνήσει μαζί του, κάνει τον τιμητή της νέας ελληνικής κυβέρνησης, παρουσιάζοντας αντικειμενικά και ολοκληρωμένα την προοπτική χρεοκοπίας της χώρας και εξόδου της από τον πυρήνα της Ευρώπης.

Η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική 2014-2015

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

michos ilias 1

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή ή μη 26 κατηγορουμένων - Συγκεντρώσεις υποστήριξης…